Colau amplia la unitat antiavalots que prometia “dissoldre” el 2015

El grup especial ha canviat de nom però no de funcions i ara disposarà de 25 noves places

Gir de guió en el serial del govern d’Ada Colau amb la unitat antidisturbis de la Guàrdia Urbana. L’alcaldessa i el tinent de seguretat, Albert Batlle, han detallat dos cops al plenari d’aquest divendres que aquest grup especial “està en ampliació” i disposarà de 25 agents més. “Actualment està en procés d’ampliació amb 25 places”, ha dit Colau. El primer programa electoral dels comuns, per a les eleccions municipals de 2015, incloïa explícitament “dissoldre de manera progressiva les Unitats de Policia Administrativa i de Seguretat i integrar els agents a altres funcions policials”.

La unitat UPAS va ser creada durant l’alcaldia de Joan Clos. Actualment té 128 agents adscrits i s’anomena Unitat de Reforç per a les Emergències i Proximitat (UREP), després de fins a tres canvis de nom en dos mandats. Les anades i vingudes sobre aquesta unitat han aixecat ampolles entre els sindicats policials, ja d’inici poc afins a les tesis dels comuns sobre seguretat.

L’any passat el govern en solitari de BComú va aprovar per decret “extingir” la unitat –aleshores anomenada Unitat de Suport Policial– i crear-ne una de nova amb funcions més toves i amb un altre nom, URPE. Finalment s’ha rebatejat com a UREP, perquè la primera sigla tenia connotacions negatives en llatí. No obstant, l’excomissionat de seguretat Amadeu Recasens ja va admetre el febrer de 2019 que les funcions no canviarien.

Les passades eleccions municipals, el maig de 2019, Barcelona en Comú es va sumar al discurs hegemònic i com la resta de partits –excepte la CUP– també va prometre més agents a la Guàrdia Urbana. No va precisar, però, si una part podien acabar sent per aquesta unitat incòmoda. El PSC sí que va avançar que volia mantenir i modernitzar aquesta unitat.

No rotund a la Tàser

Batlle i Colau han explicat l’increment de places al ple en respondre a preguntes del PP i de Cs sobre la unitat. Luz Guilarte (Cs) li ha recordat que el passat mandat “feia gala” de suprimir els antiavalots locals i Colau ha esquivat el dard negant la major: “Tant si parlem del castellà com de la Guàrdia Urbana, vostè menteix sobre les meves declaracions i fa exageracions”. Malgrat les 25 places noves, Guilarte ha considerat que l’increment d’agents és “absolutament ridícul”.

Així, el govern municipal dona la raó a PP i Cs sobre la insuficiència de recursos humans a la UREP, però en canvi rebutja que faltin eines materials i s’oposa a dotar els agents de pistoles elèctriques Tàser. JxCat també havia demanat en un altre prec incorporar aquesta eina. “El material s’actualitza de manera permanent en funció de les necessitats que la mateixa Guàrdia Urbana detecta”, ha dit Colau.

Sobre les videocàmeres promeses, Batlle ha precisat que la unitat ara mateix només té “4 dispositius personals de gravació”. Aquestes càmeres es col·loquen sobre l’uniforme i poden enregistrar actuacions potencialment polèmiques. Segons el tinent, el consistori té voluntat d’incorporar-ne més “fent una aposta pel 5G” després d’haver fet una prova pilot.

Més informació

Nou comentari