Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Ajuntament munyirà els paradistes dels mercats el que queda de mandat
  • CA

La pujada de la taxa de mercats aquest 2020 tindrà continuïtat. L’Ajuntament de Barcelona té previst seguir augmentant el que paguen els paradistes durant el que queda de mandat i perfila un canvi de paradigma. La xarxa municipal de mercats és un signe d’identitat de Barcelona i té amb un gran prestigi internacional, però s’aboca a un canvi d’etapa per l’absència d’ingressos extraordinaris els propers 2-3 anys i la fi del cicle de remodelacions a mig termini.

[r:1]

El cànon bàsic que paga cada venedor ha augmentat enguany un 10,69% i se li han sumat noves taxes, per exemple per la recollida d’escombraries als magatzems o els canvis d’accionariat en els negocis. També hauran de pagar una comissió del 5% al rebut de la llum, una factura que se’ls ha disparat els darrers anys. En alguns mercats, com al de Sant Antoni, la manca d’eficiència energètica del recinte remodelat boicoteja l’estalvi energètica.

[r:2]

Altres mercats viuran encariments específics: als Encants Vells s’ha imposat un recàrrec de vigilància i neteja i els mercats del Bon Pastor i de Vall d’Hebron pagaran més perquè pugen de categoria després de ser remodelats. Al llarg d’aquest any es podria produir un altre increment de facto, derivat d’un control més estricte del manteniment tècnic, que va a càrrec dels venedors. L’Ajuntament creu que no hi inverteixen prou i això l’obliga a renovar els equips massa sovint, pel que ara hauran de contractar aquest servei al consistori o bé garantir que els seus proveïdors –en general més econòmics– fan totes i cadascuna de les revisions que diu la normativa.

Un model que s’esgota

En definitiva, els comerciants hauran de fer front a un important increment de costos a més a més dels reptes de fons que ja tenien, com la falta de relleu generacional i el canvi d’hàbits de consum. El model de gestió público-privada aplicat fins ara, a través de l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona (IMMB), reparteix els costos de manteniment i gestió dels recintes entre els venedors i el consistori.

El gerent de l'Institut Municipal de Mercats, Màxim Lòpez, i la regidora de Comerç i Mercats, Montserrat Ballarín (PSC), en un acte a la Boqueria / ACN - Noèlia Llobera

El gerent de l’Institut Municipal de Mercats, Màxim Lòpez, i la regidora de Comerç i Mercats, Montserrat Ballarín (PSC), en un acte a la Boqueria / ACN – Noèlia Llobera

L’aportació dels venedors es vehicula a través d’un rebut trimestral que aglutina taxes municipals i despeses que van a càrrec seu, com l’elevada factura de la llum. La part pública s’ha finançat en part gràcies a les adjudicacions d’espai a supermercats i altres operadors externs –gimnasos, restaurants…– en els mercats remodelats, el que alimentava la roda d’inversió en noves reformes. Cada nou concessionari paga una entrada elevada –la que li ha servit per guanyar el concurs d’adjudicació– i després abona un cànon trimestral fix.

Aquest mandat, però, no hi ha adjudicacions a la vista. El proper mercat que finalitzarà obres és el de Sant Andreu, que no té previst cap supermercat a l’interior. I per a les següents inauguracions –L’Abaceria, Montserrat i Horta, que sí que tenen contemplats altres operadors dins del mercat– falten encara entre dos i tres anys. Aquesta caiguda d’ingressos extraordinaris és el detonant de la pujada de taxes i cobrament de recàrrecs i comissions que l’IMMB ha començat a aplicar aquest gener.

Última tanda de grans obres

I no és una crisi puntual: queden pocs mercats sense remodelar i s’esgota el model iniciat als anys 90. Fins a 27 dels 38 mercats alimentaris estan ja renovats –més els Encants– i 4 han iniciat el procés. Les últimes estrenes han estat les del Bon Pastor i Vall d’Hebron-Teixonera, tot i que aquest encara té serrells pendents com una coberta verda. Falten els de Galvany, Canyelles, l’Estrella i el Carmel, a més de l’interior del de la Mercè, tot i que als quatre s’han fet diverses millores parcials.

També hi ha hagut obra nova i clausures: Fort Pienc i la Marina de Port van estrenar mercat el 2004, mentre que s’han desmantellat els del Carme al Raval (2006), el de Vallvidrera (2009) i el de Núria a Ciutat Meridiana (2018). Algunes de les remodelacions més antigues, com la de Sagrada Família, requeriran els propers anys obres d’actualització. L’època de les grans obres dona pas a una tanda de millores puntuals.

Dos milions menys de pressupost per 2020

L’Institut Municipal de Mercats de Barcelona (IMMB) no amaga aquest canvi de rumb: el va exposar amb cruesa als presidents de tots els mercats en una reunió aquest desembre. “Mentre s’han aconseguit recursos externs, hem pogut no repercutir tant les despeses als paradistes”, argumenta el gerent de l’IMMB. “Però durant els propers 2-3 anys aquests ingressos extraordinaris no es produiran, així que s’ha d’incorporar la despesa real al paradista”, raona.

Com ha pogut constatar el TOT Barcelona en documentació del Pla d’Inversions Municipals (PIM) i confirma el gerent de Mercats, el pressupost de l’Institut s’encongirà dos milions d’euros aquest 2020. És a dir, ingressarà dos milions menys i per tant en gastarà dos menys. Els ingressos extraordinaris suposaven entre 3 o 5 milions d’euros anuals i enguany només aportaran 600.000 euros als comptes de l’IMMB.

Interior del nou mercat del Bon Pastor / Ajuntament de Barcelona

Interior del nou mercat del Bon Pastor, just abans de la inauguració / Ajuntament de Barcelona

López defensa que l’Institut també s’ha ajustat el cinturó: ha “corregit” al voltant d’un milió i mig amb “millores en la gestió i ajustaments de despesa”. Però no era suficient per quadrar els números: “El diferencial ens obligava a proposar un increment fiscal”. L’any passat també va ser mogut, perquè diverses adjudicacions van crear un superàvit inicial d’uns 6 milions d’euros, dels que es van poder gastar 4 en millores als mercats. Els altres 2 milions d’ingressos extra no s’han pogut revertir en els venedors pel topall de despesa que imposa la llei espanyola.

Els venedors, molt preocupats

Els paradistes comprenen els raonaments de l’Institut però adverteixen que no podran fer front a més encariments de les taxes perquè els seus negocis no donen per tant. Els costos se’ls estan disparant, no només pels impostos sinó també per l’elevada factura elèctrica dels darrers anys i les inversions en manteniment d’ascensors i altres prestacions. La irrupció de la venda en línia en el sector de l’alimentació també els colla.

“Serà molt dificultós i costós poder-ho aguantar tot alhora”, adverteix Eduard Escofet, president de la FEGRAM, la federació que agrupa a la majoria d’associacions de comerciants de mercats. L’increment de despeses amenaça la viabilitat de moltes parades i “pot afectar no només als mercats petits sinó també als grans”, avisa. “La societat que valora cada cop més l’oci i la comoditat per davant de la qualitat i el servei, que és en el que som els campions”, exposa.

Davant d’aquesta situació d’incertesa, FEGRAM i l’altra agrupació del sector, l’AMMC, van presentar una bateria d’al·legacions a les noves ordenances. “Encara no ens han respost res de res, ni per escrit ni informalment”, lamenta. També han demanat “explicacions” sobre el rebut de la llum, sobre el que creu que hi ha “opacitat”: “Tot just ara ens comencen a facilitar les factures, però encara no és prou clar què paguem i volem saber a quin preu ens surt el kilowatt”.

Més notícies
La factura elèctrica amarga el mercat de Sant Antoni
Notícia: La factura elèctrica amarga el mercat de Sant Antoni
Comparteix
L'arquitectura de l'edifici deixa escapar la calefacció i l'aire condicionat | El rebut de la llum preocupa a tots els mercats remodelats
Colau colla els Encants Vells amb un recàrrec a les taxes
Notícia: Colau colla els Encants Vells amb un recàrrec a les taxes
Comparteix
Malestar entre els venedors per la pujada de taxes i per un recàrrec de seguretat i neteja que contradiu l'acord firmat pel trasllat del mercat
Malestar als mercats de Barcelona per una pujada del 10,69% de la taxa municipal
Notícia: Malestar als mercats de Barcelona per una pujada del 10,69% de la taxa municipal
Comparteix
El ple aprova aquest divendres les ordenances fiscals del 2020, que inclouen un encariment de les parades
Comença el desmuntatge del mercat de l’Abaceria per retirar-ne l’amiant
Notícia: Comença el desmuntatge del mercat de l’Abaceria per retirar-ne l’amiant
Comparteix
L'Ajuntament de Barcelona comença a muntar les bastides per retirar les fibres tòxiques
Un mercat de Sant Martí celebra les campanades a les 12 del migdia
Notícia: Un mercat de Sant Martí celebra les campanades a les 12 del migdia
Comparteix
Raïm, cava i cotilló animen les parades: "Sense la gent que ve a comprar, ens quedem sense mercats"
La Boqueria obre una segona plaça interior per esponjar el mercat
Notícia: La Boqueria obre una segona plaça interior per esponjar el mercat
Comparteix
L’enderroc de dues illes de parades també permetrà construir una aula de formació
El Bon Pastor estrena mercat després de 10 anys en una carpa provisional
Notícia: El Bon Pastor estrena mercat després de 10 anys en una carpa provisional
Comparteix
L’equipament ha obert les seves portes amb una festa popular
L’Ajuntament enceta la reforma del mercat de la Mercè
Notícia: L’Ajuntament enceta la reforma del mercat de la Mercè
Comparteix
Les obres es concentraran en la façana principal i tindran un cost d'uns 240.000 euros
El nou Mercat de Sant Andreu “transparent” estarà enllestit a finals del 2020
Notícia: El nou Mercat de Sant Andreu “transparent” estarà enllestit a finals del 2020
Comparteix
Les obres de construcció, que costaran prop de 8 milions d'euros, comencen aquesta setmana
El mercat de Sant Antoni espanta el fantasma de la massificació turística
Notícia: El mercat de Sant Antoni espanta el fantasma de la massificació turística
Comparteix
La finalització de la reforma ha fet augmentar un 22% el nombre de visitants al barri i creix la proporció de veïns
El mercat de la Vall d'Hebron. | A. L.
Un any de retard en les obres i la retirada de paradistes amenacen el mercat de la Vall d’Hebron
Notícia: Un any de retard en les obres i la retirada de paradistes amenacen el mercat de la Vall d’Hebron
Comparteix
Un ascensor exterior situat a la façana que dona a la Teixonera ha sigut un dels entrebancs

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa