Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Monsó evoca les primeres lectures en català en el pregó de Sant Jordi
  • CA

Josep Carner, Pere Calders, Teresa Pàmies, Mercè Rodoreda, Ausiàs Marc, Pere Quart… “Agafats així, una mica a l’atzar, sense cap mètode”, ha explicat l’escriptora Imma Monsó, tot evocant les seves primeres lectures en català en el pregó de Sant Jordi amb què Barcelona ha obert aquest divendres els actes commemoratius de la Diada de Sant Jordi d’aquest dissabte. La novel·lista ha reinvidicat el poder transcendental dels llibres, de les llibreries i de les biblioteques en un discurs en què ha confessat que va llegir per primer cop llibres en català el 1975, a la biblioteca de l’institut de Lleida on va estudiar.

“Vaig veure llibres en català, el que no havia vist fins aleshores”, ha recordat Monsó, que ha dedicat part del discurs a recórrer episodis de la seva vida que l’han lligat a la literatura. Alhora, ha anunciat que publicarà una nova novel·la a principis de 2023. Tractarà la inseguretat femenina, ha dit.

A més, l’autora ha assegurat que estaria molt bé tenir més vides i s’ha mostrat convençuda que “la literatura és una manera d’aconseguir-ho”. Per la seva banda, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha subratllat que aquest Sant Jordi és “més desitjat que mai”, després de més de dos anys de pandèmia.

Monsó ha arrencat la seva intervenció recordant el seu pare llegint un llibre sense imatges. ”Això em fascinava i recordo que volia entrar dins del seu cap”. L’escriptora ha admès que sempre ha tingut feblesa per les històries inacabades i sent “molta admiració pels individus que comencen un llibre i 40 anys més tard encara l’estan escrivint”. S’ha mostrat fins i tot convençuda que els millors llibres que mai podrem llegir l’ha escrit gent com aquesta i són llibres inacabats. “Volia ser aquesta mena d’escriptora, però no vaig tenir prou constància, geni, paciència o modèstia i un dia vaig començar una novel·la i tres anys després la vaig acabar”.

Més notícies
La bibliocabina, al barri de Sant Genís dels Agudells / Eli Don / ACN
Així és l’última cabina de Barcelona convertida en biblioteca minúscula
Notícia: Així és l’última cabina de Barcelona convertida en biblioteca minúscula
Comparteix
L'antic punt telèfonic emmagatzema uns 200 llibres i compta amb wifi i punt de recàrrega per a mòbils
Sant Jordi, el reflex de la feina llibretera
Notícia: Sant Jordi, el reflex de la feina llibretera
Comparteix
La diada no és fruit de cap casualitat, sinó de gairebé 5 segles de tradició gremial al nostre país
La capital del dia de Sant Jordi
Notícia: La capital del dia de Sant Jordi
Comparteix
Almenys un cop l'any el conjunt de catalans veu Barcelona amb bons ulls
Una parada de llibres a la Diada de Sant Jordi de 2021 / Jordi Play
Una llibreria, contra l’Ajuntament per negar-li una parada per Sant Jordi
Notícia: Una llibreria, contra l’Ajuntament per negar-li una parada per Sant Jordi
Comparteix
La Sendak serà al carrer i desafia el districte de Gràcia a desallotjar-la | L'Ajuntament assegura que tramita un permís "exprés"

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa