Els ‘riggers’ en vaga reclamen a la Fira que negociï un cop acabat el Sónar

Una cinquantena de muntadors d'escenari protesten en la clausura perquè no s'arraconi el conflicte després del festival

Una cinquantena de ‘riggers’, els muntadors d’elements aeris d’escenari, s’han concentrat aquest dissabte a la nit a les portes del festival Sònar de Nit per reivindicar el seu dret a vaga i reclamar a la Fira de Barcelona una solució pel conflicte laboral. Un cop acabi el festival, corren el risc que la seva protesta rebi menys atenció mediàtica i política. Volen que la institució firal s’assegui a negociar amb ells. Durant la protesta, convocada a les 20:30h pel Sindicat de ‘riggers’, els treballadors han cridat consignes en contra de Fira de Barcelona i han mostrat pancartes que després han compartit a les xarxes socials amb ‘hashtags’ com “#SupportLocalRiggers” o “RiggersIsNotaCrime”. “Fira no, Sònar sí”, ha estat un dels clams més sentits durant la protesta.

Aquest dimarts el jutjat social 27 de Barcelona va desestimar les mesures cautelars que havia demanat el comitè de vaga per evitar que Fira de Barcelona contractés una altra empresa per muntar el Sónar, deixant sense efecte pràctic la protesta del col·lectiu. El jutge va considerar que la prohibició hagués vulnerat drets dels espectadors que tenien l’entrada des de feia mesos –alguns amb vols d’avió i allotjament contractat– i també d’altres treballadors del festival: “Exercir legítimament el dret a vaga d’uns quants, no pot mai posar en perill la viabilitat del lloc de treball de molts altres treballadors, que també mereixen la tutela dels tribunals de justícia”. 

El Sónar, doncs, s’ha pogut celebrar finalment i nombrosos artistes han expressat el seu suport als muntadors. Entre el canvi de dates del festival i l’amenaça de suspensió per la vaga, l’assistència aquest 2019 no ha estat la d’altres anys. Ha perdut 121.000 espectadors respecte l’any passat –una edició récord pel 25è aniversari– i s’ha vist especialment ressentit el Sónar de Nit. Malgrat això, els organitzadors es van mostrar satisfets aquest diumenge d’haver pogut superar el tràngol i van demanar a Fira de Barcelona que no torni a “caure en situacions en les quals es precaritza els treballadors i es posa en perill el treball de moltíssima gent”. 

Més informació

Nou comentari