Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El PSC deixa sola Colau en la justificació de la citació judicial

El PSC marca distàncies amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, després de la seva imputació judicial per suposadament haver adjudicat subvencions irregulars a entitats afins. El soci de govern dels comuns s’absté tant de qüestionar la continuïtat de Colau, com d’avalar les ajudes que centren la interlocutòria. Suport, però tebi i des de lluny, a un any de les pròximes eleccions municipals.

Un jutjat ha admès la denúncia penal de l’Associació per a la Transparència i la Qualitat Democràtica, que acusa la líder dels comuns d’haver comès els delictes de prevaricació, frau en la contractació, malversació, tràfic d’influències i negociacions prohibides a funcionari públic. Com es pot llegir als documents de citació, als que ha accedit aquest diari, Colau està cridada a declarar el proper 4 de març.

Els socialistes han reaccionat amb unes breus declaracions, en un to molt prudent. Per un costat se situen al costat de la presumpció d’innocència de l’alcaldessa, però alhora eviten posicionar-se sobre les ajudes públiques que són objecte d’investigació judicial. “No podem negar que es tracta d’una situació anòmala per a l’Ajuntament”, admeten portaveus del grup municipal socialista.

Tot i el distanciament, les mateixes fonts transmeten estabilitat en el pacte de govern i en la gestió de la ciutat: “No afectarà el dia a dia de la institució ni al treball del govern municipal”. Preguntats per la posició de Colau de no plantejar-se dimitir com exigeix l’estricte codi ètic dels comuns, deixen el debat en mans de Barcelona en Comú. “Com sempre, respectem la presumpció d’innocència i entenem que correspon a la Sra. Colau donar les explicacions que cregui oportunes, segons les normes establertes que té el seu partit“, han afegit.

Les normes que estableix el seu propi partit són clares, com especifica el codi ètic de Barcelona en Comú (BComú), consultable en línia. Les persones d’aquest partit amb càrrecs públic es comprometen a “la renúncia o el cessament de forma immediata en tots els càrrecs, davant la imputació judicial de delictes relacionats amb corrupció, prevaricació amb ànim de lucre, tràfic d’influències, enriquiment injust amb recursos públics o privats, suborn, malversació i apropiació de fons públics, ja sigui en interès propi o per afavorir terceres persones”.

L’oposició colla Colau

L’oposició ha collat l’alcaldessa obertament, i fins i tot demana la seva dimissió. És el cas dels grups municipals de Ciutadans (Cs) i del Partit Popular (PP). El partit taronja ha demanat a Colau que “compleixi el seu mateix codi ètic i dimiteixi”. Així ho ha exigit Luz Guilarte, portaveu de Cs a l’Ajuntament. “És inacceptable que segueixi un dia més al seu càrrec”, ha criticat.

Mateixa exigència per part del PP. El líder dels populars a l’Ajuntament, Josep Bou, ha assegurat que han denunciat en “múltiples ocasions” que “l’amiguisme de Colau va en contra de les bones pràctiques de qualsevol govern, de l’ètic i fins i tot del mateix reglament de Barcelona en Comú”. “Quan es dignarà a assumir responsabilitats”, s’ha preguntat Bou.

“Exigim la màxima transparència i celeritat i la màxima col·laboració per part del Govern municipal i l’alcaldessa Ada Colau perquè no hi hagi cap ombra de dubte” sobre aquests fets, ha demanat Junts per Catalunya, a través d’un comunicat enviat als mitjans de comunicació. “La ciutat de Barcelona mereix i necessita saber que no s’ha comès cap irregularitat ni s’ha malversat cap euro a l’Ajuntament”, ha demanat el partit postconvergent. El partit que lidera Elsa Artadi a Barcelona, a més, ha assegurat que el partit estarà “vigilant amb tot aquest procés, sense creuar mai la línia vermella que sí que va creuar Ada Colau quan es va aprofitar vergonyosament i sense escrúpols de les falses acusacions contra Xavier Trias”. ERC, consultada per aquest mitjà, ha preferit no fer valoracions de la citació judicial.

Els comuns rebaixen el to

Per part del partit de Colau han estat diversos els regidors que han defensat les pràctiques de l’alcaldessa. Un d’ells ha estat Marc Serra, regidor de Drets de Ciutadania i Participació, que ha assegurat que la imputació és “sense cap fonament” i ha pronosticat que “acabarà com totes: arxivada”.

Laura Pérez, quarta tinenta d’alcaldia i regidora de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, ha defensat que aquest és “un nou intent de protegir els privilegis d’uns pocs davant els drets de la majoria“.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa