Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
A què destina Barcelona els 1,2 milions de la taxa turística
  • CA

Visites guiades a la Model, la recuperació del refugi antiaeri de la Sagrera, les millores a les bateries del Turó de la Rovira, un pla de places de Gràcia o una ruta literària que aplega els universos literaris de Juan Marsé i de Mercè Rodoreda. Són algunes de les actuacions que el govern municipal de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest dimecres finançar amb els 1,2 milions d’euros recaptats amb l’impost turístic. Els diferents projectes pretenen contribuir a fomentar el turisme responsable i diversificar el turisme al territori.

En aquest paquet d’inversió del fons destaquen les iniciatives per recuperar la memòria històrica als barris, com reivindicar dels testimonis de les dones represaliades a la presó de les Corts. Amb aquest fons -ara s’està gestionant la taxa turística generada els primers trimestres del 2021-, es finançaran també projectes per promocionar elements d’interès de ciutat als districtes i iniciatives artístiques, patrimonials i per millorar la convivència en els espais públics.

Recuperació de la memòria històrica

Tenen un pes important els projectes de recuperació de la memòria històrica, com les obres de la tercera fase de museïtzació del refugi antiaeri de la Sagrera (Sant Andreu), amb 300.000 euros. Es preveu que aquest nou punt d’interès es pugui visitar a principis del 2023.

També s’instal·laran plaques gravades amb els testimonis de les dones represaliades a l’antiga presó de les Corts, que marcaran el perímetre que va ocupar aquest centre franquista. A l’Eixample, es destinen 71.783 euros al servei de visites guiades de la Model i, a Horta-Guinardó, 40.914 euros per a la gestió i millora de la zona museïtzada de les Bateries Antiaèries del Turó de la Rovira.

En aquest mateix districte, es crea la ‘Ruta literària i escènica de Marsé a Mercè’, una lectura del territori a través dels universos literaris de Juan Marsé i de Mercè Rodoreda, i se situarà un guingueta d’agents cívics i informadors al Pla dels Maduixers, una de les portes d’accés al Parc de Collserola. Aquest projecte té un cost de 87.150 euros i és una actuació complementària a una altra guingueta informativa a la mateixa carretera de les Aigües al districte de Sarrià – Sant Gervasi (93.593 euros).

Pla de places a Gràcia

Al districte de Gràcia, es destinen 139.425 euros per implementar diferents actuacions previstes al Pla de Places 2022, com activitats infantils, campanyes de sensibilització per a la bona convivència i taules ciutadanes. A Sants-Montjuïc, se subvencionen el programa d’activitats festives ‘Viu Montjuïc’ i el de formacions estratègiques i tallers participatius ‘Trobades IN-formatives de connexió’, amb 175.000 euros. 

A Nou Barris es pressuposten 136.100 euros per a diferents projectes, entre els quals al consolidat Festival de Flamenc. A Sant Martí la taxa finança amb 14.580 euros visites guiades teatralitzades pels eixos comercials del Clot i Poblenou.

“És una política que ajuda a fer entendre els visitants que Barcelona és molt més que aquest espai central d’una iconografia patrimonial de primera divisió coneguda per tothom”, ha destacat el regidor de Turisme i Indústries Creatives, Xavier Marcé. Per la seva banda, el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha destacat la “reactivació” de l’activitat econòmica i el turisme a la ciutat després dels mesos de més impacte de la pandèmia.

Més d’1,6 milions de turistes s’han allotjat en hotels el primer trimestre, amb més de cinc milions de pernoctacions -representa un increment de 382% i 283% respecte al 2021 i un 34% i 26% menys respecte al 2019-. França és el principal país emissor de turisme internacional a Barcelona, amb més de 48.000 visitants; el segueixen els Estats Units, Itàlia i Alemanya. El perfil professional es va situar com el principal motiu de visita entre els turistes de Barcelona el març, sobretot pels congressos, per sobre dels visitants per oci o vacances (43%).

La planta hotelera oberta a la ciutat ha estat del 75% fins al març, el 87% de les places de la ciutat. El mercat de creuers del Port torna a estar operatiu i han arribat 44.573 turistes (70,5% en trànsit). L’aeroport ha registrat un volum de 2.701.418 passatgers, un 537,5% més de passatgers que el març del 2021, però amb caigudes al voltat del 32% respecte a abans de la pandèmia. 

Més notícies
Un creuer al Port de Barcelona, que confia recuperar la plena activitat turística aquest 2022 / Dick Elbers
El Port de Barcelona recupera enguany tots els creuers d’abans de la Covid
Notícia: El Port de Barcelona recupera enguany tots els creuers d’abans de la Covid
Comparteix
L'auroritat portuària estima que tornarà a assolir els 800 vaixells que van atracar-hi el 2019
Protesta a Barcelona contra els Jocs d'Hivern / ACN
Entitats de Barcelona articulen un front comú contra els Jocs d’Hivern
Notícia: Entitats de Barcelona articulen un front comú contra els Jocs d’Hivern
Comparteix
Equiparen la candidatura a projectes com Barcelona World o el Fòrum 2004
Oak House School, entre les millors escoles, segons Forbes
Quant costen les millors escoles de Barcelona segons Forbes
Notícia: Quant costen les millors escoles de Barcelona segons Forbes
Comparteix
Les tarifes del St Peter’s School, Benjamin Franklin International School, Oak House School i Escola Virolai
El Molino formarà part de la xarxa del Grec 2022
Així serà el Grec 2022: totes les novetats
Notícia: Així serà el Grec 2022: totes les novetats
Comparteix
Començarà el 29 de juny i inclou 86 espectacles amb l'epicentre al Teatre Grec de Montjuïc

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ricard a abril 29, 2022 | 08:50
    Ricard abril 29, 2022 | 08:50
    Ho destina a compensar al metro per la gent que es cola els caps de setmana de matinada.
  2. Icona del comentari de: Nati a maig 01, 2022 | 14:31
    Nati maig 01, 2022 | 14:31
    El que ens sembla bé ho fa l'Ajuntament, el que ens sembla malament ho fa "la Colau" ?. Em fa l'efecte que la majoria de la ciutadania de Barcelona no ens fa gràcia que es reactivin els creuers.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa