Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Una cinquantena de càmeres de la Guàrdia Urbana gravaran els incidents dels agents al carrer
  • CA

Els agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona portaran càmeres encastades als uniformes per poder gravar qualsevol incident que tinguin o que presenciïn, ja sigui una infracció penal o administrativa greu o un enfrontament amb algun ciutadà.

Quan considerin que cal, pitjaran un botó i s’iniciarà la gravació: el software que porten els dispositius permet repescar per a l’enregistrament el que hagin passat segons o minuts abans que s’engegui, per tenir el context del cas. I de moment estan programades perquè es gravin els 30 segons previs.

La prova pilot ha començat aquesta setmana i de moment n’hi ha dotze, que porten alguns agents de Ciutat Vella, l’Eixample i la USP, la Unitat de Suport Policial, els anomenats antiavalots que estan ara en ple procés per ser dissolts i substituïts per una altra grup que s’anomenarà URPE. 

Agents de la Guàrdia Urbana avui a la Rambla, amb la càmera al pit de l’uniforme / ACN

Tot i que la prova pilot s’allargarà un any, el comissionat de Seguretat de l’Ajuntament, Amadeu Recasens, i l’intendent major Ricardo Salas han anunciat avui que a principis de juny –just després de les eleccions– ja podran fer-ne una primera avaluació i decidir quin dels tres models que s’estan provant es vol comprar i fer una primera licitació per a unes 50 càmeres, cadascuna de les quals costa uns 600 euros. Aquesta primera fase d’implantació de les càmeres unipersonals, es posaria en marxa a principis de l’any que ve, en el pròxim mandat. S’entén, però, que el projecte estaria prou avançat i que s’aplicarà sigui qui sigui el pròxim alcalde.

Cada unitat del cos de les que patrullen pel carrer, tindrà almenys una càmera, que s’anirà passant d’un torn a l’altre. Algunes unitats, com ara la de Ciutat Vella i la de l’Eixample, en tindran més d’una. I no serà fins més endavant, en un futur llunyà que no té data, que tots els agents del cos que patrullen portaran una d’aquestes càmeres quan surtin al carrer.

Serà una primera fase d’implantació del mecanisme, que ha de permetre reduir substancialment la conflictivitat al carrer, especialment els enfrontaments entre ciutadans i agents i les denúncies que se’n deriven. “La policia metropolitana de Londres té comprovat que el conflicte es redueix més d’un 30%”, ha assegurat Recasens.

La Guàrdia Urbana ha demanat l’autorització de la Comissió de Control de Dispositius de Videovigilància de Catalunya i assegura que es garantiran tots els drets que marca la llei de protecció de dades. “Les imatges només les podran visionar els comandaments autoritzats, hi haurà una cadena de custòdia i, al cap de trenta dies, les imatges que no s’incloguin en un expedient administratiu o judicial, seran destruïdes automàticament”, han puntualitzat. 

El pressupost, en fase de càlcul

L’Ajuntament no té encara acabat de definit el cost de l’operació. De moment se sap que cada càmera que costa uns 600 euros, però cal afegir-hi el software, que és el més car i que varia bastant d’una marca a l’altra i segons les especificitats que es demanin en el concurs que es farà per adjudicar la compra.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa