Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona Global insta a “reeconomitzar” el centre de la ciutat amb oficines als edificis buits

Barcelona Global llança un guant a l’Ajuntament: el centre de la ciutat té edificis buits o infrautilitzats i, alhora, una gran demanda insatisfeta d’espais per a oficines i activitat econòmica. L’entitat empresarial ha presentat aquest dijous un informe en col·laboració amb la consultora immobiliària Cushman & Wakefield amb el que convida govern i oposició a “reeconomitzar” Ciutat Vella i els barris de l’entorn per donar-li “mixtura”, evitar el risc de guetització i diluir la pressió turística.

El document constata que el centre de la ciutat ha perdut uns 720.000 m2 d’oficines des de 2009, per la conversió massiva de vells edificis en pisos durant la bombolla immobiliària i en hotels durant el boom turístic en el pic de la crisi. En paral·lel, els darrers anys s’ha revertit arreu del món la tendència de centrifugar llocs de treball a la perifèria i ara les empreses joves i internacionals busquen espais cèntrics i si pot ser amb identitat patrimonial. A més, el canvi en les rutines de treball –menys despatxes, més teletreballl…– han reduït la ràtio d’espai per treballador i ara és més assumible el preu per m2 del centre. 

“Barcelona té una grandíssima oportunitat i hauria de ser capaç d’aprofitar-la, una ciutat que vulgui progressar ha de fer del seu centre un motor i no solament un parc especialitzat per al turisme de masses”, ha apuntat Pau Guardans, president de Barcelona Global. “No demanem a l’Ajuntament que inverteixi, sinó que tingui ambició i proactivitat per buscar usos als grans  edificis buits”, ha subratllat. Es tractaria, ha dit, de fer reviure el “tractament especial” que el consistori va donar al centre als anys 80 i 90 per fer-hi grans actuacions com la Rambla del Raval, el MACBA o el mercat de Santa Caterina. 

La Monumental, a la cruïlla entre Gran Via i carrer Marina | Sergi Larripa (Wikimedia)

La Monumental, a la cruïlla entre Gran Via i carrer Marina | Sergi Larripa (Wikimedia)

Per “aterrar” la proposta i que entri de seguida pels ulls, l’informe identifica 18 edificis de la ciutat que podrien acollir activitat econòmica o tenir molt més ús que l’actual. N’hi ha de públics i privats, de diferents mides i historials. Per exemple, assenyala diversos immobles de l’Estat infrautilitzats, com la seu de Correus a Via Laietana, el Banc d’Espanya a Portal de l’Àngel o les duanes del port. I solars d’administracions catalanes, com els jutjats enderrocats al passeig Lluís Companys i la parcel·la de Glòries on s’havia projectat el sofisticat i enorme Edifici Ona. També posa el focus en propietats icòniques en guaret, com la plaça de toros Monumental, el Teatre Principal, el Palau del Cinema de Via Laietana i el Cinema Rex –tots 4 del Grup Balañá– o el gran edifici buit de Núñez y Navarro al carrer Junqueres. 

La llista completa dels 18 edificis buits o infrautilitzats

 • Estació de França (Adif)
 • Banc d’Espanya (Estat)
 • Duanes (Estat)
 • Solar dels antics jutjats de Lluís Company (Ajuntament, cedit a Generalitat)
 • Antics Jutjats de Via Laietana (Ajuntament i Estat)
 • Correus (Estat)
 • Solar abans destinat a l’Edifici Ona (Ajuntament)
 • Museu Martorell i Castell dels Tres Dragons (Ajuntament) – Ja en procés de rehabilitació
 • Foneria de Canons (Generalitat)
 • Cinema Rex (Grup Balañá)
 • Teatre Principal (Grup Balañá)
 • Palau del Cinema (Grup Balañá)
 • Edifici buit al c. Jonqueres número 2 (Núñez y Navarro)
 • Plaça de toros Monumental (Grup Balañá)
 • Edifici Metrònom (Rafael Tous Giner)
 • Fallit hotel del Palau de la Música (Olivia Hotels)
 • Tres Xemeneies del Paral·lel (Sildabama – Conren Tramway)
 • Palau Dalmases (Mariana Fontcuberta Juncadella)

Dues vies de solució

Barcelona Global considera que el millor desllorigador per als immobles encallats seria “que l’Ajuntament faciliti tots els tràmits amb la màxima rapidesa” a possibles promotors, amb fast-tracks o finestretes úniques per a la paperassa. I, a més, negociï els nous projectes amb taules on hi hagi tots els interlocutors involucrats, per evitar la successió de requeriments contradictoris i els retards. Aquest element és especialment important quan es tracta d’edificis catalogats com a patrimoni: veuen més eficaç clarificar els requisits exactes per cada immoble que prometre incentius fiscals a la rehabilitació. 

“La prova més evident de la pèrdua d’activitat econòmica al centre és que estan desapareixent els menús de migdia”, ha assenyalat Mateu Hernández, CEO de l’entitat. “Portar llocs de feina cap al centre ajuda a diversificar-ne l’economia, reforça el petit comerç perquè pot vendre també a treballadors i no només als visitants, ajudaria fins i tot a les escoles de Ciutat Vella a tenir més demanda!”, ha afegit.

La seu del Banc d'Espanya a Barcelona, a la Plaça Catalunya : Wikipedia

La seu del Banc d’Espanya a Barcelona, a la Plaça Catalunya : Wikipedia

Oriol Barrachina, responsable de Cushman & Wakefield a Espanya, ha recordat que Barcelona té avui un problema seriós d’escassetat d’oficines, que s’accentua especialment al centre: “Tenim unes taxes de disponibilitat escandalosament baixes, de menys del 4% a tota la ciutat i del 2% al centre”. “I l’oferta de qualitat encara és menys i molt atomitzada”, ha advertit. Així, l’esforç que fa la ciutat per projectar-se al món i atraure inversió i bons professionals pot perdre’s a l’hora de concretar l’aterratge de nous projectes: “Generem una expectativa que després no som capaços de satisfer”.

Nou comentari

Comparteix