Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els antiavalots de la Guàrdia Urbana canviaran de nom i faran un procés de selecció
  • CA

El govern d’Ada Colau ha rebut fins a tres preguntes de l’oposició (Cs, PSC i PDECat) a la comissió de Presidència sobre la dissolució de la unitat antiavalots de la Guàrdia Urbana, que es va filtrar fa dues setmanes. El comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens, ha donat alguns detalls del canvi però ha donat a entendre que consistirà fonamentalment en un canvi de nom i un procés de selecció per fitxar nous agents.

Les proves, que no han transcendit, no seran determinants perquè cap agent actualment integrat en aquesta unitat perdi la seva plaça: qui no compleixi els nous requisits s’hi podrà quedar igualment fins que es jubili, amb la plaça a extingir. “Sabem que hi ha gent jove que s’està preparant i que està molt interessada en entrar-hi, però també que hi ha interessos particulars perquè no es faci”, ha criticat el comissionat, en respondre a l’oposició. “Calen processos selectius, són imprescindibles, però en la transició prevista no es veuran afectats els drets de cap treballador”, ha assegurat.

La unitat s’anomena ara Unitat de Suport Policial (USP) i passarà a dir-se Unitat de Reforç de la Proximitat i l’Emergència (URPE). A més, canviarà de vestuari. Incorporarà algunes funcions noves, vinculades a medi ambient i proximitat, però mantindrà les que ha fet fins ara relacionades a la protecció d’edificis i propietats municipals i la intervenció en situacions violentes. “Les funcions que venia fent la USP es traslladen a la URPE, que tindrà més gent i més rejovenida”, ha dit. 

L’oposició, en peu de guerra

L’oposició no ha vist gens clares les explicacions de Recasens: de dreta a esquerra, tots els grups municipals han titllat el canvi de “maquillatge” i “electoralisme”. “Volem una policia local amb més recursos i personal, més moderna, no que que es dissolguin unitats per fer tasques que de ja fa la Guàrdia Urbana”, ha defensat Jordi Martí (PDECat). “Volem que la USP es mantingui perquè creiem que fan i han fet una bona feina”, ha afegit. Jordi Coronas (ERC), com també havia remarcat Martí, ha insistit en què la USP no és l’equivalent de la Brimo dels Mossos d’Esquadra: “Han estat 4 anys esclaus d’una promesa electoral, però dissoldre la USP no és realista ni pràctic, el que s’ha de fer és millorar-la amb criteris d’eficiència”. 

Compareixença del comissionat Recasens en comissió / Meritxell M. Pauné

Compareixença del comissionat Recasens en comissió / Meritxell M. Pauné

“Volen fer una purga del personal establint criteris de selecció i accés diferents”, ha acusat Carmen Andrés (PSC), que ha demanat que es tiri enrere aquest decret. Paco Sierra, per part de Cs, ha exigit conèixer qui són les persones particulars que, segons ha suggerit el comissionat, posen pals a les rodes per modernitzar el cos. Alberto Villagrasa (PP) ha anat més enllà i ha atribuït la reforma del cos policial a una “vendetta personal de la senyora Colau i els seus amics per Can Vies, Sant Pere més Baix o Magdalenes”, en referència a tres controvertits desallotjaments de cases ocupades.

La CUP ha estat també crítica, tot i que és l’únic partit de l’oposició que està a favor de la supressió dels antiavalots. Maria Rovira ha lamentat que, en llegir el nou Pla Director de la Guàrdia Urbana, el seu grup ha constatat que les funcions més delicades seguiran en mans d’aquesta unitat. “Anirà als desnonaments, protegirà edificis no només municipals, intervindrà en casos de persones agressives sense determinat qui es considera agressiu i quan… No es correspon amb el què ens explica el comissionat”, ha protestat. Així mateix, ha reivindicat que es “depurin responsabilitats de forma pública” al cos i que s’aparti als agents “amb vincles amb l’extrema dreta”.

Més notícies
Colau posa els sindicats de la Guàrdia Urbana en peu de guerra per la supressió dels antiavalots
Notícia: Colau posa els sindicats de la Guàrdia Urbana en peu de guerra per la supressió dels antiavalots
Comparteix
L'equip de govern trenca les negociacions després de tres anys i decideix tirar endavant el decret a quatre mesos de les eleccions
Amadeu Recasens: “No podem convertir els manters en un problema de seguretat”
Notícia: Amadeu Recasens: “No podem convertir els manters en un problema de seguretat”
Comparteix
El comissionat de Seguretat de l'Ajuntament assegura que la policia ha augmentat els efectius contra els furts i que ara toca a l'administració de justícia moure fitxa

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa