Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Bomba de la Barceloneta, una tapa amb nom d’exclamació
  • CA

El TOT Barcelona i el Vadegust iniciem una sèrie setmanal d’articles sobre la gastronomia de Barcelona, amb els productes i plats més emblemàtics dels barris de la ciutat.

“Això és la bomba!”, va exclamar l’Enric, un veí i client de la Cova Fumada, quan l’any 1957 va assaborir una bola de patata farcida de carn, arrebossada i servida acompanyada d’all i oli i una salsa picant de pebre de Caiena.

Corrien els anys 50 del segle passat i al barri barceloní de la Barceloneta havien fet irrupció les tapes com a gènere culinari. Gairebé tots els bars de la zona les van començar a oferir als seus clients. L’any 1955, la Cova Fumada -un local inaugurat per la família Solé l’any 1944 al número 56 del carrer del Baluard- va començar a oferir als seus clients unes croquetes que feia l’àvia Maria i que en Magí, el seu fill i pare del Josep Maria i el Magí, els actuals propietaris, va decidir acompanyar d’una mica d’all i oli i una salsa picant per fer-les més atractives. Poc s’imaginaven en aquell moment que aquesta tapa esdevindria la tapa més mítica no només del seu establiment sinó de tot el barri i gairebé de tota la ciutat. Al cap de dos anys, l’anècdota protagonitzada pel seu client, l’Enric, quan les va tastar, va donar nom a aquesta tapa. A partir d’aquell moment van decidir batejar-la com la Bomba de la Barceloneta.

La Bomba va triomfar de seguida, segurament perquè era una tapa que atipava força en un temps on hi havia gana. Tots els locals del barri la van incorporar a la seva oferta i posteriorment va anar formant part de les cartes de tapes de tota la ciutat de Barcelona.

La Bomba és una bola de patata bullida, que s’aixafa amb forquilla, i que es farceix amb un sofregit de carn picada -un dels factors diferenciadors de les bombes de cada casa-. Els ingredients del sofregit de carn picada són el secret millor guardat de cada versió de la bomba que s’elabora. Hi ha sofregits fets amb carn de porc, de vedella, mixtes, hi ha qui posa pinyons i/o fruits secs, diferents espècies, etc.

Un cop s’ha farcit la patata bullida amb el sofregit de carn picada, se li dona forma de bola amb la mà, el que determina la mida de la Bomba. Per tant, la mida de la bomba és la mida de la mà del qui la fa. A la Cova Fumada primer va ser la mida de la mà de l’àvia Maria, després la de la Palmira -la mare dels actuals propietaris-. Les bombes de mida XXL són una invenció moderna derivada de les empreses que fabriquen aliments de quarta i cinquena gamma que les elaboren industrialment i les venen congelades als establiments. Hi ha un bon grapat d’establiments que ofereixen aquestes bombes, que no tenen res a veure, ni en textura ni en gust, a les autèntiques bombes fetes artesanalment.

Un cop donada la forma de bola, s’arrebossa i es fregeix en oli. L’arrebossat torna a ser un dels secrets i factor diferencial de les diverses versions de la Bomba. El servei més habitual de la Bomba és acompanyada de dues salses, all i oli i una salsa picant, que originalment era amb pebre de Caiena, tot i que actualment també s’ofereix amb diversos tipus de salses d’acord amb les preferències que els clients han anat mostrant amb el temps.

És habitual escoltar entre els clients habituals i més antics de la Cova Fumada que demanin una “hembra”, un “marica” o un “macho”, que no deixa de ser la Bomba acompanyada d’un all i oli, un all i oli amb una mica de salsa picant o un all i oli i una salsa picant potent. Reminiscències d’un passat on a la nostra societat tot s’hi valia.

Si la voleu tastar haureu de tenir en compte els particulars horaris de la Cova Fumada i preveure que sempre hi ha cua! El preu de la Bomba a la Cova Fumada és de 2 euros.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa