Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un despatx que defensa acusats de corrupció signa la querella contra Colau
  • CA

La causa judicial que obligarà Ada Colau a declarar com a investigada parteix d’actors fins ara aliens a l’escena política barcelonina.

La querella per un presumpte tracte de favor a plataformes pròximes a l’alcaldessa en el repartiment de subvencions de l’Ajuntament de Barcelona la promou una organització que havia passat desapercebuda, l’Associació per a la Transparència i la Qualitat Democràtica, amb seu a l’avinguda Diagonal de la capital catalana. Per acudir als jutjats, l’entitat ha confiat en un bufet d’advocats de fora de la ciutat, Luna y Asociados, afincat a Granada. Entre altres fets trascendents, el despatx ha defensat polítics i funcionaris incriminats en diversos casos de presumpta corrupció, sobretot a Andalusia.

El nom de dos integrants del despatx Luna y Asociados consta a la interlocutòria del jutjat d’instrucció 21 de Barcelona, que cita Colau a comparèixer el 4 de març. Cristina Pasquau figura com a advocada de l’Associació per a la Transparència i la Qualitat Democràtica. A la notificació judicial, a la qual el TOT Barcelona ha accedit, apareix també el nom d’un altre lletrat, Ernesto Osuna, un penalista destacat a Granada que ha representat diversos processats en algunes de les trames de suposada corrupció més sonades a Andalusia els últims anys.

A la web del despatx d’advocats, Osuna fa constar que ha dirigit l’estratègia processal d’encausats “en alguns dels macroprocessos penals més importants dels últims anys a Espanya”. Entre d’altres, esmenta el cas dels ERO -que implica exalts càrrecs socialistes de la Junta d’Andalusia-, irregularitats associades a l’època que el PP va governar l’Ajuntament de Granada, diferents episodis de l’extensa saga corrupta a Marbella i, fins i tot, el cas Pujol.

Contactat pel TOT Barcelona, Osuna s’ha excusat en el moment encara preliminar en què es troba la causa per no pronunciar-s’hi per ara. “Volem ser molt respectuosos amb el procediment i l’actuació judicial”, ha justificat. L’advocat sí que ha considerat que “la interlocutòria judicial és clara” i ha afegit que “la informació que ha aparegut als mitjans de comunicació recull molt resumidament el contingut de la querella”. “Veurem què resulta de la declaració de l’alcaldessa i de la documentació que l’Ajuntament remeti, referida als expedients de subvencions”, ha conclòs.

Ada Colau, a l'assemblea dels comuns de novembre de 2021 / Pau Venteo / Europa Press
Ada Colau, a l’assemblea dels comuns de novembre de 2021 / Pau Venteo / Europa Press

Noms notoris

Osuna ha sigut l’advocat d’alguns dirigents que han adquirit notorietat arreu de l’Estat. Sens dubte, el més rellevant dels seus clients va ser Jesús Gil, el controvertit exalcalde de Marbella i expresident de l’Atlètic de Madrid. Osuna s’encarregava de la defensa de Gil quan va morir el 2004, just el dia abans de començar el judici per una de les causes pendents contra l’exalcalde per suposades il·legalitats urbanístiques a la població malaguenya, segons va publicar Granada Hoy.

Alhora, Osuna ha estat lletrat de diversos encausats en processos per malversació de fons públics, concessió il·legal de llicències i infraccions de la legislació urbanística a l’Ajuntament de Marbella, exponent de la corrupció durant molt anys a l’Estat espanyol. Entre altres, va representar la també exalcaldessa Marisol Yagüe en el cas Malaya, que va destapar una gran xarxa de corrupció urbanística amb epicentre a la localitat andalusa. A Yagüe -amb diverses condemnes a les espatlles- se li van imposar cinc anys i mig de presó per aquells fets.

Osuna també ha assessorat acusats en processos de presumpta corrupció a l’Ajuntament de Granada, com el cas Nazarí, una macrocausa de suposat favoritisme a certs constructors en la concessió d’obres i que va forçar la dimissió de l’exalcalde José Torres Hurtado (PP) després que fos detingut el 2016. El penalista ha representat l’exregidora d’Urbanisme investigada, la popular Isabel Nieto, en diferents judicis. Nieto ha rebut una de freda i una de calenta als jutjats: per una banda, se li van imposar set anys d’inhabilitació per les obres irregulars d’una discoteca i, per l’altra, va ser absolta a finals de 2021 per la construcció d’un edifici on viuen ella i l’exalcalde.

El lletrat també ha orientat la defensa d’encausats pel presumpte frau de subvencions en cursos de formació durant els governs del PSOE a Andalusia i d’una suposada xarxa de desviament de fons públics a El Ejido, quan governava un exalcalde del PP que després va crear un partit local. El bufet del qual Osuna és soci va representar Juan Lanzas, un exsindicalista de l’UGT i un dels protagonistes de la presumpta xarxa clientelar en la concessió d’ajuts dels ERO per part de la Junta d’Andalusia sota mandat socialista.

“Qui hi ha al darrere”

Després de revelar-se que compareixerà com a investigada el 4 de març, Colau s’ha preguntat qui està darrere d’una querella que ha enfatitzat que reobre “una causa ja arxivada per Fiscalia”. En una entrevista de TV3 recollida per Europa Press, l’alcaldessa ha insistit que “no es coneix l’activitat, qui són ni com es finança” l’Associació per a la Transparència i la Qualitat Democràtica, que va interposar la querella al desembre. Colau ha dit que no ha trobat ni tan sols una pàgina web de l’entitat, tot i que l’organització sí que en té una.

L’associació que ha interposat la querella per la qual s’imputen cinc presumptes delictes a Colau (prevaricació, frau en la contractació, malversació de fons públics, tràfic d’influències i negociacions prohibides) sosté que “l’Ajuntament hauria atorgat ajudes de forma arbitrària i sense la tramitació formal”. En un comunicat, l’entitat denunciant afirma que suposadament “l’únic objectiu” del repartiment de fons públics que qüestiona a l’Observatori Desc, la PAH, l’Aliança contra la Pobresa Energètica o Enginyers Sense Fronteres, entre altres, seria “finançar els salaris, activitats i funcionament general d’organitzacions afins” a l’alcaldessa.

La suposada via indeguda d’ingressos pels col·lectius mencionats s’hauria canalitzat “en forma de subvencions directes, convenis o contractes menors per a la redacció d’estudis i informes que no tenien res a veure amb les competències de l’Ajuntament“, segons l’Associació per a la Transparència i la Qualitat Democràtica. Posa com a exemple els informes titulats Enfortiment de les capacitats organitzatives i incidència a La Toglla-Quito (Perú), Enfortir capacitats a la província d’Inhambane (Moçambic) o Compost i educació ambiental a Maputo. D’acord a la querella, el consistori els hauria pagat.

“Veig moltes coses estranyes, com no saber qui està darrere de l’associació que denuncia”, ha expressat Colau. A més, ha afirmat que l’única cosa que sap és que l’entitat querellant va presentar esmenes contra el reglament de participació per a la municipalització de l’aigua a l’Ajuntament de Barcelona i que va interposar una querella a l’Ajuntament de Valladolid pel mateix motiu.

A banda, Colau ha subratllat que acumula 10 querelles arxivades des que va fer-se amb el timó de l’Ajuntament el 2015. En aquest sentit, ha recordat que l’anterior querella “la van posar Advocats Catalans per la Constitució, que tenia vinculació amb Societat Civil Catalana”. L’alcaldessa ha descartat dimitir arran de la citació per prestar declaració.

Més notícies
Els preus dels lloguers a Barcelona s'han disparat un 25% segons Idealista PIXABAY
Només el 10% dels pisos de lloguer de Barcelona s’ajusten al bo jove
Notícia: Només el 10% dels pisos de lloguer de Barcelona s’ajusten al bo jove
Comparteix
El portal Fotocasa estima que si l'ajut s'eleva fins als 900 euros de lloguer, seria el 18% dels pisos
Fragment del vídeo on es veuen les bosses que contenen les mascaretes no homologades / GUB
Requisades una multitud de mascaretes i de tests d’antígens fraudulents
Notícia: Requisades una multitud de mascaretes i de tests d’antígens fraudulents
Comparteix
Una intervenció iniciada en un local on els treballadors no duien tapaboques destapa el botí

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Jac jou a gener 20, 2022 | 07:59
    Jac jou gener 20, 2022 | 07:59
    I? .Quina xorrada de notícia. La notícia es la corrupció .
    • Icona del comentari de: Pol a gener 20, 2022 | 13:08
      Pol gener 20, 2022 | 13:08
      La corrupció "d'advocats per la democràcia" que han activar querelles falses, sense recorregut i el grupuscle "l’Associació per a la Transparència i la Qualitat Democràtica" deus voler dir. La història d'Espanya ens la sabem de memòria, primer van per "separatistas" i després per "rojos".
  2. Icona del comentari de: Trias. El mal que es fa, torna triplicat. a gener 20, 2022 | 08:15
    Trias. El mal que es fa, torna triplicat. gener 20, 2022 | 08:15
    El tema és saber si ho ha fet o no i si ho ha fet, que la condemnin. No sé si agradarà que dirigeixi BCN des de la presó.Tantes persones indigents a BCN i gastar-se els nostres diners en tafaneries sobre capacitats organitzatives del Perú, o de Maputo, o de Moçambic és demoledor pels qui paguem molts impostos a BCN-Catalunya.
  3. Icona del comentari de: Alberto a gener 20, 2022 | 09:54
    Alberto gener 20, 2022 | 09:54
    Home, quin titular més lamentable....un despatx d'advocats defensa i en teoria a tothom que el vulgui contractar, a veure si ara tindrem despatx d'esquerres, dreta etc... Com sempre TOT BARCELONA que bé del PSC fa periodisme de estar per casa.
  4. Icona del comentari de: JordiP a gener 20, 2022 | 10:07
    JordiP gener 20, 2022 | 10:07
    Avui dia, els despatxos d'advocats una mica "bons", fins i tot et cobren les trucades telefòniques controlant els minut de connexió i facturant-los segons la seva tarifa. Vist això, i vista la unidireccionalitat d'acció d'aquest despatx granadí, faix meva l'habitual pregunta d'en Josep Pla: "I això, qui ho paga?".
    • Icona del comentari de: Anna a gener 20, 2022 | 13:11
      Anna gener 20, 2022 | 13:11
      Te'n recordes d'un "sindicat" fantasma anomenat "manos límipas" ? Potser et servirà per a seguir-ne el fil.
    • Icona del comentari de: Ricard a gener 20, 2022 | 13:32
      Ricard gener 20, 2022 | 13:32
      Jo encara diria més, jo faig la mateixa pregunta als que han denunciat : Qui els ho paga ? I els desplaçaments de Barcelona a Granada ? I les traduccions ? És curiós que els que defensen l'espanyolitat de Catalunya sempre facin servir recursos plenament espanyols. Se'ls hi veu massa els llautó. I qui paga SCC ? Al capdavall tot porta a un eslògan del PP del 1977 "España, lo único importante".
  5. Icona del comentari de: Joanka a gener 20, 2022 | 10:44
    Joanka gener 20, 2022 | 10:44
    On està la ètica d'aquesta senyora? El codi ètic dels komuns diu que s'ha de renunciar, i unes declaracions seves de fa anys demanava lo mateix... es clar que una cosa és el que han de fer els contrincants polítics i una altra cosa és ella. Sembla ja el 'campechano'. A ella no se li han d'aplicar ni les lleis ni els acords ni res del que ella demana als altres. Pura vergonya
    • Icona del comentari de: Ehem ! a gener 20, 2022 | 13:25
      Ehem ! gener 20, 2022 | 13:25
      Això ho escrius tu, una altra cosa és caure en el parany de decidir que si et posen una querella has de dimitir. Aleshores que qualsevol grupuscle ultra i uns advocats de Granada (Andalusia) t'acusin d'alguna cosa, posin una querella i la justícia espanyola ho accepti d'investigar. El què és clar és que quan fas "coses" et crees enemics, encara més si desfàs maneres de fer i "privilegis" encastats d'especuladors i diverses maneres de fer enquistats en l'especulació. També és "curiós" que els que signen la "querella" siguin uns personatges que viuen i treballen a 700 km de Barcelona, no és precisament una "querella" de Km zero... Tot plegat fot molt de tuf i mala olor.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa