Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un treballador del metro afectat per l’amiant reclamarà que se li reconegui una malaltia laboral
  • CA

Rafael Rubio treballa al metro des de l’any 1978. En els primers anys no sabia què era l’amiant, ni molt menys la seva perillositat. Avui, però, està afectat per asbestosi com a conseqüència de l’exposició a la fibra tòxica, present als tallers on ha treballat durant dècades. Això constaten els informes de dos pneumòlegs de la seguretat social i el de l’especialista del Col·lectiu Ronda, segons ha afirmat l’advocat Jaume Cortés. Els informes, segons Cortés, vinculen l’exposició a l’amiant amb l’asbestosi, que és un tipus de fibrosi pulmonar. 

El treballador, encara en actiu, iniciarà amb l’advocat del Col·lectiu Ronda un tràmit a la Seguretat Social perquè es reconegui que pateix una malaltia laboral. TMB ha contestat que Rubio és un dels 20 treballadors amb “alteracions pleurals” que l’empresa ja ha identificat. Tot i així, insisteixen que no pateix asbestosi. Tot i així, l’empresa admet que no disposa de tota la informació. “Si té alguna altra opinió mèdica, no l’ha donat a conèixer al servei mèdic de l’empresa”, detallen. 

Cortés ha detallat que el treballador amb asbestosi ha estat diagnosticat per pneumòlegs de la seguretat social i pel metge especialista del Col·lectiu Ronda, el doctor Joaquín Such. Rafael Rubio també ha visitat la pneumòloga l’Hospital Vall d’Hebron contractada per TMB per fer el seguiment dels afectats per amiant. L’especialista contractada per l’empresa, però, no reconeixia l’asbestosi. 

Al 2015 Rafael Rubio va anar al metge perquè tossia sang. Va ser llavors quan va sentir a parlar de l’amiant per primera vegada, malgrat que portava dècades treballant envoltat de la fibra tòxica

Va ser al 2015 quan, per primera vegada, Rubio va sentir a parlar de l’amiant. El treballador del metro va anar al metge després de tossir sang. Per començar va visitar la seva doctora de capçalera de la seguretat social, que el va enviar a Can Ruti perquè el visités un pneumòleg. L’especialista de Can Ruti li va dir que “no era greu” però que tenia una vena trencada. Va ser llavors quan li va preguntar si mai havia estat en contacte amb l’amiant. “Era la primera notícia que tenia de la fibra tòxica”, ha recordat Rubio. 

El treballador, que es jubilarà d’aquí a dos anys, precisa que sempre ha treballat afaiçonant rodes, és a dir, donant forma a les rodes. Es tractava d’una tasca en què entrava en contacte directe amb l’amiant. Rubio ha estat acompanyat de part del comitè d’empresa, representat per Óscar Sánchez. El delegat del comitè ha lamentat que no han tingut “més remei” que convocar una roda de premsa per fer públic el primer cas d’asbestosi en un treballador en actiu del metro. Sobre el cas de Rubio, ha advertit que TMB no té forma de defensar que l’exposició a l’amiant s’ha donat fora de la xarxa de metro – com ha fet en altres ocasions – perquè el treballador ha estat exposat durant dècades a la fibra tòxica. 

Sánchez ha avisat que el comitè d’empresa es planta i que exigiran responsabilitats. El delegat ha acusat el conseller delegat de TMB, Enric Cañas, d”ocultar informació”. Si es demostrés, ha advertit, demanaran que sigui cessat. En canvi, ha afegit, si la regidora de Mobilitat, Mercedes Vidal, estigués al cas de la suposada ocultació d’informació, li exigirien responsabilitats a ella. 

TMB suma dos casos als coneguts fins ara

Minuts després que acabés la roda de premsa del comitè d’empresa amb l’afectat d’asbestosi, TMB ha publicat dades actualitzades de treballadors amb afectacions vinculades a l’amiant. L’empresa ha dit que són 22 els casos de “manifestacions pleurals”. D’aquests, 19 són engruiximents pleurals, dos de plaques pleurals no calcificades i un de placa pleural calcificada, segons manifesta l’empresa. 

Els 22 casos sorgeixen dels 715 treballadors que han passat la primera fase de l’examen mèdic que fa l’empresa, que consisteix en un TAC. 

Dos dels treballadors afectats per l’amiant rebran una notificació d'”incapacitat temporal en període d’observació per malaltia professional, segons indica TMB. L’empresa especifica que hauran de passar per quiròfan i hauran de rebre tractament i, una vegada acabin, s’haurà de confirmar si pateixen una malaltia professional o no. 

Més notícies
El cas de la conductora del metro que desmuntaria els arguments de TMB sobre l’amiant
Notícia: El cas de la conductora del metro que desmuntaria els arguments de TMB sobre l’amiant
Comparteix
Pateix engruiximent pleural i podria obligar l'empresa a reconèixer que tota la plantilla, i no només els operaris de manteniment, ha estat exposada a la fibra tòxica
Amiant a la xarxa de metro (plaça Catalunya). | CGT
Sisè cas d’un conductor de metro afectat per amiant
Notícia: Sisè cas d’un conductor de metro afectat per amiant
Comparteix
TMB argumenta que només els treballadors de manteniment poden haver estat contaminats per la fibra tòxica
Pancarta de protesta per la presència d'amiant al metro. / Cedida
4 conductors del metro afectats per l’amiant posen TMB contra les cordes
Notícia: 4 conductors del metro afectats per l’amiant posen TMB contra les cordes
Comparteix
Entre ahir i avui els sindicats han rebut informes mèdics de dos conductors amb afectacions potencialment causades per la fibra tòxica
Treballadors de TMB protesten al carrer Hondures de Barcelona / Cedida
Treballadors de TMB es manifesten a la Sagrera per la mala gestió de l’amiant al metro
Notícia: Treballadors de TMB es manifesten a la Sagrera per la mala gestió de l’amiant al metro
Comparteix
Un centenar de treballadors s’ha concentrat davant del centre de control del metro al carrer Hondures de Barcelona

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa