Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La seu de Correus a Laietana serà un ‘hub’ d’economia digital
  • CA

La desaprofitada seu de Correus a la Via Laietana de Barcelona acollirà un centre d’innovació econòmica un cop sigui rehabilitada. El futur d’aquest immoble emblemàtic –fins ara infrautilitzat– s’ha segellat aquest dimecres a la tarda amb la firma d’un pacte institucional a tres bandes entre l’Estat, l’Ajuntament de Barcelona i el Consorci de la Zona Franca de Barcelona. Aquest ens, que depèn del govern espanyol i sustenta el múscul industrial local, serà qui pagui la posada al dia de la gran finca.

El protocol d’intencions preveu destinar 30.000 m2 a activitat econòmica: incubadora d’empreses, oficines d’atenció a emprenedors, aules de formació i espais de recerca entre altres activitats. Les tres administracions calculen que l’espai pot crear 1.500 llocs de treball i, de retruc, portar nous veïns a un districte que ha perdut molta població en favor del sector turístic. Una part indeterminada de l’immoble seguirà destinada a l’actual servei de correus i telègrafs. També hi haurà usos “cívics i culturals”, pendents de detallar.

Ada Colau, Jaume Collboni, José Luis Ábalos i Pere Navarro a la firma del pacte / MMP

A l’acte oficial han participat l’alcaldessa Ada Colau, el primer tinent d’alcaldia Jaume Collboni, el president del CZFB Pere Navarro i el ministre de Foment, José Luís Ábalos. A més de lloar l’entesa entre els governs d’Espanya i Barcelona, Colau ha exposat que amb aquest “acord molt important” es transformarà “un edifici molt estimat” en un “gran pol d’activitat econòmica en el camp tecnològic i digital”. Ha argumentat la conveniència de l’ubicació per contrarrestar “l’excessiva dependència del turisme” de Ciutat Vella, que ja no agradava al seu govern i que segons ella “ara és una urgència” revertir pel gran impacte de la Covid-19 en el sector.

Collboni ha explicat que el projecte es remunta a fa “3 o 4 anys” i és fruit “d’un somni i una visió de la ciutat i l’economia”. “Volem que Barcelona vagi a més, surti a guanyar i vagi a l’ofensiva per ser la capital digital del sud d’Europa”, ha dit. També ha replicat, anticipant-se a les crítiques veïnals, que encara que l’espai l’ocupin en el futur emprenedors i grans companyies es tracta d’una “iniciativa 100% pública, pensada per a l’interès de la ciutat”. Navarro, per la seva banda, ha rememorat la primera visita a l’immoble el passat mandat: “Vam recórrer tot l’edifici, des del soterrani fins a l’últim pis, imaginant què podia arribar a ser!”.

Un pont elevant connecta els dos edificis de la seu de Correus a Via Laietana / MMP
Un pont elevant connecta els dos edificis de la seu de Correus a Via Laietana / MMP

La presentació municipal del futur hub empresarial explicita la voluntat de “reeconomitzar el centre de Barcelona”, les mateixes paraules exactes amb les que la patronal Barcelona Global va demanar obrir seus econòmiques a Ciutat Vella. L’estrena de l’espai, però, no serà pas immediata. De fet tot fa pensar que salta al proper mandat i per tant no farà de palanca per sortir de l’actual crisi del coronavirus.

El protocol rubricat només expressa la predisposició de les tres administracions i caldrà un conveni posterior on sí que es concretaran les obligacions de les parts. Un cop firmat aquest, en un màxim de 2 anys Correus cedirà els espais que s’hagin acordat per tal de fer-hi les obres. Mentrestant el consistori anirà fent la tramitació urbanística. Un cop rehabilitat, l’Ajuntament gestionarà l’espai i podrà obrir-hi el centre econòmic ara anunciat.

El Gòtic hi volia un ambulatori

L’ús de l’edifici genera controvèrsia a la ciutat perquè té diversos pretendents. La plataforma d’start-ups Barcelona Tech City fa anys que batallava per destinar-lo a innovació empresarial, però veïns del barri reivindiquen que és l’espai més idoni per a l’ambulatori del Gòtic, pendent d’ampliar des de fa més d’una dècada. La batalla del CAP Raval Nord i el Macba per la capella de la Misericòrdia és un precedent delicat, que fa témer un nou conflicte d’usos a Ciutat Vella.

Concentració de veïns protestant contra el pacte / MMP

Un grup de veïns s’ha concentrat amb pancartes davant l’edifici per recordar la necessitat d’un nou CAP Gòtic. L’alcaldessa Ada Colau hi ha conversat breument abans d’entrar a l’acte oficial i, en el seu parlament, ha defensat que “no és contradictori” ni “incompatible” impulsar un hub d’startups i mantenir un “compromís ferm perquè el CAP tingui l’espai necessari”. El tinent d’alcaldia Jaume Collboni hi ha xerrat en acabar l’acte també. No obstant, cap dels dos no ha donat pistes sobre la ubicació de l’esperat centre sanitari, una informació que sí que calmaria els ànims veïnals.

Més notícies
Veïns i empreses tenen visions contraposades pel futur de l'edifici de Correus de Via Laietana / Enfo
L’Estat rubrica dimecres la rehabilitació de la seu de Correus i dels accessos al Port
Notícia: L’Estat rubrica dimecres la rehabilitació de la seu de Correus i dels accessos al Port
Comparteix
El ministre Ábalos visita Barcelona per firmar els acords de les dues operacions
Miquel Martí, CEO del Barcelona Tech City / Jordi Play
Miquel Martí: “Les ‘start-ups’ necessiten més espais a Barcelona”
Notícia: Miquel Martí: “Les ‘start-ups’ necessiten més espais a Barcelona”
Comparteix
ENTREVISTA | El CEO de Barcelona Tech City critica la "limitada aposta" de l'Estat per l'emprenedoria

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa