L’Ajuntament es veu obligat a rectificar el pla de retirada de l’amiant a l’Abaceria

S'ha format la plataforma veïnal Afectats Abaceria per vetllar per un compliment segur de la retirada del fibrociment cancerigen, especialment de la coberta

L’enderroc del Mercat de l’Abaceria de Gràcia serà més complicat del que preveia l’Ajuntament. Els possibles efectes de l’amiant sobre la salut de les persones han alertat els veïns de l’entorn, que s’han trobat, després de diverses reclamacions d’informació, que el pla inicial per tractar les restes del material era insuficient. Així, el govern d’Ada Colau ha encarregat un nou projecte després de descobrir uns elements a la teulada del mercat que obliguen a “revisar els procediments” que s’havien ideat. Un pas especialment delicat, ja que la coberta de l’Abaceria cobreix 3.900 quadrats i acumula més de 100 tones de fibrociment. 

Segons fonts municipals, concretament, es tractaria d’uns ancoratges al sostre que han resultat ser “diferents als que es veien per l’observació de l’edifici en un primer moment”. Així, des del govern s’assegura que “forma part de la feina habitual d’una empresa d’enderroc” analitzar l’edifici i els elements que el formen “a mesura que el desmuntatge avança” i que, per tant, ja era una possibilitat amb la que es comptava. 

Tot i que no s’ha confirmat si la redacció del nou pla afectarà els terminis –que preveien deixar un solar sense res més que l’estructura de metall a l’estiu–, és una possibilitat “evident”, segons fonts de la pròpia empresa encarregada. L’Ajuntament, mentrestant, es limita a garantir que no es durà a terme cap treball de manipulació o retirada del fibrociment fins que no hi hagi el nou pla, l’aprovi la Generalitat i se n’informi els veïns. “No hi ha cap pressa quan es tracta de la seguretat del veïnat”, apunten des del govern, ja que l’amiant és un component cancerigen.

Els veïns denuncien “desconeixement”

La decisió es va comunicar als veïns la setmana passada, deu dies després que es formés la plataforma d’Afectats Abaceria. El nou col·lectiu és una agrupació de veïns que tenien dubtes sobre com s’executaria la retirada de la coberta i l’amiant d’elements com canonades i baixants i que, després de mesos d’enviar-hi preguntes, van ser citats a una reunió amb l’Ajuntament per tranquil·litzar-los. Eren pocs, els que van rebre la citació per a un dilluns laborable al matí, però van córrer la veu i van acabar presentant-se una setantena de persones.

Aquell dia se’ls va explicar el projecte en presència d’un responsable directe de l’empresa de deconstrucció del mercat. Tanmateix, van marxar amb més dubtes que certeses. “Quan preguntàvem per la protecció dels veïns durant la retirada de la coberta –planificada en 37 dies laborables– se’ns va arribar a dir que n’hi hauria prou si tancàvem les finestres de 9h a 14h, explica una membre de la plataforma a aquest diari. La sensació amb la qual van marxar de la trobada va ser “que hi havia un gran desconeixement d’allò que havien de tractar”, afegeix. Llavors, van decidir constituir l’associació per fer pressió i demanar més claredat. 

La complicació de detectar l’amiant

Des de llavors, s’ha arribat a crear una taula de seguiment de les obres i s’han intentat corregir les mancances del pla inicial amb l’aturada del desamiantat. Tot i així, des del col·lectiu veïnal remarquen que “espanta” que en el primer projecte hi hagués “més de vint baixants” que no havien estat identificats com a elements amb fibrociment i critiquen que ja s’hagin fet actuacions d’enderroc a dins del recinte. Així, “és possible que s’hagin trencat elements i s’hagin alliberat fibres perilloses per a la salut”, denuncien. L’Ajuntament, per la seva banda, no ho ha pogut confirmar. 

El que tenen clar des d’Afectats Abaceria és que cal abordar el debat sobre l’amiant com un conflicte “de salut pública”. El mateix principi que defensa el tècnic expert en qüestions d’amiant Lluís Mallart, que critica que l’estat espanyol és l’únic país on s’ha enfocat la protecció de l’amiant “exclusivament a nivell laboral, quan va molt més enllà” i on “falta formació als tècnics que fan les anàlisis d’edificis perquè aprenguin a detectar bona part de l’amiant, que està ocult”. Ho ha explicat en un fòrum organitzat per la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB) sobre el mineral. 

A la mateixa trobada, el pneumòleg especialitzat Josep Tarrès ha apuntat que cap estudi ha provat que hi hagi un nivell de seguretat a partir del qual les fibres que desprenen els elements coberts d’amiant no siguin perilloses. “Poca quantitat en una persona predisposada és suficient perquè se li desenvolupi un càncer anys després” ha sentenciat, ja que una altra de les particularitat del mineral és que manifesta els mals sobre el cos entre 10 i 40 anys després d’exposar-s’hi. 

Igualment, en referència a una altra de les queixes dels veïns del voltant de l’Abaceria, Tarrès ha indicat que és possible que els pròxims anys es detecti un segon brot d’afectats per l’amiant entre les persones que fan vida al voltant d’estructures amb fibrociment que han acabat la seva vida útil. Com a orientació, segons l’Institut Nacional de Seguretat i Higiene a la Feina i la seva Guia pràctica de materials amb amiant a l’habitatge, la vida vàlida d’aquest tipus d’element es calcula entre 30 i 50 anys. Tanmateix, des d’Afectats Abaceria recorden que la última modificació al sostre del mercat central va ser l’any 1934. “L’Ajuntament diu que no té pressa, però això tampoc no ens tranquil·litza”, conclouen des del veïnat.

Més informació

Nou comentari