Aquest dissabte és Sant Jordi i l’Ajuntament s’ha marcat per objectiu aconseguir que, per primer cop després de l’esclat de la pandèmia, ara sí, els carrers tornin a lluir com abans de la covid-19. A més, serà el primer any des de 2019 que la gent anirà -si ho vol- sense mascareta. Enguany l’epicentre se situarà a la superilla literària, situada a l’Eixample. Aquesta zona té una superfície de 14.000 metres quadrats, l’equivalent a 20 camps de futbol, consagrats a la cultura, el passeig i la convivència. El perímetre comprès entre l’avinguda Diagonal i la Gran Via, Pau Claris i Balmes, serà un gran lliure de cotxes, soroll i contaminació. El passeig de Gràcia estarà reservat als professionals del llibre i la flor, mentre que a la rambla de Catalunya s’hi podran trobar les parades de les entitats i associacions, explica l’Ajuntament.

El tret de sortida a la diada serà el pregó de Sant Jordi, aquest divendres 22 a les 18 hores, al Saló de Cent. Anirà a càrrec de l’escriptora Imma Monsó. Al llarg de tot el dia, llibreries i floristes tenen permís per muntar parada al davant del seu establiment. Demà dissabte, la diada començarà a les 9.30 h amb el ja tradicional esmorzar de Sant Jordi, organitzat per l’Ajuntament de Barcelona sota el paraigüa de Ciutat de la Literatura Unesco. L’acte estarà presidit per l’alcaldessa, Ada Colau, i comptarà amb l’assistència de la pregonera de Sant Jordi, Imma Monsó. Aquest indret servirà de punt de reunió informal amb els autors i autores abans d’una intensa jornada de signatura de llibres i trobada amb els lectors i lectores. L’esmorzar s’organitza en col·laboració amb la Cambra del Llibre i els diferents gremis i associacions d’escriptors. Aquest any, degut a la previsió meteorològica, no es farà al Palau de la Virreina, com és tradicional, sinó a l’Ajuntament.

A la ciutat hi haurà 12 espais professionals, repartits en 7 districtes:

Eixample

La superilla Sant Jordi permetrà gaudir de la diada amb més espai i tranquil·litat. Es disposarà del passeig de Gràcia sencer, de la Gran Via a la Diagonal, amb diversos transversals que connectaran el passeig amb la rambla de Catalunya, en una zona tallada al trànsit en la pràctica totalitat.

A més, hi haurà espais professionals a la plaça Universitat i al passeig de Sant Joan, que es recupera després de dos anys tancat, per al còmic, la novel·la gràfica, la literatura infantil i juvenil i el públic familiar.

Ciutat Vella

Els espais per a professionals estaran ubicats a la plaça Reial i el passeig de Lluís Companys, que enllaçarà amb el passeig de Sant Joan. També hi haurà algunes parades a les Rambles, només per a professionals del districte.

Gràcia

Plaça de la Vila i plaça Salmeron.

Les Corts

Diagonal, a l’alçada de la plaça Valdívia.

Poble Nou

Rambla.

Sant Andreu

Plaça Orfila.

Sarrià

Plaça de Sarrià.

En total, a Barcelona hi haurà gairebé 300 parades en espais professionals, de les quals, 170 amb signatures d’autors i autores i 103 parades davant dels establiments llibreters. En conjunt, són 60 parades més que l’any 2019. 200 de les parades estaran ubicades dins del perímetre de la superilla Sant Jordi.

Trànsit tallat

Enguany, la circulació quedarà tallada des de les 23:00 hores del dia 22 fins a les 02:00 hores del dia 24 a les vies següents:

 • Pg. de Gràcia (laterals ambdós costats), des de pl. Catalunya (costat muntanya) fins a Diagonal.
 • Rambla Catalunya (laterals ambdós costats), des de Gran Via de les Corts Catalanes fins a l’Avinguda Diagonal.
 • Carrer Casp, des de pg. de Gràcia fins a Pau Claris.
 • Carrer Diputació, des de Pau Claris fins a Balmes.
 • Carrer Consell de Cent, des de Balmes fins a Pau Claris.
 • Carrer Mallorca, des de Pau Claris fins a Balmes.
 • Carrer Provença, des de Pau Claris fins a Balmes.
 • Carrer Rosselló, des de Balmes fins a Pau Claris.
 • Carrer Còrsega, des de Diagonal fins a Balmes.

També es recorda que estarà prohibit l’estacionament de vehicles des de les 08:00 hores del dia 22 i fins a les 02:00 hores del dia 24 d’abril, a:

 • Passeig de Gràcia (calçada central i laterals ambdós costats), des de plaça Catalunya (costat muntanya) fins a l’Avinguda Diagonal.
 • Rambla Catalunya (a les dues calçades laterals), des de Gran Via de les Corts Catalanes fins a l’Avinguda Diagonal, inclòs motos en vorera.
 • Carrer Casp, des de passeig de Gràcia fins a Pau Claris (ambdós costats) inclòs xamfrà Pau Claris (costat muntanya Llobregat). Inclòs motos en vorera
 • Carrer Diputació, des de Pau Claris fins a Balmes (ambdós costats) inclòs xamfrà Pau Claris Llobregat mar i Llobregat muntanya. Inclús motos en vorera
 • Carrer Consell de Cent, des de Balmes fins a Pau Claris (ambdós costats) inclòs xamfrà Balmes Besòs mar i Besòs muntanya. Inclòs motos en vorera
 • Carrer Mallorca, des de Pau Claris fins a Balmes (ambdós costats)inclòs xamfrà Pau Claris Llobregat mar i Llobregat muntanya. Inclòs motos en vorera.
 • Carrer Provença, des de Pau Claris fins a Balmes (ambdós costats) inclòs xamfrà Pau Claris Llobregat mar i Llobregat muntanya. Inclòs motos en vorera.
 • Carrer Rosselló, des de Balmes fins a Pau Claris (ambdós costats) inclòs xamfrà Pau Claris Llobregat mar i Llobregat muntanya. Inclòs motos en vorera.
 • Carrer Còrsega, des de Balmes fins a Diagonal (ambdós costats) xamfrà Balmes Besós mar i Besós muntanya. Inclòs motos en vorera.

Atès el gran nombre de carrers que tindran restringida la circulació durant la Diada de Sant Jordi per la instal·lació de parades de llibres i roses, l’Ajuntament de Barcelona recomana desplaçar-se per l’àmbit afectat principalment a peu o sinó en transport públic subterrani.

Nou comentari

Comparteix