Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Discrepàncies entre Ajuntament i llibreters de Sant Antoni pel format de la reobertura
  • CA

Angoixa i incertesa al mercat dominical de Sant Antoni, tota una institució cultural de Barcelona amb més de 80 anys de tradició. Els llibreters i l’Ajuntament fa setmanes que negocien les condicions de la reobertura, però encara no han acordat una data de retorn. En canvi els encants de roba de Sant Antoni ja han tornat a la feina aquest dilluns, coincidint amb l’entrada de la ciutat a la fase 2 de la desescalada.  

Un dels principals obstacles en la negociació és quants dels 74 venedors podrien treballar alhora i on. El dominical es troba amb la paradoxa que, tot i formar part de la xarxa municipal de mercats no alimentaris, se li apliquen les restriccions d’un mercat de carrer. El govern espanyol va dictar que aquestes fires tinguin limitat el nombre de parades durant el desconfinament: a la fase 1 només podien obrir el 25% i a la fase 2 poden fer-ho el 33%. Quan Barcelona entri en la fase 3, d’aquí una o dues setmanes, es permetrà el 50%.

Els llibreters volen poder obrir les 74 parades cada diumenge. Ho necessiten, diuen, perquè si fan torns quinzenals no els surten els números. “El 80% dels paradistes del dominical només vivim d’aquest mercat i no podem permetre’ns treballar només 2 dies al mes”, explica al TOT Barcelona la presidenta dels venedors, Fuensanta Garcia. “Anar veient que els altres obren i nosaltres no ens fa estar encara més nerviosos”, diu.

Imatge d’arxiu del Mercat dominical de Sant Antoni / Facebook

Reobrir significa el retorn d’un munt de despeses laborals i fiscals, així que una solució provisional els aboca a tenir pèrdues. Per altra banda, però, necessiten tornar a treballar aviat perquè el 3 de juliol els arribarà el rebut de l’Institut de Mercats de Barcelona amb el cànon del primer trimestre, que es va endarrerir per l’estat d’alarma. Després de tres mesos de calaixos eixuts, temen no poder-lo pagar. “Estem una mica desanimats”, reconeix la presidenta. 

El fossar, principal alternativa

L’única escapatòria a les restriccions és ampliar l’espai, per exemple repartint als llibreters entre les marquesines habituals i el fossar del mercat. Per la calor i la vulnerabilitat a la pluja, cal que siguin espais sota cobert. L’Ajuntament aposta per aquesta expansió cap al fossar, que ja ha proposat a l’associació de venedors. “S’han presentat diverses opcions al dominical, que permetrien complir amb la normativa de seguretat, però ara per ara no les han acceptat”, indiquen portaveus municipals.

El govern d’Ada Colau defensa que “tant amb els Encants de Bellcaire com amb els Encants de Sant Antoni s’ha arribat a solucions avalades pel Procicat que han permès l’obertura”, tot i que en el cas del mercat de les Glòries els venedors no han escatimat crítiques al consistori. “Totes les propostes es presenten al Procicat, que ha de donar la seva conformitat”, recorda l’Ajuntament.

Els venedors, reconeix Fuensanta Garcia, són reticents a ocupar el fossar subterrani perquè ofereix molta menys visibilitat que el carrer. A més, diu, aquesta opció planteja “moltes preguntes” que el consistori no els ha respost, com per exemple com es triarà quins venedors van a un lloc i a l’altre, com es donarà visibilitat a l’espai i com podran baixar-hi els pesats carretons de llibres. “Si no ens queda altre remei que anar al fossar, que ens donin solucions”, puntualitza. “Fins que no ens presenten formalment aquesta opció, no es podrà sotmetre a la votació dels venedors”, recorda.

Els llibreters també han presentat propostes a l’Ajuntament i asseguren que no n’han rebut una resposta clara. “Vam enviar-los un dossier amb diferents opcions, com reduir la mida de les parades i recol·locar-les d’esquenes entre elles per ampliar els passadissos, o ocupar les marquesines del carrer Tamarit i parades dins del mercat que no s’usen els diumenges”, assenyala Garcia. “Creiem que aquestes opcions també permetrien complir amb totes les mesures de seguretat i els dos metres de distància social, a veure si ens responen aquesta setmana”, afegeix.

L’estiu serà decisiu

Durant el confinament han fet els deures i han estrenat venda online amb una web on participen més de setanta parades. És un complement en la facturació, però no pot substituir el mercat presencial perquè molts compradors són col·leccionistes i curiosos atrets justament per l’experiència de remenar i fer troballes inesperades. També els ha suposat un daltabaix l’ajornament de la Diada de Sant Jordi i estan a l’expectativa de la festa del 23 de juliol. “Hi haurà moltes menys parades autoritzades i no sabem com es repartiran”, apunta Garcia.

A l’estiu sempre els baixen les vendes, però aquest any les vacances de proximitat podrien jugar a favor del comerç i la cultura de Barcelona. Falta els fa, perquè porten anys entomant adversitats: abans de l’inici de la reforma del mercat de Sant Antoni (2008) eren 250 venedors, a la carpa provisional del carrer Urgell (2011) ja només s’hi van mudar 105 i a la ubicació definitiva (2018) n’han quedat 74. “Veurem quants resistim ara, perquè la gent si veu que no pot obrir al final busca altres formes de guanyar-se la vida”, raona. “Necessitaríem que no ens cobrin rebuts fins a final d’any o ens ajudin d’alguna forma, sinó no ens recuperarem d’aquesta crisi”, lamenta.

Els encants, feliços d’obrir

L’altra cara de la moneda són els Encants de Sant Antoni. Les parades de roba han tornat a atendre clients aquest dilluns amb gran alegria. L’horari provisional serà dilluns, dimarts, dimecres i dijous de 9 a 15 h, i els divendres i dissabtes de 9 a 20 h. “Ha obert tothom! I la gent és molt responsable i va amb molta cura”, celebra Joan Mestre, president d’aquest segment de comerciants. Desitja, això sí, que els companys llibreters tornin aviat a Sant Antoni: “Sense ells ens falta algú, el mercat no està complet”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa