Barcelona, la rosa de foc contra la sentència de l’1-O

La seguda pacífica amb espelmes s'ha escalfat ràpidament: barricades de foc, llançament d'ampolles i càrregues amb bales de goma i projectils de foam

Una batalla campal durant hores entre manifestants i antiavalots de la policia. Dels Mossos d’Esquadra i de la Policia Nacional. Això és el que s’ha vist aquest dimarts al vespre al centre de Barcelona. A la una de la matinada encara hi havia grups enfrontats als Mossos d’Esquadra a la zona dels Jardinets de Gràcia i entre el passeig de Gràcia i Aragó. Noves barricades de foc s’anaven encenent al voltant del passeig de Gràcia, per exemple al carrer Diputació, a mesura que els bombers n’apagaven en altres punts.

Els antiavalots disparaven projectils de foam i els furgons anaven amunt i avall. Almenys dues parades de la L3 –Passeig de Gràcia i Diagonal– s’han hagut de tancar. I tot el passeig de Gràcia feia olor de cremat de resultes de les barricades que s’hi han fet un cop acabada la concentració convocada per Òmnium Cultural i l’ANC davant de la Delegació del govern espanyol a Barcelona com a protesta contra la sentència de l’1-O. Hi ha hagut càrregues policials i trets de pilota de goma i projectils de foam han fet reviure la ‘rosa de foc’ de fa un segle. 

Les columnes de fum al cor de Barcelona es podien veure des de diferents punts de la capital catalana. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha qualificat els aldarulls d'”inacceptables” i ha demanat a totes les institucions “un rebuig unànime” i una “crida a la calma”. “No volem presons injustes ni càrregues contra gent pacífica, tampoc volem incendis com els d’aquesta nit”, ha advertit. El primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, ha trencat el silenci del darrer dia i mig per condemnar “els actes de violència viscuts avui a Barcelona i arreu” i demanar pau: “El dret de manifestació i protesta en democràcia s’ha d’expressar des del respecte i la convivència”.

El govern espanyol ha reaccionat a les imatges que retransmetien les televisions i en un comunicat ha condemnat la “violència generalitzada” a les protestes d’aquest dimarts a la nit a Catalunya. Ha avisat que garantirà la “seguretat i la convivència” amb “fermesa, proporcionalitat i unitat” i ha sostingut que “no estem davant un moviment ciutadà pacífic”. 

Columnes de fum, fruit de les barricades posteriors a la protesta davant la Delegació del govern espanyol / Antoni Mañé

Columnes de fum, fruit de les barricades posteriors a la protesta davant la Delegació del govern espanyol / Antoni Mañé

El gran perímetre ha creat diferents ‘ambients’

A la concentració inicial hi han assistit 40.000 persones segons la Guàrdia Urbana. Hores abans de la convocatòria, un dispositiu coordinat Policia Nacional i Mossos d’Esquadra ja protegia l’edifici del carrer Mallorca amb un doble cordó d’agents i tanques. Un perímetre de seguretat molt extens, de dues illes de cases, ha allunyat molt als manifestants de l’immoble i ha creat quatre accessos amb ambients molt diferents

Roba i motxilles que la gent ha perdut a les càrregues prop de la Delegació del govern espanyol / X.F.

Roba i motxilles que la gent ha perdut a les càrregues prop de la Delegació del govern espanyol / X.F.

Si bé a la cruïlla de Mallorca amb Bruc l’escenari d’Òmnium i ANC centralitzava la protesta pacífica i reivindicativa, la barrera situada a Passeig de Gràcia amb Mallorca ha concentrat les escenes de més tensió. A partir de les nou de la nit les càrregues s’han multiplicat i han arribat les identificacions i detencions, així com alguns ferits lleus.

Policia Nacional encarant-se amb tres manifestants als baixos de la Pedrera / Jordi Borràs

Policia Nacional encarant-se amb tres manifestants als baixos de la Pedrera / Jordi Borràs

Les primeres càrregues policials no han trigat ni tres quarts d’hora a produir-se en aquest punt. Poc després els antidisturbis han retingut almenys 3 persones en un intent de superar el cordó policial. Fonts dels Mossos d’Esquadra confirmen al TOT Barcelona que s’han detingut 25 persones aquesta nit a Catalunya per desordres públics i/o atemptat contra l’autoritat, 3 de les quals a Barcelona

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha atès a 37 persones a Barcelona ciutat, cap d’elles ferida de gravetat. Sis han rebut l’alta in situ, una s’ha traslladat a l’hospital. Els Mossos d’Esquadra han disparat projectils de foam i la Policia Nacional ha disparat pilotes de goma, tant salves a l’aire com trets contra els manifestants, malgrat la prohibició del Parlament de Catalunya arran del cas Esther Quintana. Fonts de Sanitaris per la República expliquen que han atès diverses persones amb cops per bales de goma disparades per la Policia Nacional, a més de molts altres amb impactes de projectils de foam.

A partir de les deu de la nit al tram alt del passeig de Gràcia s’han cremat contenidors i les piles de cartró que hi havien deixat a prop les botigues. Durant més de tres hores manifestants i policia han jugat al joc del gat i al ratolí: l’avinguda està plena de fogueres i els antiavalots es mouen amb furgoneta, aturant-se per dispersar els concentrats.

Dos antiavalots amb una foguera al fons, en la segona nit de protesta a Barcelona contra la sentència de l'1-O / Jordi Borràs

Dos antiavalots amb una foguera al fons, en la segona nit de protesta a Barcelona contra la sentència de l’1-O / Jordi Borràs

Quan les càrregues han dispersat els manifestants, passeig de Gràcia amunt, les protestes s’han difuminat cap a carrers adjacents, la Diagonal i l’entramat de la Vila de Gràcia. La forta presència policial, amb desenes de furgonetes, no ha pogut impedir que els dispersats es reagrupessin en petits nuclis molt àgils que anaven creant noves barricades i incendis. 

A Rambla Catalunya amb València manifestants han apartat les motos properes a una foguera perquè no es cremessin, però en canvi al passeig de Gràcia diverses motos de lloguer s’han calcinat a les improvisades barricades. A Provença una dotació de bombers ha intervingut i demanava per megafonia als veïns que tanquessin les finestres per la fumarada. El carrer Aragó és un dels que més flames ha concentrat i ha quedat ennegrida la façana del número 237. Els bombers van apagant focs repartits per diferents carrers, entre aplaudiments dels manifestants i crits com “els bombers seran sempre nostres!”.

Barricada de foc als voltants de la delegació del govern espanyol / X.F.

Barricada de foc al carrer Aragó amb Pau Claris, a prop de la delegació del govern espanyol / X.F.

Torna el carrusel tot i la renúncia oficial

Al llarg de la nit els Mossos han fet servir una tècnica molt semblant al carrusel que van descartar tornar a utilitzar pel risc d’atropellament que comporta. Han conduït furgonetes a gran velocitat pels carrers on hi havia manifestants i contenidors, amb la intenció de dispersar. L’estratègia s’ha pogut veure almenys dos cops, al carrer Aragó i a la Rambla Catalunya.

Tensió des del primer moment

Tot i que la convocatòria havia de ser molt pacífica, en alguns accessos a la Delegació l’ambient s’ha caldejat de seguida. Els concentrats davant la barrera del passeig de Gràcia amb Mallorca han començat a llançar objectes contra la línia policial a dos quarts de vuit del vespre i els antiavalots han efectuat els primers advertiments, demanant no s’intentés superar el cordó. Els manifestants han intentat superar-lo igualment i tirar a terra les tanques per apropar-se a la Delegació. La resposta immediata dels antiavalots dels Mossos ha estat una càrrega llampec per allunyar els concentrats i refer el perímetre.

Moments abans hi havia hagut llançaments d’ampolles i petards i els manifestants havien replicat amb càntics de “ni un pas enrere” cada advertiment dels Mossos. Els agents de la Policia Nacional han col·laborat en les càrregues inicials, donat cobertura als Mossos en la retirada. Passades les nou de la nit una desena de furgonetes del cos estatal s’han afegit al dispositiu i han participat de forma molt més activa en la repressió dels aldarulls. 

Antiavalots a punt de carregar a la protesta davant la Delegació del govern espanyol / X.F.

Antiavalots a punt de carregar a la protesta davant la Delegació del govern espanyol / X.F.

Els trets per part de les dues policies han escalat el conflicte. Després d’una càrrega a Provença amb Pau Claris, un dels manifestants, en Roger, ha ensenyat als periodistes presents a la zona una bala de foam que ha disparat els Mossos d’Esquadra. El projectil ha caigut a terra, just al seu costat, i l’ha recollit per mostrar-lo.

Un manifestant mostra a una periodista estrangera una bala de foam disparada pels Mossos d'Esquadra / D.C.

Un manifestant mostra a una periodista estrangera una bala de foam disparada pels Mossos d’Esquadra / D.C.

Cordó policial a Provença amb Pau Claris, durant la protesta a la Delegació del govern espanyol / X.F.

Cordó policial a Provença amb Pau Claris, durant la protesta a la Delegació del govern espanyol / X.F.

Ja des de les set en punt, quan els primers antiavalots han arribat al perímetre de seguretat de Passeig de Gràcia amb Mallorca, els manifestants els han dedicat crits de “fora les forces d’ocupació” i “No us mereixeu la senyera que porteu”.

Pacifisme i cançons a l’escenari de Bruc

De 19h a 21h, la duració oficial de la protesta, no s’han produït incidents significatius a la resta d’accessos del perímetre i s’ha pogut seguir el guió de l’acte reivindicatiu organitzat per Òmnium Cultural i l’ANC. Les dues organitzacions havien demanat als assistents fer una “seguda” pacífica davant les seus del govern espanyol a Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona, a més de punts simbòlics de Vic, Tortosa, Terrassa, Puigcerdà, Mataró i Igualada.

A la capital catalana les dues entitats han muntat un escenari a la cruïlla dels carrers Mallorca i Bruc, on ha regnat la calma. Allà els familiars dels presos polítics n’han llegit cartes i els líders de les dues organitzacions convocants han pronunciat discursos. Una sonora xiulada del públic ha acompanyat la referència de Jordi Cuixart (Òmnium) al rei Felip VI. També s’hi han fet actuacions musicals, com les de Cesk Freixas o Lluís Llach, que ha interpretat L’estaca.

Llums a la protesta davant la Delegació del govern espanyol, a València amb Roger de Llúria / X.F.

Llums a la protesta davant la Delegació del govern espanyol, a València amb Roger de Llúria / X.F.

Blindatge davant d’una protesta anunciada 8 hores abans

La protesta s’havia convocat amb 8 hores d’antelació, el que ha donat temps de sobres per organitzar el dispositiu de seguretat. La policia espanyola s’encarregava de la línia situada immediatament sota el palauet on s’ubica la institució estatal, mentre que el cos policial català assumia el cordó més proper a la protesta com a titulars de la competència d’ordre públic als carrers de Catalunya. El perímetre al voltant de la Delegació afectava diversos carrers, en els que no es permetia el pas de vianants. Durant una estona els veïns i comerciants han pogut entrar i sortir del perímetre, però poc abans de l’hora de la seguda s’ha bloquejat totalment el pas.

Agents de la Policia Nacional custodien Delegació del govern espanyol hores abans de la protesta / X.F.

Agents de la Policia Nacional custodien Delegació del govern espanyol hores abans de la protesta / X.F.

Arribada en columnes i espelmes de cera

La concentració ha estat precedida de diferents marxes en direcció a la Delegació, convocades per diversos CDR. Centenars de persones han sortit des de la Plaça Universitat i des dels Jardinets de Gràcia per anar junts cap al punt de trobada. La crida de les entitats demanava assistir-hi amb espelmes que vessessin cera, una acció que genera després una gran afectació en la circulació.

Protesta contra la sentència davant la Delegació del govern espanyol, aquest dimarts al vespre / X.F.

Protesta contra la sentència davant la Delegació del govern espanyol, aquest dimarts al vespre / X.F.

La cera és molt difícil d’eliminar de l’asfalt –pràcticament s’ha de rascar a mà– i el perill que faci relliscar vehicles i vianants ja va obligar l’Ajuntament a tallar el tram central de la Diagonal durant quasi un dia sencer després d’una manifestació pels presos fa dos anys. Donat el precedent, el consistori d’Ada Colau ha demanat a Òmnium Cultural que no s’utilitzin espelmes en les protestes i proposa com a alternativa l’ús de telèfons mòbils.

Comentaris

  Pilar 15/10/2019 10:20 pm
  Avui a la sexta ensenyaven imatges de dos manifestacions una d'elles "sentada" gen de mitja edat i mes grans i l'altra de jóvens que oferien resistència activa llansan objectes als ajents donan patades a valles qu'els separaben i fins i tot cantaven el tristemente famos... "a por ellos oe...". Comentaristes i presentadora de la sexta aprobaben la manifestació de la sentada i criticaven l'altra. Jo suposo que no eren consiens que els ajens el 1-0 van obrí caps de gen pacífica van agredi sens
  jbm 16/10/2019 12:22 am
  Crec que han provocat tanta violència, entre les policies i els probables infiltrats que encenen foc, per provocar que la gent s'espanti i no vaja a les caminades que comencen avui dimecres. Convé que la gent no s'espanti i que vaja a les caminades massivament. Malament els mossos, la GC i la PN, però no deixem de banda que, probablement, molts dels qui han encès focs són infiltrats seus dins els independentistes.
  INFILTRATS del CNI provocant incendis i barricades arreu. CLOACAS IN ACTION 16/10/2019 12:24 am
  Cal separar els violents i que molt probablement són pagats pel CNI i la poli caspañola per tal d'instaurar violència arreu. Sense violència no poden justificar la sentència revenja ni tampoc fer-ho a l'àmbit internacional. Cal separar i descobrir els incendiaris i gent que fa barricades, molts són encoberts del CNI !!!!!!!!!
  fran bcn 16/10/2019 1:04 am
  Els d' ANC i Òmnium son tant curts de gambals que per mes que des de l ' alcaldia se'ls demanes que no utilitzin espelmes ell a la seva bola i després passa el que passa... sou infantils ingenus i immadurs...
  Moltes imatges 16/10/2019 1:40 am
  demostren que hi ha aldarulls d'aquests incendiaris en concordança amb la policia. De fet, les complexions musculades i atlètiques dels piròmans no són gaire compatibles amb els xicots anti-sistema que coneixem. A més,els polis del seu voltant els deixen fer sense detenir ningú. Fabriquen fakes per enganyar l'opinió pública.

Nou comentari