La Fiscalia Anticorrupció investiga si existeixen irregularitats en la concessió de subvencions de l’Ajuntament de Barcelona a organitzacions pròximes als comuns, arran de la querella presentada per una associació que ha dut que l’alcadessa Ada Colau hagi estat citada a declarar com a investigada. Anticorrupció ja s’hi ha posat, segons informa El Mundo.

La Fiscalia ha començat a estudiar la documentació que l’Associació per a la Transparència i la Qualitat Democràtica aporta a la querella que el jutjat d’instrucció número 21 de Barcelona ha admès a tràmit. No és el primer cop que el Ministeri Fiscal indaga en els fons públics concedits durant el mandat de Colau. La Fiscalia Provincial de Barcelona va obrir diligències per examinar l’adjudicació d’ajuts del consistori i les va arxivar el juliol passat. Ara, però, les indagacions es trasdallen a Anticorrupció, amb seu a Madrid.

L’entitat querellant -fins ara desconeguda i afincada en un despatx de l’avinguda Diagonal- sosté que Colau hauria beneficiat presumptament entitats afins com la PAH, l’Observatori Desc, l’Aliança contra la Pobresa Energètica o Enginyers sense Fronteres. Segons els denunciants, la finalitat pretesa era finançar sous i despeses internes de les plataformes mencionades atorgant-los “ajudes de forma arbitrària i sense la tramitació formal”.

L’Associació per a la Transparència i la Qualitat Democràtica s’ha posat en mans d’un despatx d’advocats de Granada, Luna y Asociados, que signa la querella que ha desencadenat que un jutge de Barcelona, Ignacio Sánchez García-Porrero, investigui Colau per cinc suposats delictes: prevaricació, frau en la contractació, malversació de fons públics, tràfic d’influències i negociacions prohibides.

Luna y Asociados ha destacat els últims anys per defensar polítics de diferents formacions, funcionaris i altres processats acusats de presumptes delictes de corrupció en diferents trames de rellevància pública, en especial a Andalusia. Els lletrats del bufet han dirigit la defensa d’incriminats en el cas dels ERO -que implica exalts càrrecs socialistes de la Junta d’Andalusia-, irregularitats atribuïdes a dirigents del PP a l’Ajuntament de Granada o il·legalitats urbanístiques a Marbella. Entre els seus clients, hi va figurar Jesús Gil, el famós exalcalde de Marbella.

L’organització querellant afirma que l’Ajuntament de Barcelona va canalitzar subvencions a entitats suposadament afavorides per Colau a través de “subvencions directes, convenis o contractes menors per a la redacció d’estudis i informes que no tenien res a veure amb les competències de l’Ajuntament”. Com a exemple, cita els títols de tres informes que s’haurien pagat amb fons aportats pel consistori: Enfortiment de les capacitats organitzatives i incidència a La Toglla-Quito (Perú), Enfortir capacitats a la província d’Inhambane (Moçambic) o Compost i educació ambiental a Maputo.

A més de citar Colau, el jutge ha reclamat a l’Ajuntament que aporti diferents documents. Entre altres, demana els expedients que el consistori hagi signat entre 2014 i 2021 amb les entitats que la querella esmenta.

Nou comentari

Comparteix