Ni pixapins, ni Can Fanga, ni camacus. Almenys un cop l’any, el dia de Sant Jordi, la ciutat de Barcelona exerceix nítidament de capital de Catalunya. El conjunt de la ciutadania, visqui on visqui, té ganes de fer-se seva la ciutat, de passejar amb un llibre i una rosa a la mà, de fotografiar-se envoltat de roses i de propina regalar-se algun àpat gastronòmic o visita cultural.

Sant Jordi és una festa bonica on sigui que cadascú la celebri, fins i tot a l’estranger, però tothom reconeix sense fàstics que la diada té una gràcia diferent a Barcelona. I si fa sol, encara més. És una simple qüestió de quantitat: més llibreries, més floristeries, més firmes d’escriptors, més ambient al carrer. La superilla literària per qui vulgui estar al rovell de l’ou, les places de barri amb estands professionals per qui prefereixi més tranquil·litat, i artèries especialitzades com el passeig Sant Joan pels còmics i el públic familiar. Moltes institucions i centres culturals fan portes obertes. Multitud de restaurants perquè cada paladar hi trobi el seu menú ideal.

A la resta del país també hi ha activitats úniques i originals, des de maridatges de vi i passejades literàries fins a teatralitzacions de la llegenda del drac o converses de tu a tu amb els autors locals. L’oferta capitalina i la territorial no entren en conflicte. Ho demostra clarament el Sant Jordi en cap de setmana d’enguany: barcelonins el celebraran a la muntanya o a la costa, i catalans d’altres indrets vindran a la capital a gaudir la diada. Tothom content i cadascú al seu aire. Són dues ofertes que, si be no arriben a reforçar-se mútuament, almenys es complementen de forma natural.

La resta de l’any el país no va tan sincronitzat. Ni en les celebracions ni en la quotidianitat. Per exemple les festes de Corpus de Barcelona i Berga, ambdues històriques i singulars, no es parlen ni sumen esforços. Tenim patrimoni modernista i industrial pràcticament bessó, com el Park Güell i els Jardins Artigas d’Antoni Gaudí, però no el promocionem de forma conjunta ni amb entrades combinades. Cadascú al seu aire i ningú content del tot.

En la quotidianitat també grinyolem. Tenim actualment un debat que fa palesa la descapitalització de Barcelona com a capital. Ja no de Catalunya, sinó de l’àrea metropolitana! Els embussos cada matí pel nou túnel de Glòries fan evident que Barcelona es despreocupa dels seus ciutadans a temps parcial, d’aquells i aquelles que sense residir-hi també fan gran Barcelona. No venen en cotxe per fastiguejar als seus conciutadans de la capital, sinó perquè no tenen una opció millor de transport. No se’ls pot convertir en víctimes de la nostra falta d’entesa política ni de la desinversió de l’Estat a Rodalies. Tan de bo Sant Jordi fos tot l’any i el nostre país capgròs trobés tan fàcilment l’equilibri com per la diada.

Més notícies

El luxe de governar sense retrovisor a l’esquerra

Notícia: El luxe de governar sense retrovisor a l’esquerra
Comparteix
Companys de files de Colau i Collboni a València són molt més crítics que la progressia barcelonina
Notícia: El luxe de governar sense retrovisor a l’esquerra - Mobile

La Diada de l’oblit de la rosa? O del florista?

Notícia: La Diada de l’oblit de la rosa? O del florista?
Comparteix
"L’Ajuntament de Barcelona, de veritat, estima els floristes de la seva ciutat?"
Notícia: La Diada de l’oblit de la rosa? O del florista? - Mobile

Montjuïc, la muntanya desaprofitada

Notícia: Montjuïc, la muntanya desaprofitada
Comparteix
El pla municipal per revitalitzar la zona avança a pas de tortuga i sense grans pressupostos
Notícia: Montjuïc, la muntanya desaprofitada - Mobile

“Barcelonins, compreu flors a La Rambla”

Notícia: “Barcelonins, compreu flors a La Rambla”
Comparteix
Cal que tothom –administracions, comerç i veïnatge– defensi la tradició de la venda de flors a La Rambla
Notícia: “Barcelonins, compreu flors a La Rambla” - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Gironí. a abril 22, 2022 | 20:21
  Gironí. abril 22, 2022 | 20:21
  Potser no ho sabeu, però la llegenda de Sant Jordi és anterior al cristianisme. A Girona, concretament en una vila romana del segle primer D.C. es va trobar un mosaic que mostra un cavaller matant el drac amb una llança. Que formi part d'una decoració sembla demostrar què era popular ja aleshores. Es pot veure al Museu d'Història de la Ciutat. Tanmateix Sant Jordi és el patró de Grècia, d' Anglaterra i de Catalunya. Nihil novum sub sole.
  • Icona del comentari de: Informació cultural a abril 23, 2022 | 10:37
   Informació cultural abril 23, 2022 | 10:37
   El mosaic romà que es troba al Museu d'Història de la Ciutat de Girona i que procedeix de la vil·la romana de can Pau Birol (Bell·lloc del Pla, Girona) tracta del circ, no hi ha ni rastre de la imatge que dius i està datat al 300 dC. El sant grec Γεώργιος es data per aquesta època. Sant Jordi és patró de l'Aragó. Segons el Costumari Català de Joan Amades, el fet que Jordi sigui el patró dels cavallers és degut a l'ajuda que va prestar el rei Pere I d'Aragó a la batalla de l'Alcoraz, a Osca, l'any 1096 contra els musulmans. Per agrair la gesta, el rei ho va nomenar no sols patró de la cavalleria, sinó de la noblesa del Regne d'Aragó. Aquest patronat s'estengué a la posterior Corona d'Aragó que abraçava el Comtat de Barcelona.
 2. Icona del comentari de: Gonnzalo a abril 22, 2022 | 21:16
  Gonnzalo abril 22, 2022 | 21:16
  La gran Barcelona no quiere saber nada de tractorlandia. Sólo nos cuesta dinero el mantener sus exageradas infraestructuras.
 3. Icona del comentari de: Independentista a abril 22, 2022 | 23:46
  Independentista abril 22, 2022 | 23:46
  Doncs jo, de tres anys ençà, ni per Sant Jordi.
 4. Icona del comentari de: Arcadi a abril 23, 2022 | 00:53
  Arcadi abril 23, 2022 | 00:53
  Por cierto,no veo ningún artículo sobre la devolución del libro y la rosa que la Sra Borras ha regalado a los empleados del Parlament,y que más de la mitad le han devuelto.
 5. Icona del comentari de: Narcís a abril 23, 2022 | 10:07
  Narcís abril 23, 2022 | 10:07
  Majoria aclaparadora de catalans saben ser Barcelona nostra punta d' espasa, nostra capital ( no debades poblets d' allò més petits i allunyats viatgen àdhuc ben de nit, i havent de treballar en tasques fumudes al dia següent, munt de quilòmetres per a veure el Barça ! ) ! PD : pobrets aquests anticatalans .. ens tenien enveja pensant tots érem amb barret de copa .. i quan han vist que som plens de persones suant la cansalada .. ni amb aquesta maldat s'hi poden agafar !
 6. Icona del comentari de: Gonzalo a abril 23, 2022 | 12:09
  Gonzalo abril 23, 2022 | 12:09
  Felicidades también a Aragon, cuyo patrón es San Jorge. Y por supuesto, a la ciudad extremeña de Cáceres, donde hoy es el día grande de sus fiestas.
  • Icona del comentari de: fat boy a abril 24, 2022 | 09:02
   fat boy abril 24, 2022 | 09:02
   I felicitats tambe a the Rock of Gibraltar associada indefinidament i per sempre mes a Anglaterra el sant patro de la qual es Saint George.
 7. Icona del comentari de: fat boy a abril 23, 2022 | 20:54
  fat boy abril 23, 2022 | 20:54
  Es el pla B per aconseguir fer de Barcelona un gran solar. Primer ho van intentar els feixistes com va dir el borratxo del Queipo de Llano, i ara, els socialfeixistes.

Nou comentari

Comparteix