Barcelona rep Felip VI entre protestes i boicot polític

L'Estació de França, blindada per la policia i envoltada de manifestacions durant l'entrega de premis presidida pel monarca

Un Felip VI afeblit visita aquest divendres Barcelona per a l’entrega de premis de la Barcelona New Economy Week. Diverses protestes i un ampli boicot polític el rebran a l’Estació de França a les 10:30h del matí. Després de tres anys d’hostilitat per la posició de la Casa Reial espanyola durant l’1-O, el monarca espanyol arriba a Catalunya esquitxat per les polèmiques relacionades amb el rei emèrit, Joan Carles I, i veu com el govern de Pedro Sánchez titubeja a l’hora de donar-li suport. El desembarcament contrasta amb la visita fallida fa 2 setmanes a la capital catalana per recomanació, precisament, del govern estatal.

La manca de suport per part de Podem, que ha exhibit un perfil molt bel·ligerant contra la monarquia els darrers mesos, ha quedat palesa també amb la posició de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. La líder de l’executiu local plantarà el Borbó als actes protocolaris com a resposta als escàndols de la Corona i la seva falta de “transparència”.

L’última vegada que Felip VI va visitar la ciutat, poc després de la sentència de l’1-O, l’oposició als carrers va ser molt contundent. Aquest cop, igual que en els últims anys, la presència del rei espanyol a la capital catalana genera rebuig entre part dels barcelonins i indiferència entre un ampli sector de ciutadania. Les entitats sobiranistes, així com els CDR i altres organitzacions, han convocat manifestacions durant tot el matí.

Alta tensió política

La visita de Felip VI arriba novament en un moment d’alta tensió entre la Generalitat i l’Estat. Dilluns passat el Tribunal Suprem va rebutjar el recurs de Quim Torra contra la inhabilitació dictada pel TSJC i només fa una setmana i escaig del tercer aniversari de l‘1-O. Les mobilitzacions contra l’Estat han recuperat embranzida i l’ambient de mobilització ha tornat a instal·lar-se en l’independentisme, tot i que amb una intensitat molt menor a la de l’any passat després de la sentència del Procés.

Aquest divendres el cap d’Estat espanyol vindrà acompanyat de Sánchez, que en aquesta ocasió veurà com el rebuig ciutadà se centra en Felip de Borbó i no en ell. Una successió de ministres en visita oficial, però, han preparat el terreny al líder socialista. La més recent és la del responsable de Foment, que ha vingut dos dies a Barcelona a presentar promeses d’inversió i tancar acords polítics. Un d’ells és el de la seu de Correus, que cedirà a l‘Ajuntament de Barcelona per convertir-ne una part en un hub d’economia digital.

D’altra banda, la visita reial d’aquest divendres servirà també com a termòmetre del moviment independentista. En un moment en què les eleccions al Parlament de Catalunya són a l’horitzó, els partits no volen fer passes en fals i deixen en mans de les entitats les mobilitzacions. Els CDR disposaran d’una nova oportunitat per mostrar si segueixen tenint múscul i també serà un test per a les múltiples organitzacions creades a través de Telegram, que busquen l’acció directa contra l’Estat.

La visita del cap de la Casa Reial ja ha provocat moviment als carrers ja la vigília, tal com s’ha vist amb la crema de retrats de Felip VI a la plaça Sant Jaume. En previsió d’aldarulls, han desaparegut els contenidors dels voltants de l’estació de França per posar-hi tanques com a part del dispositiu policial per blindar el rei espanyol. També Renfe ha pres mesures per evitar protestes durant l’acte oficial: el servei de trens a l’estació de França queda suspès tot el divendres al matí a petició dels Mossos d’Esquadra.

Més informació

Comentaris

    Ramon 09/10/2020 12:09 am
    FORA, FORA, FORA, LA REPÚBLICA ESPANYOLA!!!
      Barrufet emprenyat 09/10/2020 1:41 pm
      Ostia Ramon estas com unaxota Tandebo i agues la republica española pero primer la catalana

Nou comentari