Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Sant Jordi, el reflex de la feina llibretera
  • CA

Hi ha que diu que Sant Jordi és la festa més bonica del món. Ho ha de ser, si la UNESCO va declarar el 23 d’abril Dia Mundial del Llibre, o si més de 45 països dels cinc continents han adoptat la nostra festa. També ho ha de ser quan tot Catalunya la celebra i fins vénen turistes a veure-la.

Sant Jordi és un miracle perquè la gent se l’ha fet seu: va més enllà dels professionals que hi som al darrera perquè ajunta el patró del país, el dia de la rosa i l’amor i, part absolutament essencial, els llibres. No s’entén la diada sense les tres potes: és la festa que ens identifica com a país, des d’un punt de vista cívic, cultural, i alhora és la més participativa de totes.

Dèiem que el llibre hi és essencial. Passejar i descobrir llibres que ignoràvem, cercar el que desitjàvem, o els que volem regalar, és un dels elements definitoris de la diada de Sant Jordi. I això no és fruit de cap casualitat, ans al contrari, és el fruit de gairebé cinc segles de tradició llibretera al nostre país, de tradició gremial. És una feina, doncs, que deixa pòsit, que arrela en la nostra societat, que la gent viu com a pròpia. No és cap casualitat tampoc que tinguem una de les xarxes llibreteres més denses d’Europa i que d’aquest ofici de llibreter i llibretera nasqués la voluntat de celebrar un Dia del Llibre que, tot sortint als carrers i places de cada poble i ciutat, demostrés la vitalitat del sector i, alhora, ens expliqués com a país i com a cultura.

És aquest esperit de professionalitat, de feina ben feta i coneixement del món del llibre, juntament amb la connexió i la proximitat amb els barris i ciutats de Catalunya la que fa que les llibreries siguin llocs especials, de cultura i comerç, de servei i de programacio de múltiples activitats. Tota una feina i professionalitat que, el 23 d’abril, esclata en festa.

.

M. Carme Ferrer és presidenta del Gremi de Llibreters de Catalunya

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa