El grup HM Hospitales compra l’Hospital de Nens i en mantindrà l’obra social

Els nous propietaris ja tenen a Barcelona l'hospital HM Delfos i l'antiga Clínica Sant Jordi, a Sant Andreu

L’històric Hospital de Nens de Barcelona, referent de la pediatria privada a la ciutat, és des d’aquest mes de novembre, el tercer centre sanitari de la xarxa del grup HM Hospitales a Catalunya, després de l’adquisició i rellançament de Delfos i de la compra de la Clínia Sant Jordi, a Sant Andreu, on construiran un nou hospital amb 100 llits.

La incorporació de l’Hospital de Nens s’ha presentat oficialment aquest dimecres, en una compareixença davant de la premsa del president del grup, el doctor Juan Abarca Cidón, el director de HM Hospitales a Catalunya, Joan Sala, el director mèdic de HM Nens, Xavier Massaguer, i la fins ara presidenta del Patronat Fundació Hospital de Nens, Dolores Cruz, de l’orde de les Filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paül.

La necessitat d’invertir-hi contínuament per mantenir l’hospital “en un estat òptim” i garantir l’atenció grauïta a nens de famílies vulnerables, la baixada de la natalitat i la proliferació de centres d’odontologia pediàtrics ha anat posant en dificultats financeres l’Hospital de Nens els últims anys. “Fa 30 anys, pràcticament tots els nens que necessitaven dentista a Barcelona venien al nostre centre. Això ens permetia mantenir la resta de l’hospital i l’obra social. Ara ja no”, ha admès Dolores Cruz.

Aquest ha sigut, per tant, el motiu que ha portat la comunitat religiosa que sempre havia dirigit el centre, creat fa 132 anys, a buscar un comprador. I han triat HM Hospitales per “la seva sensibilitat social”, que garanteix que continuaran l’obra social. “Segur que no érem els que més diners oferíem, però la nostra manera de fer encaixa amb l’esperit de l’Hospital de Nens, i per a nosaltres no és cap problema continuar l’obra social. De fet, hem parlat ja amb els col·laboradors i tots volen seguir, però si no fos així ho financaríem nosalters”, s’ha compromès Abarca.

Una de les sales d'espera de l'Hospital de Nens de Barcelona / ACN

Pla general d’una de les sales d’espera de l’Hospital de Nens de Barcelona, el 6 de novembre de 2019. (horitzontal)

Segons les xifres de què disposen, l’obra social ha atès gairebé 700 nens des del 2014, sobretot per atendre problemes de salut dental, psicosocial, oftalmològics i nutricionals: serveis que la sanitat pública no cobreix o que triga a cobrir. 

A banda dels pacients que hi arriben per l’obra social, l’Hospital de Nens atén nens assegurats en mútues i pacients privats, amb els quals fa 450.000 actes mèdics cada any i atén més de 100.000 urgències pediàtriques. Té 200 treballadors i disposa de 14 boxes d’urgències, 21 en l’àrea dental, dos quiròfans i 20 habitacions. “Som la referència de la pediatria privada a Barcelona”, ha subratllat el doctor Xavier Massaguer. La compra de HM Hospitales, per tant, ha de donar “musculatura” empresaria i garantir el futur d’aquest projecte que assitencialment funciona.

I per al grup de la família Abarca, l’Hospital de Nens és una peça “molt important” per a la seva xarxa. “És el tercer centre a Barcelona i ens ajudarà a impulsar i aprofundir el nostre projecte pediàtric”, ha destacat el president del grup.

Per Abarca, el presitigi del centre i la bona situació en què el troben posa les bases per fer-lo rendible. “Ara el que demana la sanitat privada és complexitat. Com més gran ets, més pots treballar en xarxa i més bon servei dones, i això és el que nosaltres podem fer amb HM Nens, incorporar-lo al nostre sistema”, ha dit. De fet, ja s’estan derivant a l’hospital HM Delfos nens que necessiten intervencions quirúrgiques complexes que no es poden fer a l’Hospital de Nens.

“Aquesta és la clau. El nostre centre d’alta complexitat a Barcelona és Delfos i el nostre model de negoci és treballar amb pacients de mútues. Per tant, el pacient pediàtric d’una asseguradora que arribi a HM Nens i necessiti segons quines operacions, o proves com resonàncies magnètiques, que fins ara no se li podien oferir, ara se li faran a Delfos”, ha resumit Abarca. 

Més informació

Nou comentari