Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El CAP Raval s’imposa al Macba i s’instal·larà a la Capella de la Misericòrdia

Punt final a la batalla per la Capella de la Misericòrdia. Contra tot pronòstic, finalment serà el CAP Raval Nord, i no el Macba, qui podrà disposar de l’edifici, segons ha avançat aquest matí El País. El museu també podrà fer la seva ampliació, però serà en una ubicació que fins ara no havia sortit a cap travessa: un edifici de nova construcció al costat del Convent dels Àngels.

D’aquesta manera s’ha posat fi a un conflicte que estava obert des de feia anys i que ha enfrontat al departament de Cultura, ferm defensor de l’ampliació del Macba a la Capella de la Misericòrdia, i el de Salut, que també preferia traslladar el CAP Raval Nord a l’antiga església perquè l’edifici actual, del 1932, ha quedat petit per atendre les creixents necessitats del barri.

“Després de moltíssima feina, hem trobat una solució satisfactòria per l’ampliació del museu i la ubicació definitiva del CAP Raval Nord”, ha dit l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, després de la reunió del Consell General del Macba que ha aprovat la proposta. Resoldre el conflicte entre les dues parts era una “qüestió urgent” i s’ha felicitat perquè el llarg debat “no ha sigut inútil”.

La consellera de Cultura, Maria Àngela Vilallonga, també ha celebrat l’acord perquè el “Macba necessitava l’ampliació” i ho considera una “victòria per a la cultura catalana”. Per la seva banda, el director del Macba, Ferran Barenblit, considera que l’ampliació del Macba és “una oportunitat única per repensar la plaça i explorar noves maneres de compartir els espais comuns”.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha reclamat a l’Ajuntament que posi en marxa la cessió de la Misericòrdia “com més aviat millor” per poder començar el projecte. El departament ha celebrat que s’hagi desencallat la situació i preveu que el nou centre d’atenció primària estigui enllestit en tres anys, una data que coincidiria amb la inauguració del nou museu a la plaça dels Àngels.

El Macba guanya espai

La idea és ampliar l’edifici del convent per la seva banda nord amb un annex que permetrà reorganitzar els altres espais que ja utilitza el museu. Això permetrà potenciar el Convent dels Àngels i la seva capella. El nou edifici, de tres plantes i que es construirà sobre un solar de 726 metres quadrats, permetrà també “posar en valor i protegir” la paret exterior del convent, que data del segle XVI.

El Macba surt beneficiat perquè no només obté més metres expositius –2.800 metres en front als 2.000 de la Capella de la Misericòrdia–, sinó que podrà treure més partit dels espais ja existents al convent. Respecte als 5,3 milions d’euros d’ajudes europees i del Ministeri de Cultura supeditats a que l’ampliació del museu es fes a la Misericòrdia, els responsables del museu han assegurat que “treballen contrarellotge” per presentar els projectes a la pròxima convocatòria dels fons Feder.

La previsió del Macba és que el nou espai estigui obert el 2022 per tal de complir amb els terminis que exigeixen els fons europeus. El projecte s’hauria de redactar al llarg del 2020 per poder començar les obres el 2021. En paral·lel a l’el·laboració del projecte, l’Ajuntament haurà cedir el solar al museu i fer un canvis d’usos –de zona verda a equipaments– a través d’una modificació del Pla General Metropolità (PGM) que trigarà uns 10 mesos.

Disputa a l’Ajuntament

L’Ajuntament de Barcelona també ha jugat un paper important en la disputa per la Capella de la Misercòrdia, ja que el 2013 el consistori va aprovar cedir-la al Macba mentre trobava un solar que reunís els requisits del CAP Raval Nord. Davant la dificultat per trobar un terreny, el govern d’Ada Colau va intentar sense èxit revocar la cessió just abans de finalitzar el mandat.

L’oposició en bloc –excepte la CUP– va criticar els comuns per insistir amb la revocació quan hi havia una alternativa viable per construir l’ambulatori a un solar annex a l’edifici Meier del Macba que, a més, permetia guanyar espai per al CAP. Els veïns i els professionals de salut, per la seva banda, sempre van defensar que la millor opció era la capella.

El districte de Ciutat Vella va encapçalar la cerca d’espais alternatius, ha reivindicat l’actual regidor Jordi Rabassa en un llarg post a Facebook: “Ha estat un viatge llarg i dolorós que ens ha tornat a demostrar que les demandes dels sectors populars desfavorits per defensar els seus drets bàsics són menyspreades per bona part de l’espectre polític i mediàtic, més interessat en la batalla partidista que en les necessitats dels veïns”.

ERC: “estem encantats”

La regidora d’ERC Gemma Sendra, la referent del grup en temes de cultura, ha celebrat la conclusió del conflicte: “Estem encantats”. Sendra ha admès que la solució ha trigat a arribar, però creuen que ha estat una “bona opció” per protegir la cultura i potenciar els serveis de salut. “El barri guanya”, ha considerat Sendra. La regidora republicana ha recordat la posició del seu grup, que buscava el benefici del MACBA i del CAP Raval Nord.

Per part de JxCat, Elsa Artadi ha celebrat que l’ampliació del MACBA serà “compatible amb un nou CAP Raval a la Capella de la Misericòrdia” i ha felicitat als usuaris i professionals de l’ambulatori i a la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa