L’Audiència expulsa l’Ajuntament de la causa contra les càrregues de l’1-O

L'Advocacia de l'Estat i la Fiscalia ho van demanar sense èxit a un jutjat d'instrucció, però ara el tribunal provincial els ho ha concedit

L’Audiència de Barcelona ha expulsat l’Ajuntament del cas de les càrregues policials de l’1 d’Octubre, investigació en la que la ciutat s’havia personat com a acusació popular. Els advocats del consistori han rebut la notícia aquest dijous al matí, just el mateix dia que s’ha sabut que les ordres de l’operatiu procedien d’un comandament de la Policia Nacional denominat ‘Marte’.

La decisió d’excloure el municipi s’ha pres a petició de l’Advocacia de l’Estat, una sol·licitud a la que es va adherir també la fiscalia. Ho van demanar primerament al jutjat d’instrucció número 7 de Barcelona però com que els ho va denegar, van recórrer a l’Audiència, que sí que els ha concedit l’expulsió.

El regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra, ha valorat la decisió judicial com “una molt mala notícia, no només per l’Ajuntament sinó per al conjunt de la ciutat i els més de 300 veïns ferits l’1-O”. Tot i així, ha posat en valor la feina dels advocats que han representat fins ara al consistori i ha tret pit dels resultats aconseguits fins ara: “Si s’ha aconseguit identificar 50 agents que ja estan imputats i si els 8 màxims comandaments sobre el terreny estan donant explicacions, en bona part és per la bona feina feta pels advocats que representen l’ajuntament”.

També ha aprofitat per carregar contra la fiscalia: “Des de l’endemà d’arribar les primeres denúncies al jutjat, el que ha fet és obstruir la investigació, bloquejar i forçar un arxiu, en comptes de defensar la legalitat i l’interès general”. “Segurament si no hagués estat per aquesta acusació popular, la causa estaria tancada perquè l’Ajuntament l’exerceix en substitució de la fiscalia”, ha criticat. “Però no se n’ha sortit i dos anys després hi ha una instrucció molt important i cada dia estem més a prop de conèixer la veritat sobre els fets de l’1-O”, ha conclòs. “Ja hi ha un dibuix molt clar dels agents implicats i la cadena de comandament”, ha sostingut.

L’Ajuntament estudiarà si pot recórrer

Serra ha reconegut que “hi ha un debat jurisprudencial i doctrinal” entre la magistratura sobre si les administracions es poden personar o no com a acusació popular: “És un debat que no està tancat i hi ha diferents posicions, n’érem conscients que es podia discutir”. “Creiem que per la Carta Municipal tenim legitimitat i el jutjat número 7 també ho considerava així”, ha reivindicat. Segons ha explicat el regidor, l’Audiència “veient la disparitat de criteris al seu plenari” ha optat finalment per convocar una reunió i fixar amb els jutges un criteri, que és el que ha portat a l’expulsió de l’Ajuntament de la causa.

El govern municipal el considera que és “un criteri molt restrictiu” i avisa que pot suposar una trava per a altres administracions que es personin com a acusació popular en causes judicials dins la província. Així, estudiarà quin marge té la capital per recórrer la decisió: “No desistirem i si trobem una via per recórrer, l’exercirem”. “L’hem pogut llegir [la interlocutòria que comunica l’exclusió] però encara no l’hem pogut estudiar a fons i no hem pogut decidir la via judicial per intentar recuperar la nostra posició processal”, ha afegit.

L’Audiència va acordar que calia una “habilitació expressa” amb rang de llei

La magistratura ha defensat aquesta tarda la decisió d’expulsar l’Ajuntament de la causa de l’1-O i ha fet públic a través d’un comunicat del TSJC l’acord que van adoptar els membres de l’Audiència Provincial de Barcelona. “La personació com a acusació popular d’una persona jurídica pública exigeix una habilitació expressa amb rang de llei que delimiti objectivament i subjectivament l’exercici de l’acció penal sense que s’accepti una mera connexió entre el delicte i l’exercici de competències atribuïdes a l’ens públic”. 

Aquest criteri el van acordar per unanimitat tots els magistrats de la província, en un Ple No Jurisdiccional Penal convocat pel president del tribunal. La Comissió d’Unificació de criteris, formada per un magistrat de cada secció penal, havia demanat clarificar la situació. L’Audiència considera que l’expulsió municipal no té cap connotació respecte a la causa concreta de l’1-O, sinó que simplement és fruit de resoldre “una qüestió tècnica”. 

Més informació

Comentaris

  un tipo que vive en Tabarnia 05/12/2019 7:24 pm
  i a sobre voleu votar l,investidura del pallasso, verdaderament esteu sonats si ho feu, pero be no m,extranya amb el llepaculs del Iglesias devant, volguen tocar poltrona,i el capallanet del Jonqueras com a president de club es el que s,espera
  Així t'ho paguen 05/12/2019 7:36 pm
  Ja veus, Colau, aquests són els teus, són els que et van potenciar per tal que guanyessis les eleccions i espatllessis el procés. Si no haguéssiu sorgit els Comuns, molts dels que ara et segueixen. tu mateixa hauríeu votat el referèndum i votaríeu partits independentistes. Ara us ho paguen foteu-vos fora de del cas de les càrregues policials de l'1 d'Octubre. No podeu ni defensar els vostres ciutadans. Els espanyols no den ser acusats de res i menys les forces policials espanyoles.
  juanka 05/12/2019 7:46 pm
  si hagues estat la ultradreta fascista els haurien feixat. Tal és el régim d'espanta.
  Kingunxul 06/12/2019 12:09 am
  El régimen bubónico tiene que celebrar el añiversario de su Sta. Prostitución .
  Normal... 06/12/2019 7:04 am
  Una monarquía bananera te la justícia totalment polititzada. Com s'enten que no deixin l'ajuntament presentar-se com a part a un judici per fets a la seva ciutat? En canvi si permeten organitzacions fexistes sense representació parlamentaria com VOX o Manos Limpias fer-ho???
  Ferran 06/12/2019 10:28 am
  Bien que han dejado a VOX en todos los juicios....es que los demás no tienen derecho?

Nou comentari