L’hospital Delfos estrena una unitat per tractar l’obesitat sense cirurgia

L'endoscòpia bariàtrica és la tècnica més innovadora i evita les complicacions de les reduccions d'estòmac quirúrgiques

Els mètodes menys invasius per tractar l’obesitat aterren a l’hospital Delfos de Barcelona amb la posada en marxa de la unitat d’endoscòpia bariàtrica al centre de Vallcarca, renovat de dalt a baix i rellançat fa uns mesos pel grup HM Hospitales.

El projecte està liderat pel doctor Gontrand López-Nava, pioner a l’estat espanyol en aquesta tècnica, la més innovadora per al tractament del sobrepès i l’obesitat. López-Nava és director de la unitat d’endoscòpia bariàtrica de l’Hospital Universitario HM Sanchinarro, a Madrid i té una experiència de més de 20 anys en l’endoscòpia de l’obesitat. Ha escrit nombrosos articles sobre aquest tema en publicacions internacionals i és membre de diferents societats científiques i director del Madrid International Bariatric Endoscopy (MIBE).

Segons López-Nava, la clau del projecte de Barcelona serà l’equip de professionals amb què compta Delfos. “En una unitat d’endoscòpia bariàtrica, l’equip té una gran importància, perquè els tractaments són de de dos anys de durada i, a més dels coneixements, el temps que dediquen al pacient, la relació que hi mantenen i l’empatia són fonamentals”, assegura. 

Sense cirurgia ni cap tipus d’incisions

Les tècniques de gastroplàstia endoscòpica que utilitzarà la nova unitat de Delfos, com ara el Mètode Pose, el Mètode Apollo i el baló intragàstric, s’apliquen per via oral i no comporten cap tipus de cirurgia ni incisions, de manera que eviten les possibles complicacions derivades d’una intervenció quirúrgica.

D’altra banda, el nou servei implantat per HM Hospitales al centre de Barcelona, abordarà l’atenció al pacient de forma integral mitjançant un equip format per especialistes en l’aparell digestiu, psicòlegs, nutricionistes i assessors esportius, que s’encarregaran de realitzar la part educacional necessària per transformar l’alimentació i l’estil de vida de la persona afectada.

S’ha demostrat que l’èxit d’una persona que es posa a dieta sense ajuda és del 5%, mentre que si ho fa amb tractament mèdic i compta amb el suport de professionals, aquest arriba al 85%, segons dades recollides per la Unitat d’Endoscòpia Bariàtrica de l’Hospital Universitario HM Sanchinarro, dirigida també pel doctor López-Nava.

Els pacients que pateixen sobrepès i obesitat tenen perfils clínics, de comportament i motilitat gàstrica diferents, per la qual cosa és necessària una atenció personalitzada. En aquest sentit, el doctor López-Nava explica que “és important que cadascuna de les tècniques utilitzades per a la reducció d’estómac per endoscòpia o gastroplàstia endoscòpica a través del Mètode Pose, Apollo o Endozip, sigui decidida de forma individualitzada”.

A Catalunya, el 15% de la població pateix obesitat

El sobrepès i l’obesitat tenen greus conseqüències per a la salut, ja que poden causar diabetis, hipertensió, càncer, ictus, etc. Actualment, a Catalunya un 15% de la població pateix obesitat, i el percentatge de dones (17,46%) és més elevat que el d’homes (12,29%). Malgrat això, la dada més inquietant és que el 35,6% dels nens i nenes d’entre 6 i 12 anys pateixen sobrepès (25%) o obesitat (10%), segons dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya 2017-2018.

El doctor López-Nava assegura que “una persona que avui tingui un excés de pes de 10 quilos el tindrà d’uns 20 o 30 quilos d’aquí uns anys, per la qual cosa és molt important tractar aquest problema de manera precoç”. 

Més informació

Nou comentari