Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
4 conductors del metro afectats per l’amiant posen TMB contra les cordes

Dos nous casos de possibles afectacions per amiant en conductors de metro podrien tombar els arguments de TMB sobre l’exposició a la fibra tòxica dels treballadors. L’empresa defensa que només els membres de manteniment de la plantilla poden patir afectacions, però en els últims dies han aparegut diversos casos ​d’Agents d’Atenció Ciutadana (AAC), que condueixen trens i atenen els usuaris a les estacions, que podrien estar contaminats per l’amiant. Un dels nous casos és el d’un conductor de metro de 41 anys que treballa al torn de matí a la L3. L’altre és el d’una dona de 59 anys que treballa al metro des del 2004, i el seu cas s’ha conegut aquest matí, segons fonts del Col·lectiu Independent del Metro (CIM).

Ahir al matí el sindicat Col·lectiu de Personal de Trens de Catalunya (CPTC) va rebre l’informe mèdic del conductor de 41 anys, que és afiliat del sindicat i treballador del metro des de l’estiu de 2006, en què es constatava que l’home pateix engruiximent pleural. Aquesta afectació als pulmons podria estar vinculada amb l’exposició a la substància nociva, tal com TMB ha reconegut en diverses ocasions. Segons detallen fonts del CPTC al TOT Barcelona, el document trasllada que l’afectat té “petitíssimes àrees d’engruiximent de la pleura apical d’ambdós vèrtexs pulmonars”. 

L’informe està signat pel radiòleg de l’Institut Guirado, l’empresa encarregada de fer les proves TAC a la plantilla de metro per comprovar si hi hagut exposició a l’amiant.

El tercer cas és el d’un conductora que treballa al metro des del 2002, tal com va explicar el TOT Barcelona.

El quart cas

Fonts de Comissions Obreres (CCOO) també detallen al TOT Barcelona informació sobre el quart cas conegut fins ara, en aquesta ocasió d’una dona que treballa al metro des del 2004, i que van conèixer divendres passat. També és conductora de metro i ha estat a la L1 i la L3 al llarg dels últims anys. En el seu informe, signat pel radiòleg de l’Institut Guirado, es llegeix que la conductora pateix “tènues canvis fibrocicatriciuçals en tots dos vèrtexs pulmonars amb discret engruiximent de la pleura apical”. 

Tal com expliquen les mateixes fonts, la treballadora està “afectada”. Després de demanar una segona opinió a una pneumòloga d’una clínica privada, la dona ha demanat la baixa. Des de CCOO denuncien que la conductora no ha tingut accés a la baixa a través de TMB perquè no està en la llista de membres de la plantilla exposats a l’amiant. En aquesta llista, que inclou 1.050 treballadors de l’empresa, només figuren membres de la plantilla de manteniment. El comitè d’empresa exigia per desconvocar la vaga durant el MWC que tota la plantilla estigués a la llista, augmentant així a 3.600 noms. D’aquesta manera, argumenten, tots els treballadors tindrien dret a la baixa laboral i a indemnitzacions en cas de patir malalties vinculades a l’amiant. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa