Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els Encants reobren aquest divendres amb públic limitat i crítiques a l’Ajuntament
  • CA

El mercat dels Encants torna a obrir portes aquest divendres 5 de juny. La popular fira de Bellcaire, a la plaça de les Glòries, tornarà a apujar persianes després de quasi tres mesos tancada. Seran el primer dels 4 mercats no alimentaris de Barcelona que reobre i possiblement la setmana vinent els seguiran els Encants de Sant Antoni. Ho fan amb molta il·lusió de retrobar a la clientela habitual però també amb dures crítiques a l’Ajuntament de Barcelona per la manca d’ajudes i antelació en la transició cap a la ‘nova normalitat’.

L’associació de comerciants explica al TOT Barcelona que no ha sabut la data fins dimecres a la nit i que la confirmació definitiva ha arribat aquest matí, menys de 24 hores abans d’obrir. A falta d’un anunci municipal, els venedors han decidit comunicar ells mateixos l’estrena perquè els barcelonins se’n puguin assabentar almenys la tarda abans.

Les noves restriccions d’afluència busquen evitar les aglomeracions que solien produir-se al mercat abans del coronavirus. Dels 23 accessos del recinte només 4 estaran oberts i podrà haver-hi un màxim de 700 persones simultàniament a dins. Farà horari de matins, només: de 9:00 a 16:00h “suposadament fins al final de la desescalada”, expliquen. D’arrencada no podran celebrar la subhasta matinal, un dels elements identitaris dels Encants. Tot i així, creuen que reobrir ja els ajudarà a reconnectar amb el públic i a “carregar-se de raons” per reclamar la setmana vinent, ja amb Barcelona en fase 2, que es recuperi almenys un terç de la subhasta.

Sense misericòrdia amb les taxes

El consistori els farà pagar el 100% de la taxa des del primer dia, es queixa l’associació de venedors. No hi estan gens d’acord, perquè consideren que l’activitat comercial serà molt més reduïda i l’economia de les 500 famílies que depenen dels Encants està ja molt tocada. “Tindrem un públic limitat i farem menys caixa, portem 3 mesos sense treballar i ara ens ve el rebut ajornat del primer trimestre!”, protesta José Nebot, president de l’entitat. “Volem destacar l’ensordidor silenci dels més alts càrrecs del consistori a l’hora d’atendre les nostres demandes, problemàtica que sabem extensible a tots els mercats no alimentaris de la ciutat”, sosté. Ho contraposa a “la unitat, escalf i claredat” de l’oposició, que a la Comissió d’economia de fa dues setmanes va reclamar rebaixar la pressió fiscal als mercats.

Per més que han pressionat a l’Institut Municipal de Mercats, no han aconseguit ni que els apliquin almenys les taxes de 2019, sense la gran pujada que es va aprovar al desembre i que per alguns paradistes és del 40%. “La sobredimensió de les taxes abocarà a una majoria de venedors a la impossibilitat de fer-hi front, amb les desgraciades conseqüències que això comportarà”, avisa. Recorden també que el contenciós-administratiu contra l’Ajuntament que van presentar al febrer per aquest encariment de taxes reprèn el seu curs amb la desescalada als jutjats.

Critica també que la regidora de Comerç, Montserrat Ballarín (PSC), els hagi ofert com a compensació “250.000 euros en millores” a compartir entre els 4 mercats no alimentaris de Barcelona i la Boqueria. “Em sap molt de greu que ens posin al mateix sac que la Boqueria, on durant la pandèmia la majoria de parades no van obrir”, assenyala. Altres ciutats com Bilbao, compara, han aprovat una exempció de cànon de 6 mesos perquè els mercats puguin tornar a agafar el ritme. “En canvi a Barcelona no s’avenen a raons”, lamenta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa