Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Quatre restaurants històrics de Barcelona que desafien el pas del temps
  • CA

Aquest article no és un reportatge sobre la història de la restauració a Barcelona. Senzillament volem fer un petit homenatge a un grapat de restaurants barcelonins d’arrels més que centenàries que hores d’ara encara perduren, però que degut a la situació pandèmica que vivim travessen un moment molt delicat que posa en perill la seva continuïtat.

Són restaurants de gran tradició que han sabut perdurar al llarg dels temps i a les seves taules s’han escrit molts capítols no només de la història de Barcelona, sinó de la història de Catalunya. Els primers restaurants de la ciutat van ser cases de menjar que es van obrir a Barcelona al segle XVIII de la mà de cuiners immigrants italians. Un segle més tard va arribar a la nostra ciutat la cuina francesa, refinada i glamurosa, que de seguida va conquerir els paladars de la burgesia barcelonina. Tant els italians primer, com els francesos després, van saber adaptar les receptes originals que van portar dels seus països amb tocs locals, manllevats de la cuina tradicional catalana.

Can Culleretes

Aquest establiment fundat l’any 1796 per Joaquim Pujol com una xocolateria, es va convertir en restaurant al 1890 quan el va comprar la família Regàs. Ostenta en el llibre Guinness dels Rècords el títol de restaurant més antic de Barcelona i segon més antic d’Espanya. Situat al número 5 del carrer Quintana, en ple barri Gòtic de Barcelona, entre els carrers Ferran i Boqueria, és un temple de la cuina tradicional catalana. En són plats emblemàtics l’escudella, la botifarra amb seques i la carn de caça.

La seva història moderna comença, però, l’any 1958 quan la família Agut-Manubens se’n va fer càrrec. En Sisco Agut i la Sussi Manubens van saber redreçar la trajectòria d’un restaurant que havia entrat en decadència. Sense perdre l’essència del local on menjar bé a un bon preu –el que ara en diem una bona relació qualitat-preu–, van assolir la fita de que el restaurant tornés a ser reconegut. A sobre del restaurant hi havia una pensió on hi feia nit la gent que anava a passar uns dies a Barcelona.

Avui dia sortosament encara podem gaudir de Can Culleretes i cal destacar de la seva oferta el Menú 1786, un recull dels plats més famosos del restaurant on no hi manquen l’arròs a la cassola, els canelons, el civet de senglar o la mítica botifarra amb seques.

Un dels menjadors del restaurant Can Culleretes | Facebook Can Culleretes

Els 4 Gats

Els 4 Gats és un establiment històric de la ciutat de Barcelona, marcat pels anys d’or del modernisme. Ubicat als baixos de la Casa Martí, un edifici modernista dissenyat per Josep Puig i Cadafalch situat al número 3 del carrer Montsió, molt a prop del Portal de l’Àngel, al barri Gòtic de Barcelona, fou inaugurat com a cerveseria-cabaret el 14 de juny de 1897. El seu impulsor fou Pere Romeu, un antic cambrer del cabaret Le Chat Noir de Paris. Sobretot en els seus primers cinc anys va ser punt de trobada d’artistes i intel·lectuals, com Dalí, Picasso i Hemingway, alguns d’ells molt lligats al moviment del modernisme com Santiago Rusiñol, Ramon Casas i Miquel Utrillo, i músics com Enric Granados, Isaac Albéniz o Lluís Millet.

Restaurant els 4 Gats | Wikipedia

El 7 Portes

El restaurant 7 Portes va néixer l’any 1836 quan Josep Cuyàs es va fer càrrec del gran cafè de luxe que es va construir en els baixos de l’edifici anomenat els Porxos d’en Xifré al Passeig d’Isabel II de Barcelona. Aquest cafè es va convertir en restaurant al 1929 de la mà del xef Morera. Al 1942, Paco Parellada, propietari de la Fonda Europa de Granollers, es va fer càrrec del restaurant juntament amb la seva filla Carme Parellada i el seu gendre Joan Solé.

Sota aquesta direcció, el 7 Portes s’ha convertit en un dels restaurants més famosos i reconeguts de Barcelona. En són emblemàtics els seus arrossos, entre ells el llegendari arròs parellada, els pèsols ofegats, les sarsueles de peix o el pijama, les mítiques postres. Per les taules del 7 Portes han passat polítics, artistes, famosos i celebrities de tota mena. Fins i tot el Che Guevara hi va sopar.

El restaurant 7 Portes | 7 Portes

Los Caracoles

La família Bofarull va fundar l’any 1835 al número 14 del carrer Escudellers, fent cantonada amb el carrer Nou de Sant Francesc,  del Barri Gòtic de Barcelona, el restaurant Can Bofarull. De seguida va destacar un dels plats que elaboraven: els cargols. La fama d’aquest plat va arribar a ser tan important que l’any 1915 el restaurant va passar a anomenar-se Los Caracoles. Al 1934, i ja amb la segona generació al capdavant del local, van obrir una rostisseria que esdevindria la més famosa de la ciutat on es podien adquirir entre altres, cassoles de cap i pota i caps de xai rostits.

És, però, en la dècada dels 40 que aquest restaurant adquireix la seva màxima rellevància. Als anys 60 aquest local i tot el carrer Escudellers van esdevenir referents de les nits de gresca dels mariners americans que desembarcaven amb la Sisena Flota. De la carta de Los Caracoles, a part del plat que els dona nom, hi destaquen el garrí, els arrossos, el bacallà, la sarsuela o l’entrecot.

La façana del restaurant Los Caracoles | Nerea Rodríguez

Cada cap de setmana, nous plaers barcelonins a la sèrie d’articles gastronòmics que publiquem els diaris Vadegust i TOT Barcelona. Pots llegir les darreres entregues aquí:

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa