Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Sònar perd 21.000 assistents per la vaga de ‘riggers’ i el canvi de dates

El festival Sónar de Barcelona, que se celebra als recintes de Montjuïc i Gran Via de Fira de Barcelona des del dijous, ha perdut aquesta edició 21.000 assistents respecte al seu anterior certamen el 2018. La vaga de muntadors i el canvi de dates respecte a l’any passat –de juny a juliol– li han fet perdre espectadors, tot i que ha pogut superar el llindar psicològic de les sis xifres i ha registrat 105.000 espectadors.

En roda de premsa aquest dissabte, els directors Ricardo Robles, Enric Palau i Sergio Caballero i el director executiu d’Advanced Music, Ventura Barba, han explicat que el festival ha mantingut el tipus. A més de les dificultats d’aquesta edició, mantenir les xifres era molt complicat després dels 126.000 del passat any,  una edició de 25 aniversari especialment “extraordinària”. La variació interanual, doncs, ja sabien que seria “delicada”.

Sobre el repartiment entre el Sónar de Dia i el Sónar de Nit, han detallat que aquest any han registrat 46.000 i 59.000 persones respectivament. El 2018 van registrar-ne 64.000 i 62.000. Segons les mitjanes del festival, l’àmbit que més ha sofert és el Sónar de Nit “per raons òbvies”, ja que s’acumula el canvi de dates i el conflicte dels muntadors. Ha condicionat l’assistència del públic local, que a la nit és majoritari.

Satisfacció malgrat tot

“Podem estar molt satisfets, el festival està en plena forma”, ha remarcat Robles, que ha agregat que l’organització està més que satisfeta després del que ha viscut aquestes dues últimes setmanes. Ha insistit que aquestes xifres, “favorables”, s’han donat per la vaga dels ‘riggers’ –muntadors de Fira de Barcelona– i també pel canvi de dates, encara que ha anunciat que el festival té “garantit el calendari normal”, per als propers tres anys, amb la cita situada del 18 al 20 de juny el 2020.

Primer dia del festival Sónar 2019 / David Zorrakino - Europa Press

Primer dia del festival Sónar 2019 / David Zorrakino – Europa Press

Malgrat tenir aquestes dates garantides, sobre futurs canvis Robles ha demanat seguretat a Fira de Barcelona “i no caure en situacions en les quals es precaritza els treballadors i es posa en perill el treball de moltíssima gent”. “Espero i desitjo que a qui els correspongui hagin fet els deures”, ha afegit Robles, que ha instat una reflexió sobre per què passen aquestes coses i de quina manera cal actuar.

Robles ha dit que “queda pendent saber si això es va cronometrar i si, qui podia, no va estrènyer el botó per desbloquejar això”. Ha dit que els muntadors són com companys dels treballadors del Sónar, la qual cosa va generar un sofriment generalitzat.

Absència de polítics i representants institucionals

Sobre l’absència institucional d’aquesta edició, Robles ha dit que són els responsables polítics els que han de respondre: “No sé quina és la seva agenda i per quines raons no vénen”, ha dit el codirector. Caballero ha agregat que quan feia falta que vinguessin era abans del festival, no durant la seva celebració. “L’absència notòria va ser durant les dues setmanes de la crisi”, ha agregat Robles, que ha relativitzat la importància de les visites de protocol i ha assegurat que més endavant hauran de produir-se converses amb les xifres sobre la taula i sobre la importància del festival.

El festival acaba aquest dissabte als recintes de Fira de Barcelona i diumenge celebrarà un concert de clausura amb Mathew Herbert Brexit Big Band al Teatre Grec amb un cor de 50 veus. A més, aterrarà per primera vegada a Mèxic DF (Mèxic) el 5 d’octubre i a Atenes (Grècia) els dies 11 i 12 del mateix mes. Tornarà a Buenos Aires (l’Argentina) i Bogotà (Colòmbia) a l’hivern, mentre que començarà 2020 a Istanbul (Turquia).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa