El refugi antiaeri sota la Torre de la Sagrera ja té entrada i sortida visibles. Una excavació arqueològica aquest desembre ha permès desenterrar la segona boca d’accés a aquesta construcció que protegia als veïns dels bombardejos de la Guerra Civil. L’estructura està situada al carrer Berenguer de Palou, ben a prop del Pont del Treball Digne que creua les vies de tren.

L’espai va ser descobert intacte el 2014, arran de les obres de rehabilitació de l’edifici com a nou equipament municipal. És un dels refugis més ben conservats de la ciutat, una descoberta “excepcional” segons va qualificar-lo llavors el Servei d’Arqueologia. Conté bancs als passadissos, fonts d’aigua i latrines separades per a homes i dones, que fan pensar que era obert als veïns de la zona. També s’hi han trobat pous de ventilació, ampolles amb licor a dins i fins i tot pissarres per escriure avisos o normes de comportament. A les parets encara hi havia gargots fets amb llapis, com dibuixos infantils, mig abecedari i honoraris de paletes participants a l’obra.

La Torre l’havia fet servir la direcció de la fàbrica Coats Fabra de Sant Andreu, però durant el conflicte bèl·lic va ser expropiada. Segons la documentació que ha sobreviscut, la “Societat Obra Col·lectivitzada carrer Berenguer de Palou” va demanar permís a l’Ajuntament per construir-lo l’estiu de 1937, abans dels fatídics bombardejos del 38. Era el refugi número 441 de l’inventari que va fer la Junta de Defensa Passiva.

Plànol del refugi antiaeri de la Sagrera / Antequem - Servei d'Arqueologia de Barcelona
Plànol del refugi antiaeri de la Sagrera / Antequem – Servei d’Arqueologia de Barcelona

Explorar i recuperar tot l’espai no ha estat tasca fàcil: falta d’oxigen, aigua estancada, el segon accés tapiat durant 80 anys… El districte de Sant Andreu es va comprometre a obrir al públic el refugi, però el casal de barri de la Torre de la Sagrera va obrir fa tres anys i l’espai patrimonial segueix a l’espera. L’associació de veïns del barri fa anys que reclama celeritat amb la recuperació d’aquest patrimoni, en espais com el procés participatiu del PAM o consells de barri. Un cop desbrossat tot el recorregut del refugi, el proper pas és la museïtzació per fer-lo visitable. Els responsables del casal ja compten dinamitzar-lo i tenir cura ells mateixos de l’espai quan estigui llest.

Nou comentari

Més notícies
La placa de Sant Felip Neri, atacada de nou / Mireia Pons

Atacat de nou el faristol de memòria de Sant Felip Neri

El text de la placa recorda els bombardejos del bàndol franquista a Barcelona durant la Guerra Civil

Descoberts refugis antiaeris construïts després de la Guerra Civil

La dictadura franquista volia defensar-se en cas d'un atac de les forces aliades durant la Segona Guerra Mundial

Inquietud veïnal a Sants pel risc de danys a un refugi de la Guerra Civil

La construcció d'un edifici per a Càritas al costat de l'església de Santa Maria afecta dues sortides i motiva una recollida de firmes

L’enderroc del mercat de Sant Andreu deixa una vista insòlita dels porxos

La plaça Mercadal mostra una imatge diàfana i àmplia molt diferent de la que tenia amb el mercat antic en funcionament
El nou poliesportiu Camp del Ferro de Sant Andreu ha costat 16 milions / Ajuntament de Barcelona

La Sagrera estrena el nou poliesportiu del Camp del Ferro

L'equipament dona servei a 3.000 usuaris setmanals i ha suposat una inversió de 16,3 milions
Recreació de com serà la futura estació de la Sagrera / MITMA

Un grup d’experts supervisarà el projecte final de l’estació de la Sagrera

El ministeri de Transports licita la redacció del projecte constructiu