La vaga dels taxistes de Barcelona s’escampa per Catalunya

El portaveu d'Élite Taxi fa una crida als seus companys de totes les poblacions del país perquè s'hi afegeixin

Terrassa, Sabadell, Sitges, Pirineu, Mataró… Són les poblacions que es van afegint a la vaga de taxis de Barcelona, segons la informació que donen els sindicats i associacions del sector. En el cas de la capital del Maresme, és una vaga salomònica: la meitat de flota farà vaga un dia i l’altra meitat, l’endemà –i així successivament mentre es mantingui– per no “perjudicar els clients” deixant-los el servei a zero.

El dia ha començat amb una crida a fef aquesta exportació de la protesta. “M’agradaria que aquest àudio ‘rulés’ per tot Catalunya. M’agradaria que sabéssiu que el que estem fent a Barcelona és lluitar per tots els taxis de Catalunya. Per favor, amb tota la humilitat del món, heu de fer l’aturada, heu de fer l’aturada i venir a Barcelona. Això és per a tots, el que aconseguim ficar a la llei catalana és per a tot Catalunya”. Aquest era el missatge que el portaveu d’Élite Taxi, Alberto Tito Álvarez –la cara més visible i mediàtica del conflicte– llançava a primera hora a través de grups de Whatsapp a la resta del sector per intentar que la vaga de Barcelona faci taca d’oli i els seus companys de professió de la resta del país s’afegeixin a la seva protesta.

Poc després, el mateix Álvarez deia en una entrevista al programa de RAC1 ‘Via Lliure’ que creia que la vaga es podia estendre a la resta de Catalunya. “És el que està corrent. A partir de dilluns es podria estendre a la Costa Brava, la Costa Daurada… És un problema [el de la competència dels vehicles VTC] que afecta el conjunt del país”, deia.

De fet, ahir els taxistes de Barcelona ja van tenir el suport dels seus companys de Sabadell, que van anunciar que començaven una vaga indefinida i que farien una marxa lenta cada dia a la seva ciutat.

A la tarda, taxis de Sabadell van presentar-se a la Gran Via fent sonar els clàxons i van ocupar un carril del passeig de Gràcia.

Curiosament, mentre intenta que la protesta s’escampi, Álvarez assegura també que ell era partidari ahir a la nit de fer la treva en la vaga que demanava la Generalitat i aixecar l’acampada de la Gran Via. Era la condició que posava el Govern per negociar la proposta d’un barem variable, segons la ciutat, per als terminis de precontractació de les VTC, cosa que permetria que en grans poblacions l’antelació superés els 15 minuts que proposa la Generalitat en el seu esborrany de decret.

És cert que Álvarez va plantejar la proposta a l’assemblea ahir a la nit i es va mostrar partidari de fer la treva, però l’assemblea és va oposar frontalment a deixar la vaga, ni tan sols fins dimarts, dia en què s’havia de debatre la nova proposat del departament de Territori en la reunió del consell executiu del Govern.

I, malgrat aquestes posicions tan allunyades, i a pesar que avui no està prevista cap reunió més amb el Govern, Álvarez encara confia a arribar a un acord “al més aviat possible” i assegura que el sector està “obert al diàleg” i a acudir les reunions que calgui quan sigui. Tanmateix, el conseller de Territori, Damià Calvet, ja ha advertit que avui no hi haurà cap trobada més amb els taxistes, de manera que tot indica que demà començarà la setmana amb la vaga en vigor i la Gran Via bloquejada. Per això Calvet ha anunciat que s’està reforçant el transport públic.

Més informació

Nou comentari