La pujada d’impostos que s’aprova aquest divendres al ple de Barcelona té moltes repercussions, perquè afecta moltes ordenances fiscals diferents. Alguns dels encariments han tingut força ressò, com l’IBI dels habitatges, la taxa de les terrasses o la del clavegueram. Però d’altres han passat més desapercebuts, com un augment del 10,69% en la taxa dels mercats municipals.
Els paradistes dels mercats fa setmanes que estan preocupats per aquest increment, que consideren “excessiu”. Han fet pinya per mostrar a l’Ajuntament la seva disconformitat a través de les dues majors associacions de paradistes de Catalunya, FEGRAM i AMMC. L’entitat va presentar 8 al·legacions a la nova ordenança, cap de les quals acceptada pel govern d’Ada Colau i Jaume Collboni.
També han expressat les seves queixes al consell d’administració de l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona (IMMB), de qui depenen les concessions de les parades. “Hem protestat per l’augment i sobretot per aplicar-lo tot de cop, voldríem que en tot cas es repartís entre els 4 anys del mandat“, exposa Eduard Escofet, president de la FEGRAM i paradista del Ninot. Fonts municipals, en canvi, argumenten que l’increment és fruit simplement de la recuperació de l’IPC des del 2010.

Façana del Mercat del Ninot / Barcelona Film Commission
L’aprovació de la pujada d’impostos sembla difícil d’evitar, després que el govern municipal i ERC anunciessin dimarts un acord per la majoria d’ordenances fiscals i JxCat anunciés que s’abstindria en pro de la negociació del pressupost al gener. Tot i així, els paradistes no llencen la tovallola: “Continuarem lluitant per una aplicació més progressiva durant els 4 anys, des de dins del consell d’administració”, diu Escofet. Així, afegeix, l’increment quedaria en un 2,67% anual i seria menys brusc. Si el govern no s’hi avé, afegeix, els paradistes estan oberts a valorar ajudes, contrapartides o almenys un fraccionament del pagament.
A més de la pujada de la taxa bàsica, també s’oposen a un nou recàrrec del 5% que se’ls aplicarà per la gestió administrativa dels serveis comuns que el mercat presta a les parades. Són especialment crítics amb els subministraments energètics, pels que demanen més transparència sobre els consums reals i la cerca proactiva d’eficiència i preus de mercat més barats per part de l’administració.
Els paradistes estan ara mateix immersos en la campanya de Nadal, un període de molta activitat als mercats d’alimentació. El sector fa anys que s’esforça per adaptar-se als canvis d’hàbits de compra i de consum i reclama una mica més de suport municipal al petit comerç. Els mercats pendents de reforma o en barris fràgils són els més perjudicats per l’encariment de taxes.