Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La defensa de Colau veu “mala fe” i “persecució política” en la querella
  • CA

L’advocat que defensa Ada Colau en la querella penal per subvencions a entitats afins ha relatat aquest divendres a la premsa les línies mestres de la denúncia, admesa a tràmit pel jutjat d’instrucció 21 de Barcelona. El lletrat Àlex Solà ha titllat de “mala fe processal” l’argumentari de les 70 pàgines del document acusatori, que recull informació “molt reiterativa i desendreçada” centrada en “4 expedients” d’ajudes i obvia totalment l’arxiu dels mateixos fets per part de Fiscalia.

En canvi, Solà descarrega al jutge de cap parcialitat contra l’alcaldessa. “La justícia ha actuat amb normalitat”, sosté, perquè ha obert una investigació en rebre “un relat que de ser cert seria constitutiu de delicte”. “El relat no és cert, però això la justícia no ho sap i el jutge per conèixer les dues versions cita a declarar l’alcaldessa com a única querellada”, afegeix. Així, amb la formulació d’aquesta querella, la citació a declarar era pràcticament inevitable: “La llei preveu que el querellat doni la seva versió com a dret de defensa”.

En aquesta línia, creu que l’objectiu principal de la querella no és l’entrega dels expedients al jutjat ni una potencial sentència, sinó simplement aconseguir la citació prèvia. “L’objectiu seria aconseguir la foto [de Colau] declarant sobre irregularitats en subvencions, usant com a matèria prima l’estigmatització d’estar investigat”, ha assegurat a la premsa Solà, després de la primera reunió de treball entre l’ajuntament i els advocats contractats per portar el cas.

Aquest mateix estigma dels imputats per corrupció, de fet, inspira l’exigència de dimissió immediata que estableix el codi ètic dels comuns. La normativa interna de Bcomú no respecta la presumpció d’innocència però aspirava a diferenciar la nova formació de la resta de partits, que solen esperar a una sentència ferma o indicis clarament incriminatoris abans de fer caure un polític en actiu. La mateixa rigidesa va mostrar l’ara alcaldessa contra Trias quan era candidata electoral el 2015 i contra la vella política en general en una entrevista televisiva l’any anterior.

Fragment de la interlocutòria que cita Ada Colau a declarar com a investigada al jutjat d'instrucció 21 de Barcelona / TOT Barcelona
Fragment de la interlocutòria que cita Ada Colau a declarar com a investigada al jutjat d’instrucció 21 de Barcelona / TOT Barcelona

El text de la querella, han insistit també Solà i Serra, usa “frases llargues” i “construccions textuals” iguals a les de la denúncia arxivada per Fiscalia a l’estiu. Aquella la va presentar Abogados Catalanes por la Constitución, una entitat diferent de l’actual denunciant, que és l’Associació per a la Transparència i la Qualitat Democràtica.

El regidor de Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra (BComú), ha insistit que la querella té “clara intencionalitat de persecució política” de l’alcaldessa amb “ànim d’atacar la seva reputació”. També ha subratllat que els convenis de finançament directe firmats amb l’Observatori DESC, PAH, Enginyers Sense Fronteres i Aliança contra la Pobresa Energètica són “idèntics” en tramitació als d’altres entitats socials com la Creu Roja o Càritas.

També ha criticat que Ada Colau sigui l’única querellada quan les ajudes “s’aproven de forma col·legiada” a la Comissió de Govern, de la que formen part els regidors dels dos partits que lideren el consistori (Bcomú i PSC). “No hi ha cap diferència entre la participació de l’alcaldessa i la de la resta de la Comissió de Govern”, ha insistit. No ha fet esment, però, de l’èmfasi que els denunciants posen en el passat de Colau com a portaveu de la PAH i empleada del DESC.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Eulàlia a gener 21, 2022 | 18:09
    Eulàlia gener 21, 2022 | 18:09
    El partits i grupuscles a l'entorn i afins a Cs - PP - VoX, no fan política fan tribunals espanyols, res de nou. Aquesta patuleia ha engegat aquest "moviment" als tribunals espanyols sembla des de Granada, amb la finalitat d'emmerdar-ho en la precampanya i campanya de les eleccions municipals del 2023. Temps. Malgrat que Colau el 2015 se'n va aprofitar de fets encara més miserables de la patuleia esmentada, contra Trias, desitjo sort a Colau i que el lawfare espanyol li sigui lleu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa