Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els Encants, indignats per l’incompliment de la rebaixa fiscal promesa
  • CA

Els venedors dels Encants Vells s’han mobilitzat aquest dimecres al matí per airejar el seu malestar amb el govern d’Ada Colau. Una estesa de cartells liles i vermells –els colors del bipartit municipal– reben als clients a les parades del mercat aquest dimecres, a 4 dies de les eleccions catalanes. “Les promeses cal complir-les. Aquesta vegada les complireu?”, resen. Fan referència a què el juny passat l’Ajuntament de Barcelona va prometre rebaixar-los el cànon que paguen –una mena de lloguer trimestral–, en consonància amb bonificacions municipals com la de terrasses o amb la clàusula rebus sic stantibus regulada per la Generalitat.

Confiaven que en els següents 6 mesos veurien reduït el rebut, però ja n’han rebut dos i la quota no ha baixat gens ni mica. La proposta de rebaixa sorgia d’un prec de JxCat i va rebre el suport verbal de tots els partits del consistori, inclòs el govern de Bcomú i PSC. Mentre durin les limitacions d’aforament de clients a ambdós recintes “s’elimina” la quota, va arribar a dir la regidora de Comerç i Mercats, Montse Ballarín (PSC), en aquella comissió d’Economia. També afectava al mercat dominical de llibres de Sant Antoni, que clama per poder reobrir des de Reis.

Mig any després la promesa política “ha resultat absolutament incompleta”, es queixa l’associació de venedors al TOT Barcelona. Els mercats no alimentaris han patit severament les restriccions: els Encants van estar tancats de març a juny de 2020 i el dominical de Sant Antoni va tancar encara un mes extra per primavera i tot aquest gener. Tots dos fa molts mesos que es queixen de poc suport municipal i ja abans de la pandèmia criticaven un excés de pressió fiscal

Pancartes als Encants contra la promesa incomplerta de rebaixa fiscal / Cedida

Munyir els mercats

La política de l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona, però, ha estat inflexible: el finançament d’aquests equipaments públics han de sortir de la butxaca del conjunt de paradistes, sense generar dèficit al consistori. De fet, fa un any l’Ajuntament va aprovar una forta pujada de taxes a tots els mercats per costejar despeses creixents com l’electricitat dels recintes que es climatitzen després de ser rehabilitats. En contrast, el govern municipal sí que ha acceptat un fort endeutament de la institució aquest 2021 per aprovar un “pressupost expansiu”.

Pancartes als Encants contra la promesa incomplerta de rebaixa fiscal / Cedida

A més, recorden que ERC va introduir a les negociacions del pressupost 2021 una bonificació del cànon del 75% durant tot l’any, però no la veuen reflectida a la informació oficial dels comptes i temen que tampoc s’acabi aplicant. Els venedors donen les gràcies a tots els grups municipals de l’oposició, que molt majoritàriament els han defensat a les votacions polítiques, i insten a comuns i socialistes a “demostrar la veracitat de les promeses”.   

Ajudes que no arriben

Cànon a banda, els venedors rondinen perquè no els arriben les ajudes que va habilitar l’Ajuntament per compensar negocis amb una clara davallada d’ingressos. Segons l’associació dels Encants, “la trista totalitat” dels paradistes compleix aquest requisit i ha “cursat la pertinent sol·licitud”, però “no hi ha hagut cap resposta i els dos trimestres transcorreguts des de llavors s’han cobrat íntegrament”. “Estem cansats de mentides”, asseveren.

Pancartes als Encants contra la promesa incomplerta de rebaixa fiscal / Cedida

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa