Els dos màxims dirigents policials de l’1-O es responsabilitzen mútuament de les càrregues

Diego Pérez de los Cobos i José Antonio Nieto ho van fer al jutjat número 7, segons les declaracions a què ha tingut accés 'TV3'

La declaració  com a testimonis dels dos màxims dirigents policials de l’1-O al jutjat d’instrucció número 7 de Barcelona va servir com constatar que tots dos s’espolsen la responsabilitat de les càrregues del referèndum. El coordinador del dispositiu, el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, i el secretari d’Estat d’Interior durant el referèndum, José Antonio Nieto, es van responsabilitzar mútuament per l’actuació policial.

[r:2]

En unes declaracions a què ha tingut accés TV3, Cobos afirmava que Nieto formava part de la cadena de comandament i que, per tant, tenia poder de decisió en l’operatiu policial. En canvi, quan l’exsecretari d’Estat era interpel·lat per l’advocat de l’acusació, responia: “Això li ho haurà de preguntar al coronel Pérez de los Cobos”

Un altre cas es va donar quan l’advocat va preguntar a Cobos sobre el criteri que es va seguir per escollir els centres de votació en què s’actuaria. El coronel de la Guàrdia Civil va contestar que no tenia cap poder de decisió en aquest sentit. Nieto, preguntat pel mateix, va apuntar precisament a Cobos com a responsable de decidir les escoles. 

[r:1]

Finalment, el coronel va respondre amb un “no” rotund quan se li va demanar si el centre de coordinació, que va estar instal·lat a la delegació del govern estatal a Barcelona, va ordenar càrregues a les escoles. Segons Cobos, la responsabilitat era dels inspectors en cap, és a dir, els comandaments sobre el terreny. Vuit d’aquests inspectors han estat imputats pel mateix jutjat que va prendre declaració a Cobos i Nieto. 

Més informació

Comentaris

    d'espanya mai ens ha vingut res de bo, excepte el pernil 02/10/2019 11:58 am
    és a dir, un dels dos menteix descaradament ... o potser ho fan els dos, que encara és pitjor, però com ja sabem, és un paripé; la fiscalia ehpañola i el sr juez ehpañol ho acabaran tancant sense cap càrrec
    JordiP 02/10/2019 10:56 am
    Això em recorda molt els successos de 1921 al Rif. Ningú era responsable, el general va desaparèixer, els moros tenien armament comprat als magatzems de l'exèrcit, la cadena de comandament no va ser respectada i el rei estaba "en el ajo". Resultat: entre 8.000 i 14.000 xicots morts (soldats de mili) i pèrdues econòmiques molt importants. A més d'un dineral gastat per a recuperar part del terreny perdut (Alhucemas i demés). Veure el Expediente Picasso (la part que s'ha pogut recuperar).

Nou comentari