Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau declara durant una hora i respon al seu advocat i al fiscal
  • CA

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha arribat aquest divendres al matí a la Ciutat de la Justícia, mentre partidaris i alguns detractors es manifestaven. Colau, però, ha esquivat les dues concentracions de signe contrari -i, també, el núvol de periodistes- accedint per una altra porta del jutjat pocs minuts abans de la trascendent compareixença que li espera al Jutjat d’Instrucció 21 de Barcelona, que l’ha cridada perquè declari com a investigada. L’evolució de la causa oberta per la suposada concessió a dit de subvencions de l’Ajuntament condiciona el futur de l’alcaldessa a poc més d’un any de les eleccions municipals.

Fonts pròximes a l’alcaldessa han justificat que hagi evitat entrar per l’accés a la Ciutat de la Justícia que correspon a Barcelona i ho hagi fet per la de l’Hospitalet per recomanacions del seu equip de seguretat. En paral.lel, els nombrosos seguidors i militants dels comuns han cridat consignes a favor de Colau, mentre els detractors -inclosos membres de Vox i el seu alcaldable, Joan Garriga- han exigit que dimiteixi. Els adeptes de l’alcaldessa han escridassat els representats de l’extrema dreta vociferant a favor de l’“aigua pública”, lligant així el procés judicial a suposats interessos empresarials.

L’alcaldessa de Barcelona ha declarat durant una hora llarga, i ha respost les preguntes del seu advocat i del fiscal, mentre que s’ha acollit al seu dret a no respodnre les qüestions plantejades per l’acusació. Cap a dos quarts de dotze, ha abandonat les dependències judicials per dirigir-se a l’Ajuntament, on compareixerà davant la premsa a les 13.30h.

El jutge instructor Ignacio Sánchez ha citat Colau pels cinc presumptes delictes que li imputa la desconeguda Associació per a la Transparència i la Qualitat Democràtica. L’entitat sosté en una querella que la dirigent va afavorir suposadament organitzacions considerades afins als comuns en el repartiment d’ajuts públics. La defensa de Colau confia que el procediment s’arxivi aviat. La Fiscalia Provincial de Barcelona ja va donar carpetada als mateixos fets l’estiu passat.

Les indagacions ara obertes -a les quals la Fiscalia Anticorrupció s’ha sumat- se centren en l’aprovació d’una trentena d’ajuts finançats entre 2014 i 2021 per valor de 2,6 milions d’euros. Entre les entitats suposadament beneficiades del pretès repartiment discrecional de subvencions, els querellants esmenten la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) i l’Observatori DESC. Abans de donar el salt a la política, Colau va ser portaveu de la PAH i empleada de DESC, igual que altres regidors i càrrecs dels comuns al consistori.

L’entorn de Colau veu “mala fe” i acusacions falses en la querella per intentar erosionar políticament la líder de Barcelona en Comú. La compareixença de l’alcaldessa davant del jutge i l’evolució de la causa marcarà el futur de Colau, que encara no ha resolt el dubte sobre si es presentarà a la reelecció a les municipals de 2023.

Colau ha de declarar pels presumptes delictes de prevaricació, frau en la contractació, malversació de fons públics, tràfic d’influències i negociacions prohibides. Abans de la cita al jutjat, la defensa de l’alcaldessa ha lliurat vuit informes al jutge instructor Ignacio Sánchez que expliquen els mecanismes de l’Ajuntament per a l’atorgament d’ajuts públics. Els advocats de Colau, Àlex Solà i Olga Tubau, recalquen que l’alcaldessa no va signar la concessió dels imports. Afegeixen, a més, que la participació de Colau en el lliurament dels fons va ser “inexistent”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: i ben merescut, imputada! a març 04, 2022 | 11:44
    i ben merescut, imputada! març 04, 2022 | 11:44
    Encara recordo quan anava a l'Ajuntament i es feia aplaudir per la claca. Quin canvi, noia.
  2. Icona del comentari de: ufff a març 04, 2022 | 11:47
    ufff març 04, 2022 | 11:47
    L'equip seu de seguretat, diu. Si amb les diabòliques superilles no en quedará ni un, de Barceloní!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa