Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau posa els sindicats de la Guàrdia Urbana en peu de guerra per la supressió dels antiavalots

Les negociacions entre l’equip de govern de l’Ajuntament i els sindicats de la Guàrdia Urbana per a la dissolució de la unitat d’antiavalots del cos –la Unitat de Suport Policial (USP)– s’han acabat com el rosari de l’aurora. Quan només falten quatre mesos per a les eleccions, aquesta setmana l’equip del comissionat de Seguretat –Amadeu Recasens, que no ha participat personalment en les converses– ha tingut l’última reunió amb els representants sindicals i els ha comunicat que es donava la negociació per acabada sense cap acord.

“Ens van fer arribar un document en què acceptaven que tots els agents que ara formen part de la USP es puguin quedar a la futura Unitat de Reforç de la Proximitat i l’Emergència (URPE), però no hi havia res més a parlar. I van dir que passarien totes les actes de les reunions a l’equip de Recasens i que ja prendrien la decisió corresponent. I avui ens trobem publicat a la premsa que pensen aprovar d’aquí a uns dies que un decret per dissoldre la USP”, resumeix José Casas, de la UGT i membre de la taula negociadora.

Casas es refereix al fet que el diari El País ha publicat avui la notícia. Els portaveus de l’equip de govern s’han negat rotundament a donar explicacions sobre la qüestió i a facilitar el contacte informatiu que ha sol·licitat el TOT Barcelona amb el comissionat de Seguretat.

Però els sindicats, en canvi, no s’han quedat callats. “No entenem que facin això a quatre mesos de les eleccions. No tindran ni temps d’implementar-ho. I ves a saber quin equip de govern hi haurà el pròxim mandat”, argumenta José Casas. “Nosaltres de moment esperarem, a veure si és veritat que fan aquest decret”, adverteix.

Segons Casas, el projecte de l’equip de govern és que la nova URPE tingui 216 agents. L’actual USP en té 154, més 26 agents d’altres unitats que ara mateix estan agregats temporalment a aquest equip que va ser, recorden, “el primer que va arribar a la Rambla el 17-A”. “D’on pensen treure la resta d’agents, si totes les unitats van curtes d’agents? I en quina fase estarà suposadament la convocatòria quan arribin les eleccions?”, pregunta Juan Francisco Rodríguez, també de la UGT i membre de la USP.

Encara més dur ha sigut el Sindicat d’Agents de la Policia Local (SAPOL), que ha escrit una carta molt crítica a l’alcaldessa. Cal tenir en compte que Ada Colau no va nomenar cap regidor electe delegat de l’àrea de Seguretat i se la va quedar ella, personalment. Com que no pot seguir el dia a dia dels temes que afecten una àrea tan complexa, va fitxar un expert en seguretat com a comissionat, però els sindicats es queixen que Recasens tampoc es molesta a assistir a les reunions en què els participen.

La carta a Colau de Manel García, secretari general de SAPOL, ha estat difosa públicament. I comença amb una frase demolidora: “Vostè ha sigut la primera i la pitjor alcaldessa de Barcelona”, li diu. Li adverteix que las seva nota com a màxima responsable de seguretat de la ciutat és “un suspens d’escàndol”, l’acusa d’haver intentat “carregar-se la Guàrdia Urbana” i li retreu que ha “desmotivat tota la plantilla”. 

Sobre l’afer de la USP, li recorda que la decisió de dissoldre-la té en contra els tres sindicats amb representació a la taula de negociació –la UGT, CCOO i SAPOL– i que tampoc hi estan d’acord els grups de l’oposició, excepte la CUP.

Tant SAPOL com la UGT critiquen que l’equip de govern vulgui “imposar canvis d’horaris” als membres de la unitat i no entenen quines són les proves que volen fer als agents que vulguin ingressat en aquest equip de nou. “Si es tracta d’una funció de proximitat, territori i medi ambient, no requereix un especial esforç físic”, al·leguen. 

I en un tuit d’avís, la UGT adverteix a Colau que “seria un greu error polític prendre una decisió tècnica per una acció estètica i maquillatge polític”. 

 

El PSC i Cs critiquen l’actitud de Colau

El líder del PSC a l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, ha reclamat a Colau que busqui l’acord amb els sindicats per resoldre el futur de la USP i ha advertit que el “desmantellament” d’aquesta unitat és “un gran error que acabaran pagant els barcelonins en un moment en què la inseguretat s’ha convertit en el primer problema”.  Per Collboni, el govern de Colau actua “d’amagat i menysprea” els sindicats de la Guàrdia Urbana.

I la presidenta del grup municipal de Cs, Carina Mejías, ha recriminat en un tuit a l’alcaldessa que generi aquest conflicte en un moment de tensió màxima en el terrreny de la seguretat. 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa