Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Cassolada, xiulets i crema de fotos de Felip IV a les protestes contra la visita reial
  • CA

La Diagonal ha estat l’escenari aquest dilluns a la tarda de les protestes antimonàrquiques més grans que s’han celebrat a Barcelona almenys des de la Transició. La visita del monarca Felip VI a la capital catalana per presidir el lliurament dels premis de la Fundació Princesa de Girona, just tres setmanes després de la sentència de l’1-O, ha motivat una àmplia mobilització amb cassolada, xiulets, talls de trànsit, crema de fotos del rei espanyol i fins i tot agressions entre manifestants i assistents a l’acte. Al TOT Barcelona l’hem explicat en aquest detallat seguiment minut a minut.

La gala tenia lloc al Palau de Congressos –propietat del veí hotel Juan Carlos I–, que la policia tenia blindat des de la vigília. Tot i així les protestes l’han envoltat des de les quatre de la tarda fins vora les onze de la nit i han aconseguit alterar l’arribada dels assistents a l’acte. Diputats i regidors de JxCat, ERC i la CUP han participat a l’inici de les protestes de la Diagonal, tot i que alguns n’han sortit esbroncats amb crits d'”unitat”.

Pancarta

Pancarta “ens voleu terroristes, us volem demòcrates” a la Diagonal, en la protesta contra Felip VI / Q.S.

La plantofada viral

Entre concentrats i convidats s’han produït diversos moments de tensió, malgrat les mesures de prevenció policial. Per un costat, un home que volia entrar a l’edifici li ha clavat la primera bufetada a un manifestant que li retreia voler creuar la protesta tant sí com no. El moment de la plantofada, que el TOT Barcelona ha pogut gravar en vídeo, s’ha fet viral ràpidament. L’agressor s’ha identificat com Antoni Castañer, “empresari català”, i l’agredit en rebre el cop s’hi ha tornat. La resta de manifestants els ha hagut de separar perquè l’incident no anés a més.

Un altre convidat ha encès els ànims dels concentrats en eixugar-se el nas amb la bandera d’un CDR.

L’altra cara de la moneda és el mal tràngol que han viscut l’expresident i fundador de Societat Civil Catalana, Josep Ramon Bosch, i una estona després el regidor barceloní Josep Bou (PP). Bosch ha volgut traspassar la línia de concentrats que barraven el pas al Palau de Congressos però ha hagut de marxar entre crits de “No passaran, no passareu!”. Bou, que també volia entrar al recinte firal, ha sigut interceptat pels manifestats a l’avinguda Doctor Marañón. Ha rebut insults, alguna escupinada i sobretot molts crits, fins que un professional de seguretat se l’ha endut. Després, a través de Twitter, ha presumit d’haver aconseguit entrar: “Els intolerants i violents no sou cap mur”.

Tricolors i una guillotina sueca

Les banderes republicanes han estat un dels grans leitmotivs a la concentració. Símbols contra la corona, estelades i retrats del rei espanyol cap per avall completaven els estandarts de la protesta. El més fotografiat, però, ha estat un manifestant que ha portat una pancarta amb una guillotina amb l’estètica d’Ikea i batejada com a Börbonen. Contràriament al que passa sempre que hi ha mobilitzacions al carrer a Barcelona, l’Ajuntament ha decidit no donar cap dada del recompte de participants que fa la Guàrdia Urbana. Segons fonts municipals, “la concentració és dispersa” i “això dificulta el recompte”.

Guillotina Börbonen, d'Ikea / D.C.

Guillotina Börbonen, d’Ikea / D.C.

Les afectacions a la mobilitat barcelonina han estat nombroses: la Diagonal ha quedat tallada unes cinc hores, dos talls consecutius han paralitzat la carretera de Collblanc, múltiples línies de bus han estat desviades i el Trambaix ha escurçat el recorregut dels seus tranvies. Els Mossos d’Esquadra han tallat la B-23 d’entrada a Barcelona i s’han fet desviaments cap a la ronda de Dalt, el que ha generat fins a 4 quilòmetres de cua, segons el Servei Català de Trànsit.

Tramvia aturat entre Ca n'Oliveres i Can Rigal per la protesta contra la visita reial / David Cobo

Tramvia aturat entre Ca n’Oliveres i Can Rigal per la protesta contra la visita reial / David Cobo

Provocació espanyolista al costat de la caserna del Bruc

A les vuit un petit grup ha fet aparició a la Diagonal, en plena protesta per la visita reial, exhibint una gran bandera espanyola. Hi han arribat des del carrer González Tablas, baixant per un lateral de la caserna militar del Bruc. Ràpidament, però, han sortit els antiavalots de la BRIMO situada al darrere, els han tret la bandera i els han acompanyat cap al carrer de González Tablas sense que arribés a haver-hi enfrontaments.

Arribada d'un grup amb una bandera espanyola a la protesta contra la visita reial / David Cobo

Arribada d’un grup amb una bandera espanyola a la protesta contra la visita reial / David Cobo

Dissolució sense càrregues

La protesta ha anat perdent força un cop finalitzat l’acte al Palau de Congressos, a partir de les 22h. La majoria de concentrats ha anat marxant poc a poc, pel seu propi peu, i no han calgut càrregues policials. La Brimo ha fet un parell d’advertències d’intervenció, primer perquè alguns manifestants haurien llançat ous de pintura als agents i després per una gran foguera a la Diagonal, però el cordó s’ha mantingut i els ànims no s’han caldejat més. Un ‘spin-off’ ha allargat l’afectació al trànsit amb un segon tall de la carretera de Collblanc a tocar del centre comercial Finestrelles d’Esplugues de Llobregat, però també s’ha dissolt al cap de poca estona.

Més notícies
Part de la Diagonal segueix tallada per la visita de Felip VI a Barcelona
Notícia: Part de la Diagonal segueix tallada per la visita de Felip VI a Barcelona
Comparteix
Els Mossos d’Esquadra mantenen un perímetre al lateral de l’avinguda al costat del Palau de Congressos de Catalunya
Una protesta amb màscares a Barcelona contra el decret per controlar el Tsunami
Notícia: Una protesta amb màscares a Barcelona contra el decret per controlar el Tsunami
Comparteix
La concentració s'ha unit a la protesta anual en honor a Guy Fawkes

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa