Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’ombra d’un tripartit marca l’aprovació del pressupost 2021
  • CA

El govern municipal de Barcelona ha aconseguit aprovar els pressupostos 2021 amb un pacte amb ERC i els vots de Manuel Valls. JxCat i Cs han votat en contra i el PP s’ha abstingut. L’exprimer ministre francès ha esguerrat així la foto d’un tripartit de facto a l’Ajuntament, molt buscada –per partidaris i detractors– en plena precampanya per les eleccions catalanes. Els nous comptes “expansius” arriben als 2.353 milions d’euros, gràcies a l’endeutament i l’ús d’estalvis municipals que ha propiciat la modificació estatal de les regles fiscals.

El primer tinent d’alcaldia Jaume Collboni (PSC) ha aplaudit el canvi legislatiu a l’Estat i li ha atribuït el “miracle” de disposar de més diners sense haver de pujar impostos. Ha obviat totalment la batalla política per fer arribar als ajuntaments la capacitat d’endeutament, davant la reticència inicial del govern del PSOE. Ha retret a JxCat i Cs que hagin votat en contra dels comptes i assegurat que el govern havia acceptat el 80% i el 95% de les respectives al·legacions: “Hem vist una mostra d’electoralisme de dos partits que s’estan configurant com el bipartit del ‘no’”.

Jordi Martí Grau (BComú) s’ha anticipat a les crítiques de JxCat i ha defensat que les mesures incloses sí que són innovadores, com comprar baixos comercials. “Això no és fer d’Ajuntament tradicional i arreglar carrers, és ser un Ajuntament emprenedor”. A diferència de Collboni, els comuns han agraït “l’aliança silenciosa” del món local que va pressionar Pedro Sánchez per fer arribar liquiditat als consistoris i no només a les autonomies: “Hi va haver un combat polític molt fort”.

Ernest Maragall i Jordi Castellana han justificat el suport republicà als comptes: “ERC afirma i confirma el seu rol d’alternativa”, ha dit el cap de llista. “Ens vam trobar un pressupost amb buits de contingut i hem treballar intensament per aportar-ne”, ha apuntat Castellana. “No podem llançar diners als problemes”, ha advertit Maragall. Els republicans han citat com a fites l’endarreriment del recàrrec a la taxa turística, plans d’ocupació, un fons per a pimes, ajudes als mercats no alimentaris i 135 milions d’euros per reforçar serveis públics.

Manuel Valls ha votat a favor dels pressupostos però s’ha abstingut en les ordenances fiscals. Ni en la seva intervenció ni en l’anunci de la vigília, no ha aclarit què n’ha obtingut. L’exprimer ministre francès s’ha limitat a emfatitzar la “importància extraordinària” d’aquestes pressupostos davant de la crisi “llarga” que ve: “El govern municipal va oferir mà estesa i no vam dubtar en acceptar-la per responsabilitat”. És més, ha insinuat que BComú i PSC van intentar evitar el seu suport amb la fotografia d’Ada Colau, Jaume Collboni i Ernest Maragall, amb fortes ressonàncies a un eventual tripartit: “No era exactament la foto de l’entesa amb tothom ni d’unitat, sinó un intent de veto a qui els incomoda”. Així, ha considerat “ridícul” atribuir el pressupost a uns o altres: “Volen dir-ne un pressupostos d’esquerres? A mi no em molesta”.

Elsa Artadi (JxCat) i Luz Guilarte (Cs) no han cedit a la incorporació sorpresa de Valls i han mantingut el seu relat sobre un acord tripartit. “Agraeixo les paraules clares de Colau a favor del tripartit“, ha dit Artadi en referència a l’entrevista de l’alcaldessa a Catalunya Ràdio. Ha retret a ERC que els comptes no incloguin cap “ambició” ni “referència” a la situació dels presos polítics i de l’encaix Catalunya-Espanya. També ha titllat de “gran exercici d’ortodòxia” el nou pressupost: “Són receptes antigues i errònies, fa molta olor a Pla Zapatero”. “Ens entristeix no poder ser en aquest acord, perquè seria un millor pressupost”, ha dit.

Guilarte ha disparat també contra la foto de Colau, Collboni i Maragall: “Avui rubriquen el que desenmascarament del tripartit que ja està en marxa a l’estat i amb el que també pretenen arribar al Govern de la Generalitat”. “Barcelona està sent el banc de proves”, ha acusat. Finalment el PP s’ha abstingut a la votació de pressupostos i ha votat en contra a la de les ordenances, al revés que Valls. Josep Bou ha carregat contra la “destralada fiscal” del 2019, que veu consolidada amb la congelació d’impostos aquest 2020: “Els diners estan millor a la butxaca dels ciutadans, dels autònoms i dels empresaris”.

Més notícies
Colau a l'entrevista del Matí de Catalunya Ràdio / Twitter
Colau insisteix a formar tripartits per “superar el post-procés”
Notícia: Colau insisteix a formar tripartits per “superar el post-procés”
Comparteix
No veu recorregut a una llei d’amnistia i sosté que Fiscalia reacciona perquè "avança" la via dels indults i el Codi Penal
La presidenta del grup municipal de JxCat, en una imatge d'arxiu / ACN
JxCat votarà contra uns pressupostos “conservadors” i sense “ambició”
Notícia: JxCat votarà contra uns pressupostos “conservadors” i sense “ambició”
Comparteix
Artadi critica que el govern municipal es dedica a prometre coses que després no compleix
Els regidors de Bcn pel Canvi, Manuel Valls i Eva Parera / Ajuntament de Barcelona
Valls votarà a favor dels pressupostos tot i criticar que ERC “marqui l’agenda”
Notícia: Valls votarà a favor dels pressupostos tot i criticar que ERC “marqui l’agenda”
Comparteix
Bcn pel Canvi donarà suport als comptes municipals però l'ex primer ministre francès apunta al PSC per haver "baixat el cap"
El primer tinent d'alcaldia, Jaume Collboni, l'alcaldessa de Barcelona,Ada Colau, i el president del grup municipal d'ERC, Ernest Maragall / ACN
ERC arrenca 50 milions a Colau per comprar habitatge protegit
Notícia: ERC arrenca 50 milions a Colau per comprar habitatge protegit
Comparteix
Acord a tres bandes entre BComú, PSC i els republicans per aprovar uns comptes històrics

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa