Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Sónar obre portes després de la crisi dels ‘riggers’ i preveu 100.000 assistents
  • CA

El Festival Sónar de Barcelona obre portes a les 13h d’aquest dijous per celebrar fins dissabte la seva 26a edició. Els recintes de Montjuïc i Gran Via de Fira de Barcelona acolliran més de 140 actuacions després de superar el conflicte laboral dels riggers, que l’organització ha titllat de la “major crisi” dels seus 26 anys d’història. La vaga de muntadors anunciada dijous passat i el fet d’haver endarrerit un mes les dates de la cita faran que l’assistència baixi notablement.

El festival confia superar els 100.000 assistents, malgrat que va atraure 126.000 persones el passat any. El 55,4% de les entrades venudes són a Espanya i el 44,6% a la resta del món, amb especial presència de països com el Regne Unit, França, Itàlia, Alemanya, Suïssa i els Estats Units. La proporció es manté en les acreditacions professionals. 

Aquest dijous actuaran Daito Manabe + Kamitani Lab, Arca, Dengue Dengue Dengue, Berlinist, Daphni, Slikback i Afrodeutsche, entre d’altres. Tot i la cancel·lació d’última hora d’A$AP Rocky, el festival pujarà a l’escenari a estrelles de l’electrònica de ball i ritmes urbans i artistes emergents que protagonitzaran la música del futur, com Stormzy, Bad Bunny, Skepta i Bad Gyal. En total, hi haurà 80 estrenes absolutes entre els 89 concerts i 51 ‘Dj sets’ de la present edició, que posa l’èmfasi en la diversitat de discursos artístics. També esta marcada per la sostenbilildad, eliminant el plàstic d’un ús.

[r:7]

Més de 300 artistes de 36 països trepitjaran els escenaris del Sónar de Dia –al recinte de Montjuïc– i del Sónar de Nit –al de Gran Via de l’Hospitalet de Llobregat–. Els catalans són la comunitat més important entre els músics del cartell, amb 22 artistes, tot i que també destaca la presència llatinoamericana i africana. Propostes d’experimentació amb noves tecnologies conviuran amb artistes de reggaeton i de missatge polític, com The Matthew Herbert Brexit Big Band, que clausuraran el festival–, en una edició marcada per.

El britànic de ‘grime’ Skepta, el Dj Kaytranada, el raper Vince Staples i el japonès Dj Krush són alguns dels concerts més esperats, al costat de l’electrònica futurista d’Arca, la siriana Káryyn, la tunisiana Denna Abdelwahed, l’activista d’Uganda Hibotep i la radicalitat de Virgen María. Els acompanyarà el ‘house’ de Disclosure, el nou disc de Paul Kalkbrenner i la sessió emocional de Four Tet, que ha demanat un públic a les fosques.

El ‘clubbing’ es repartirà en escenaris de dia i de nit amb noms com Amelie Lens, Dj Koze, Floating Points i Body & Soul, i tres col·laboracions inèdites exclusives per al festival: Louie Vega & Honey Dijon, Peggy Gou & Palms Trax i Blawan & Dax. Així mateix, el festival explorarà la relació entre cervell i música, llum i so, i per primera vegada arribarà als escenaris la Intel·ligència Artificial gràcies al tecnòleg Daito Manabe i el neurocientífic Yukiyasu Kamitani. 

El festival comptarà amb un pressupost de 9,35 milions d’euros, un 3% més que l’any anterior: el 78% són recursos propis, el 15% procedeix de patrocinis i el 7% d’ajuts públics. Aquest capítol el composen 320.000 euros de l’Ajuntament de Barcelona, ​​165.000 de la Generalitat, 150.000 de la Unió Europea i 15.000 euros del govern espanyol.

Protesta dels ‘riggers’

El conflicte amb els muntadors en alçada, els anomenats riggers, encara no està desactivat i uns quants han fet una protesta a l’entrada. Un grup de riggers s’han concentrat a l’accés C, el dels vips, acreditats i premsa amb una pancarta que diu “dret a vaga”. Mentre anaven entrant els acreditats, cridaven “el dret de vaga no és cap delicte” i “sí al Sónar, no a la Fira”, i feien sonar xiulets, informa Joan Antoni Guerrero.

La protesta dels 'riggers' a l'entrada VIP del Sónar / J.A.G.

La protesta dels ‘riggers’ a l’entrada VIP del Sónar / J.A.G.

El jutge Santi Vidal –que s’acaba de reincorporar a la feina després de tres anys de suspensió i ho ha fet en un jutjat social– ha desestimat les mesures cautelars que demanaven els riggers en vaga, que consistien a prohibir a Fira de Barcelona contractar una altra empresa per fer el muntatge dels escenaris.

[r:2]  

Més notícies
El Sónar exigeix a la Fira garanties que la crisi dels muntadors no es repetirà
Notícia: El Sónar exigeix a la Fira garanties que la crisi dels muntadors no es repetirà
Comparteix
Els directors remarquen que “tot està a punt” però que les vendes s’han vist afectades per la vaga de muntadors
El Sónar es podrà celebrar tot i el conflicte amb els muntadors
Notícia: El Sónar es podrà celebrar tot i el conflicte amb els muntadors
Comparteix
El jutge ha desestimat les mesures cautelars i permet que Fira de Barcelona contracti una altra empresa per muntar el festival
El Sónar afirma que Fira i els muntadors “seguiran parlant per arribar a un acord”
Notícia: El Sónar afirma que Fira i els muntadors “seguiran parlant per arribar a un acord”
Comparteix
Assegura que "el festival se segueix muntant tal com estava previst"
El jutge admet a tràmit la queixa dels muntadors en vaga del Sónar perquè intenten substituir-los
Notícia: El jutge admet a tràmit la queixa dels muntadors en vaga del Sónar perquè intenten substituir-los
Comparteix
En les properes hores, es podrien dictar mesures cautelars
Fira de Barcelona contracta una altra empresa per substituir els muntadors del Sónar en vaga
Notícia: Fira de Barcelona contracta una altra empresa per substituir els muntadors del Sónar en vaga
Comparteix
La institució nega que aquesta contractació vulneri el dret a la vaga
Treballadors de Fira faran vaga pel Sónar
Notícia: Treballadors de Fira faran vaga pel Sónar
Comparteix
El col·lectiu de muntadors d'escenaris denuncia que la nova subrogació de la licitació del servei no inclou la continuïtat dels seus contractes
Edició de l'any passat del Sónar. | Laurent Garnier
Els cinc concerts imprescindibles del Sónar 2019
Notícia: Els cinc concerts imprescindibles del Sónar 2019
Comparteix
Els caps de cartell d'enguany són Bad Bunny i A$AP Rocky

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa