L’Hospital HM Delfos estrena un escàner poc invasiu per a nens que necessiten radiografies sovint

El centre del grup HM Hospitales a Barcelona és el primer de l'estat espanyol que fa servir l'escàner vertical EOS®

Un escàner que emet un 85% menys de radiació que els sistemes convencionals, que obté les imatges en només 15 segons i que disposa d’una cabina més àmplia que la d’un TAC normal, de manera que fins i tot es poden fer les radiografies amb el pacient assegut en una cadira transparent als rajos X. Així és l’escàner vertical EOS®, estrenat recentment a l’Hospital Delfos, el centre que el grup HM Hospitales té a Barcelona, al barri de Vallcarca.

Aquest centre és pioner, el primer de l’Estat que utilitza l’EOS® a l’estat espanyol en la utilització d’aquesta tecnologia, especialment indicada per a pacients pediàtrics que necessitin fer-se radiografies sovint i per als quals és important reduir la radiació a la qual s’exposen.   

HM Delfos ha començat a fer sevir l’EOS® en casos complexos que afecten la infància i requereixen diverses imatges corporals de manera periòdica en poc temps, ja que resulta més ràpid, indolor i no té cap contraindicació.

El fet que es puguin prendre les imatges amb el pacient dret o assegut és útil per diagnosticar patologies esquelètiques i articulars, ja que pot visualitzar-se com s’equilibra tot l’esquelet. En aquest sentit, existeixen diversos mecanismes compensatoris entre una part de la columna i una altra, o bé de la columna amb la pelvis o amb les extremitats inferiors, i que és molt important comprendre per realitzar una planificació òptima d’una cirurgia de columna. I a l’inversa, problemes als genolls o els malucs també ocasionen problemes de columna. L’escàner vertical EOS®, per tant, es fa molt necessari en la cirurgia de columna.

El doctor Gerard Conesa, director de la Unitat de Neurociències d’HM Delfos, explica que “a partir d’ara, per al pacient pediàtric que pateixi alguna malaltia de tipus esquelètic que ens obligui a realitzar-li proves sovint, com és el cas de l’escoliosi, ja no haurem de ser tan exigents a l’hora de valorar si una prova és estrictament necessària fer-la o no fer-la per per por a sotmetre’l a més radiació del compte, perquè amb l’EOS®, el nivell és molt baix. En un examen de columna en la infància, la dosi de radiació que rep és equivalent a una setmana de radiació natural”.

Gràcies a la xarxa assistencial dels centres del grup HM Hospitales a Barcelona –l’Hospital HM Nens i l’Hospital HM Sant Jordi, a més a més de l’Hospita Delfos– i a la resta de l’estat, els pacients pediàtrics també podran beneficiar-se d’aquesta tecnologia.

L’escoliosi, motius freqüent de consulta

L’escoliosi idiopàtica és una deformitat de la columna vertebral superior a 10⁰ que pateixen, especialment, els adolescents. Per prevenir-la, és recomanable que l’especialista explori els menors amb regularitat a partir dels 10 o 11 anys. Actualment, la prevalença d’aquesta malaltia és del 2% i és un dels principals motius de consulta en l’àmbit de la pediatria.

El responsable del Servei de Diagnòstic per la Imatge de l’Hospital HM Nens, el doctor Ramon Delgado, explica: “Són molts els pacients que visitem en el nostre centre a causa d’aquesta i altres patologies d’esquena. I ara poden disposar de la tecnologia EOS®, fet que suposa un gran avenç per a nosaltres, ja que podem oferir un diagnòstic molt més precís en menys temps i, en el cas d’haver de dur a terme un tractament, podem fer un seguiment més rigorós, ja que els nens reben molta menys radiació que amb les telemetries o el TAC”.

Imatges en 3D

L’EOS® permet fer radiografies de cos sencer, en 3D, de manera lateral i frontal. La imatge es genera mitjançant un escombrat vertical simultani doble, de front i de perfil, que, en un pacient pediàtric, dura menys de 15 segons pel cos complet. Després, es poden generar imatges 3D, encara que pot anar més enllà i introduir les dades en un programa de planificació quirúrgica per traslladar al quiròfan els resultats obtinguts. Aquesta planificació és possible perquè les mesures realitzades amb el sistema EOS® no tenen distorsió i són molt precises.

Aquestes imatges en 3D també són útils per complementar estudis biomecànics i contribueixen al diagnòstic de patologies d’especialitats com la podologia, ortopèdia, traumatologia, reumatologia, rehabilitació, fisioteràpia, osteopatia i neurocirurgia.

Més informació

Nou comentari