graph –>

La notícia del cap de setmana a Barcelona és una beatificació a la Sagrada Família. La pandèmia ha fet que un acte religiós que habitualment tindria poca repercussió mediàtica s’hagi convertit en centre de totes les mirades. I és que la noticiabilitat rau en el contrast: cap altre celebració, ni cultural ni privada, té permís per reunir ara mateix a Barcelona 600 persones. Per més mesures de seguretat que s’hi apliquin, les autoritats sanitàries han prohibit gairebé totes trobades. 

Ara bé, cal ser curosos amb el llenguatge per entendre com hem arribat a aquesta situació. La beatificació no havia estat “autoritzada” pel Procicat, com s’ha llegit en titulars i piulades aquest dissabte. No havia passat per la taula d’experts en emergències i per tant no havia estat ni beneïda ni prohibida. L’Arquebisbat va organitzar l’acte a l’empara d’una clàusula de la resolució de restriccions, que permet celebrar actes religiosos limitats al 30% d’aforament. 

La mesura no estava pensada per a la Sagrada Família, és de sentit comú. Era la via per poder fer una breu missa de comiat al tanatori de Sancho d’Àvila, per no haver de postposar per cinquè cop un casament en petit comitè o un bateig, per permetre a un feligrès angoixat participar en persona a l’Eucaristia… Cerimònies quotidianes relacionades amb el fet religiós i usualment oficiades en llocs de poca capacitat. L’arquebisbe Omella ha posat en risc tot això, perquè si proliferen els grans actes religiosos no hi haurà Constitució que impedeixi un veto general. En el primer estat d’alarma ja es van haver de tancar tots els temples i milers de persones es van quedar sense funerals, noces i Eucaristia. El pastor li està fent un flac favor a la seva pròpia comunitat, amb aquesta exhibició de força.

La llibertat de culte és un dret fonamental i, com a tal, l’hem de protegir. És un bé col·lectiu i això significa que no es pot malbaratar irresponsablement. Europa ha passat segles en guerra per manca de llibertat de culte i el món encara batalla per assentar-la. Més enllà de si és perillós o no sanitàriament, l’acte d’aquest dissabte és injust per tots els que lluiten pel dret a professar qualsevol credo i a viure’l en comunitat arreu del planeta. 

No puc evitar sospitar que l’acte d’avui tenia més a veure amb una croada política que amb el jove beat Joan Roig Diggle. El conflicte entre el cardenal Omella i el Govern català és públic i notori, com s’ha vist en les declaracions creuades sobre els presos independentistes. A més, casualment, ara Omella també és president de la Conferència Episcopal Espanyola, que mai ha destacat per la seva simpatia cap als nacionalismes perifèrics.

No veig sentit a celebrar ara la beatificació, quan ajornar-la era molt més prudent i inclusiu. D’aquí uns mesos possiblement s’hauria pogut celebrar amb menys risc epidemiològic i menys polèmica. No cal atiar l’anticlericalisme barat. També més endavant hi hauria pogut assistir la comunitat de fidels d’El Masnou, la localitat on vivia el beat, on va fer vida pastoral i on està enterrat. No han pogut anar-hi perquè la beatificació s’ha celebrat en dissabte i ha quedat afectada pel confinament de cap de setmana.

Les administracions tampoc estan del tot netes de culpa. La convocatòria era coneguda per Govern i Ajuntament, que havien rebut invitacions per assistir-hi. Membres dels dos governs eren entre el públic. Cap de les dues institucions no va emetre una prohibició, com sí que va fer aquest juliol el Procicat amb un funeral també massiu a la Sagrada Família. Un veto explícit que per cert Omella va desobeir. L’acte tenia empara jurídica, però es podia haver dialogat per pactar un ajornament. I si s’ha mediat sense èxit o no s’hi va pensar a temps, cal reconèixer-ho en comptes de fer espectacle amb investigacions a posteriori.

En definitiva, aquí ningú està lliure de pecat però lògicament la responsabilitat recau molt més en qui organitza l’activitat. Així com mofar-se de la llibertat de culte no és demòcrata ni progressista, l’arrogància de la cúria no és fidel als valors de l’Evangeli. Pere Casaldàliga i el Pare Manel haurien passat vergonya amb el show d’aquest cap de setmana. Dubto fins i tot que el beat homenatjat hi estigués d’acord. Arquebisbe, rectifiqui: protegir l’Església bé val una disculpa.

Més notícies
Albert Batlle en una imatge d'arxiu al ple barceloní. / Europa Press (David Zorrakino)

Dos alts càrrecs de l’Ajuntament, a l’acte de la Sagrada Família

Notícia: Dos alts càrrecs de l’Ajuntament, a l’acte de la Sagrada Família
Comparteix
També hi era present el director general de Dret i d'Entitats Jurídiques, de la conselleria de Justícia
Notícia: Dos alts càrrecs de l’Ajuntament, a l’acte de la Sagrada Família - Mobile
Pere Aragonès, en una imatge d'arxiu / ACN

Aragonès, sobre la missa a la Sagrada Família: “Em vaig emprenyar”

Notícia: Aragonès, sobre la missa a la Sagrada Família: “Em vaig emprenyar”
Comparteix
Creu que s'han de revisar els criteris quan es tracta d'esglésies grans que congreguen centenars de persones
Notícia: Aragonès, sobre la missa a la Sagrada Família: “Em vaig emprenyar” - Mobile
Feligresos a la Sagrada Família en la beatificació de Joan Roig Diggle / ACN - Jordi Bataller

Ironia i indignació al sector cultural per l’acte a la Sagrada Família

Notícia: Ironia i indignació al sector cultural per l’acte a la Sagrada Família
Comparteix
Actors, directors de teatre i associacions professionals protesten pel tancament de teatres i sales
Notícia: Ironia i indignació al sector cultural per l’acte a la Sagrada Família - Mobile
Retrat de Joan Roig i Diggle / Arxidiòcesi de Barcelona

Omella beatifica un jove afusellat per anarquistes durant la Guerra Civil

Notícia: Omella beatifica un jove afusellat per anarquistes durant la Guerra Civil
Comparteix
Unes 600 persones s'apleguen a la Sagrada Família per recordar Joan Roig Diggle
Notícia: Omella beatifica un jove afusellat per anarquistes durant la Guerra Civil - Mobile
Beatificació de Joan Roig Diggle a la basílica de la Sagrada Família / Feligresos a la Sagrada Família en la beatificació de Joan Roig Diggle / ACN - Jordi Bataller

Salut investiga un acte amb 600 persones celebrat a la Sagrada Família

Notícia: Salut investiga un acte amb 600 persones celebrat a la Sagrada Família
Comparteix
Salut veu "injustificable" el risc de la cerimònia | Segon xoc en 4 mesos entre Arquebisbat i Govern
Notícia: Salut investiga un acte amb 600 persones celebrat a la Sagrada Família - Mobile

L’arquebisbe de Barcelona alerta de la perspectiva de gènere perquè provoca “desorientació”

Notícia: L’arquebisbe de Barcelona alerta de la perspectiva de gènere perquè provoca “desorientació”
Comparteix
Joan Josep Omella la considera un "desafiament educatiu" i nega que sigui una construcció social
Notícia: L’arquebisbe de Barcelona alerta de la perspectiva de gènere perquè provoca “desorientació” - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa