El jutge Vidal desestima la demanda dels ‘riggers’ contra Fira de Barcelona pel cas Sónar

El magistrat rebutja que es vulnerés el dret a vaga dels treballadors

El jutge Santiago Vidal ha desestimat aquest divendres la demanda dels ‘riggers’ contra Fira Barcelona on acusaven l’ens de vulnerar el dret a vaga dels treballadors durant una vaga abans de la celebració del Sónar, segons ha informat el Sindicat de Riggers a través de Twitter. “La sentència és inversemblant”, asseguren els treballadors, que van convocar vaga poc abans de l’inici del festival Sónar per exigir que se’ls tingués en compte en el procés de licitació per al muntatge aeri a Fira de Barcelona.

Els ‘riggers’ acusaven la Fira de vulnerar el dret a vaga al contractar altres empreses per fer el servei de muntatge del festival. Segons el jutge, però, el dret a vaga no es va vulnerar. La sentència es pot recórrer, i el Sindicat de Riggers ja ha advertit que ho farà, perquè considera que és “incoherent” i “relata coses que no van passar”.

Fonts dels ‘riggers’ han afirmat sentir-se “bocabadats” i han desmentit ser “uns tercers” tal com, asseguren, s’indica a la sentència. Al contrari, expliquen que quan es munta un esdeveniment d’aquest tipus són “els responsables de tot”, entre d’altres coses de la seguretat al capdamunt dels muntatges aeris, i acusen Vidal de no haver “entès res”. També asseguren que són els “muntadors oficials” de tots els esdeveniments que s’organitzen a Fira Barcelona “siguin de tercers o de la mateixa fira”.

Al text, el jutge considera un fet provat que davant l’anunci de vaga dels treballadors, i de l’advertiment de l’empresa dels ‘riggers’ que no podria complir amb el contracte, Fira Barcelona va encarregar els treballs a dues societats especialistes en instal·lació de punts d’ancoratge i estructures de seguretat.

Després de la celebració del Sónar, Fira Barcelona va cancel·lar el contracte amb aquella empresa “atès l’incompliment (…) fruït de la vaga”. La firma dels ‘riggers’ va presentar un Expedient de Regulació d’Ocupació per extingir tots els contractes de treball i va dissoldre l’empresa.

Pel que fa als raonaments jurídics, Vidal esmenta que la jurisprudència del Tribunal Constitucional estableix que l’exercici del dret de vaga s’ha de projectar sobre l’activitat productiva de l’empresa per a la qual treballen els afectats, “sense perjudici que l’aturada de la prestació de serveis pugui afectar terceres empreses”. Però de la mateixa manera, indica que “no hi ha cap norma de rang constitucional o ordinari que permeti reclamar a aquestes altres empreses afectades que adoptin una decisió concreta en la línia favorable a l’èxit dels vaguistes”.

A més, indica que “gaudeixen, com és lògic, d’autonomia per buscar solucions a la manca del servei contractat, solucions naturalment de caràcter temporal en coincidència amb la duració prevista de l’aturada dels obrers”.

Per tant, considera que “actuar així tot encarregant a dues empreses especialitzades en el mateix servei que la UTE Rigging (…) era i és plenament legítim”.

Més informació

Nou comentari