Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un càrrec del PSOE andalús, rere la denúncia a Colau
  • CA

Sorpresa política rere la denúncia contra Ada Colau per subvencions a entitats a fins, que la farà declarar el proper 4 de març. Almenys tres persones vinculades als querellants –l’Associació per la Transparència i la Qualitat Democràtica (ATQD) – tenen relació directa amb el partit socialista, company de govern de Colau. El cas més clar és el d’un dels màxims responsable de l’associació barcelonina, que és alhora membre de l’executiva del PSOE de la ciutat de Granada.

Francisco Luís Benítez, que fa pocs anys es presentava com a president d’ATQD, és membre de l’executiva del PSOE a Granada. Com ha avançat el digital Crític i ha pogut corroborar el TOT Barcelona, Francisco Luis Benítez és un dels principals dirigents de l’entitat i té un càrrec a l’agrupació andalusa. Segons la pròpia web del partit, porta l’àrea d’Smart Cities.

Benítez va ser també membre de les joventuts del PSOE als anys 90 i responsable de l’àrea de cultura de la Diputació de Granada als anys 2000, segons Crític. Tot i que els socialistes governen amb els comuns a Barcelona des del passat mandat, el granadí no s’amaga dels seus esforços per tombar l’alcaldia de la capital catalana: “Portem molts anys al darrere de la senyora Colau”, ha declarat a eldiario.es

L’origen granadí de Benítez connecta amb l’elecció del bufet d’advocats que porta la querella en nom d’ATQD. Com va publicar el TOT Barcelona, es tracta de Luna y Asociados, que va representar Jesús Gil, una regidora condemnada del PP i acusats de trames vinculades al PSOE.

Un altre responsable de l’associació, Antonio Martínez Mansilla, també té vincles amb el socialisme espanyol. Hauria estat membre de les joventuts del PSOE, amb qui té fotografies a les xarxes socials visitant per exemple Felipe González o Alfredo Pérez Rubalcaba. El seu càrrec actual a l’associació no es coneix però s’havia presentat com a secretari d’ATQD en un escrit entregat a l’Ajuntament de Pamplona, segons Crític. L’entitat ha declinat fins ara fer públics els noms dels seus dirigents.

Finalment a l’òrbita de la querellant hi ha hagut també un socialista català, Martín Miralles, si bé la seva relació actual amb l’entitat no és tampoc pública. Formaria part del sector crític Més PSC i de l’agrupació de l’Hospitalet de Llobregat. En posts a les seves xarxes socials carrega sovint contra el sobiranisme i es defineix com a “socialista i perico”.

Un comissionat de Collboni

Es dona el cas, a més, que Benítez és “assessor extern” des de 2016 de la consultora andalusa 3CS Cambios Estratégicos, que va portar a tribunals la multiconsulta de Colau. Es dóna la circumstància que també hi ha treballat un comissionat municipal dedicat a l’àrea de “Promoció de la Ciutat”. Es tracta de Pau Solanillas, nomenat directament per Jaume Collboni, el líder del PSC de Barcelona i soci de Colau. És més, Solanillas havia estat secretari general de les joventuts europees del PSOE (Young European Socialists – ECOSY) quan Benítez n’era el president.

En declaracions facilitades pel PSC al TOT Barcelona, Solanillas admet que coneix a aquests tres membres de l’associació querellant de la seva “etapa d’associacionisme juvenil” i que va treballar puntualment per la consultora andalusa en “una jornada de formació a Córdoba sobre reputació” el 2019. No obstant, recalca que fins fa 3 anys ha estat treballant a l’estranger i no té ni ha tingut relació amb l’associació querellant: “Ni hi tinc relació ni tenia coneixement de la seva existència”.

Fonts del PSC municipal subratllen que l’Associació per la Transparència i la Qualitat Democràtica (ATQD) també ha atacat judicialment als socialistes i no únicament als comuns. En concret recorda que van presentar una denúncia contra l’alcalde de Valladolid, Óscar Puente. Fonts consultades pel TOT Barcelona asseguren que els socialistes catalans ja han fet arribar a l’associació el seu “malestar” pels vincles amb el PSOE.

Portaveus dels comuns, consultats per aquest diari, han declinat valorar aquestes vinculacions. Igualment, el PSOE de Granada ha declinat fer cap valoració sobre la qüestió al TOT Barcelona.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Quins pebrots a gener 27, 2022 | 16:52
    Quins pebrots gener 27, 2022 | 16:52
    Home, no pretendreu fer creure que la denúncia contra Colau té motivacions antiindependentistes. Al final de tant blanquejar aquesta senyora acabareu fent-la passar per una indepe represaliada per la seva lluita per l'alliberament nacional de Catalunya.
  2. Icona del comentari de: Keiner a gener 27, 2022 | 17:16
    Keiner gener 27, 2022 | 17:16
    D'Espanya, ni bon vent ni bona gent.
  3. Icona del comentari de: Fredi a gener 27, 2022 | 19:28
    Fredi gener 27, 2022 | 19:28
    Ara ja no es útil. Na Colau ha fet tant mal co ha pogut i ja no la necesiten.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa