Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Entitats de Barcelona articulen un front comú contra els Jocs d’Hivern

El malestar contra la candidatura per acollir uns Jocs d’Hivern al Pirineu aterra i arrela a Barcelona. Mig centenar d’entitats, entre associacions de veïns i moviments socials, han creat un front unitari de rebuig a la proposta olímpica i la seva solidaritat amb la plataforma #StopJJO. Ho han visibilitzat en una concentració de protesta aquest dijous al matí a la plaça Sant Jaume. Han equiparat la cita esportiva a altres esdeveniments per a les “elits” i no per al territori, com els Jocs del 92, el Fòrum de les Cultures 2004, els Jocs del Mediterrani a Tarragona el 2018, el complex Barcelona World o la Copa Amèrica de Vela.

Participen en aquest front contrari assemblees de barri, sindicats d’habitatge com el de llogateres, la FAVB, partits com la CUP i Procés Constituent, el Consell de la Joventut de Barcelona, els sindicats IAC i Intersindical, diversos CDR independentistes, els iaioflautes, les oenegé de La Fede.cat i grups ecologies com DEPANA, Plataforma per la Qualitat de l’Aire, Ecologistes en Acció, Fridays for Future, Revolta Escolar, mercats de pagès, Zeroport i SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet.

Manifestació contra els Jocs d’hivern a Puigcerdà

A més d’expressar el seu suport a l’oposició pirinenca, han cridat els barcelonins a assistir el 15 de maig a la “manifestació de país” prevista a Puigcerdà. Volen “desbordar” la capital de la Cerdanya i ja estan organitzant busos des de l’àrea metropolitana. Serà el tret de sortida de la campanya pel ‘no’ a la consulta territorial sobre els Jocs, prevista pel 24 de juliol.

Trini Cruzado, del Sindicat de Llogateres, ha considerat que els Jocs promouen el monocultiu turístic i no resolen necessitats reals del territori, donen l’esquena a l’opinió de la ciutadania i perjudiquen l’ecosistema. En aquest sentit, els ha comparat amb projectes com les ampliacions del Port de Barcelona i dels aeroports del Prat i Girona i infraestructures qüestionades com el circuit de Montmeló o el vetat Museu Hermitage. El futur dels Pirineus no s’ha de decidir “als despatxos de Barcelona”, ha asseverat.

Arguments contra els Jocs d’Hivern

La plataforma pirinenca contra els Jocs també ha estat present a l’acte barceloní. El portaveu, Bernat Lavaquiol, ha reclamat habitatge i feina estables i de qualitat per a la població de les comarques de muntanya on es farien les competicions, així com més escoles i transport públic. Inversions que s’haurien de fer sí o sí, ha advertit, sense el “xantatge” dels Jocs. Per contra, ha denunciat “poca transparència” en la candidatura i el temor a una pujada del preu dels pisos. L’hegemonia excessiva del turisme de neu en l’economia pirinenca, ha dit, fa que no necessiti més publicitat perquè ja és una marca turística consolidada. A més el protagonisme de la neu estaria frenant el potencial creixement d’altres activitats del sector primari i secundari, segons ell.

Per als activistes, no és gens clar que d’aquí 8 anys hi hagi prou neu al Pirineu a causa del canvi climàtic. Si l’economia es continua especialitzant en l’esquí, es pregunten de què viuran les noves generacions quan l’escalfament global posi contra les cordes aquest esport a Catalunya. “El Pirineu va a la deriva, sense rumb ni cap projecte o solució”, ha dit Lavaquiol.

La plataforma pirinenca es prepara per emprendre una “campanya electoral típica” en favor de votar ‘No’ a la consulta i demana al Govern català que no faci campanya pel ‘Sí’ i es mantingui neutre. lamenta que els electors no disposaran de tota la informació necessària sobre la candidatura, el seu impacte ecològic i el pressupost públic compromès.

Més notícies
El comissionat de Promoció de Ciutat, Pau Solanilla / Europa Press

Un càrrec municipal culpa el Procés de la desafecció espanyola per Barcelona

Notícia: Un càrrec municipal culpa el Procés de la desafecció espanyola per Barcelona
Comparteix
El comissionat de Promoció de Ciutat, Pau Solanilla, considera que als barcelonins els falta autoestima
Notícia: Un càrrec municipal culpa el Procés de la desafecció espanyola per Barcelona - Mobile
Un esportista en l'edició dels Jocs d'Hivernde 2018 / Mikael Helsing / Europa Press

El Síndic de Greuges vol que Barcelona també voti en la consulta dels Jocs

Notícia: El Síndic de Greuges vol que Barcelona també voti en la consulta dels Jocs
Comparteix
Ribó proposa incorporar el Barcelonès al cens i canviar la data de la votació
Notícia: El Síndic de Greuges vol que Barcelona també voti en la consulta dels Jocs - Mobile
Barcelona acollirà la Copa Amèrica de Vela 2024

La Copa Amèrica de Vela suposarà un benefici per Barcelona o un llast?

Notícia: La Copa Amèrica de Vela suposarà un benefici per Barcelona o un llast?
Comparteix
"Era com El show de Truman: tot es disfressava per ser una ciutat de luxe", recorda el periodista Rodrigo Terrasa sobre l'experiència de València
Notícia: La Copa Amèrica de Vela suposarà un benefici per Barcelona o un llast? - Mobile
Tapa de clavegueram a València amb el logotip de l'edició de la Copa Amèrica de 2007 / JR

L’esquerra valenciana, decebuda amb Colau per avalar la Copa Amèrica

Notícia: L’esquerra valenciana, decebuda amb Colau per avalar la Copa Amèrica
Comparteix
Dures crítiques de dirigents polítics i moviment veïnal cap a l’aposta barcelonina per una competició "elitista"
Notícia: L’esquerra valenciana, decebuda amb Colau per avalar la Copa Amèrica - Mobile

Nou comentari

Comparteix