Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
“Barcelonins, compreu flors a La Rambla”
  • CA

Amb aquest reclam, l’any 1933, el Patronat de La Rambla de les Flors va reclamar a la població de Barcelona, una acció decidida amb la intenció de revitalitzar la vida i el comerç tradicional de La Rambla.

Malauradament, el missatge continua sent vigent, i la tradició de la venda de flors a La Rambla, una de les més estimades i que dona nom a un tram del passeig, encara necessita que els barcelonins la facin seva.

A La Rambla s’han venut flors des del segle XIII i, des de 1853, hi ha parades de flors que primer es muntaven i desmuntaven cada dia, i que després es van convertir en fixes. Són aquestes parades fixes les que han arribat fins ara. En queden 15 en peu i únicament 8 tenen activitat actualment.

Les parades de flors a La Rambla han acompanyat el dia a dia de moltes generacions de barcelonins omplint de vida el centre del passeig més important de la ciutat. Són aquestes flors les que han sigut motiu d’inspiració per a escriptors i artistes. Com deia Josep M. de Sagarra a La Rambla de les floristes: “És la sala de ball de Barcelona, I el sol ve a fer-hi de catifa d’or” o com va apuntar Federico García Lorca al discurs amb motiu de l’estrena de Doña Rosita La Soltera: “Como una balanza, la Rambla tiene su fiel y su equilibrio en el mercado de flores, donde la Ciudad acude para cantar bautizos y bodas sobre ramos frescos de esperanza y donde acude agitando lágrimas y cintas en las corones para sus muertos. Estos puestos de alegría entre los árboles ciudadanos son como el regalo del ramblista y su recreo… Nadie que visite Barcelona puede olvidar esta calle que las flores convierten en insospechable invernadero”.

Perquè aquestes parades continuïn omplint La Rambla amb colors i aromes, perquè aquestes parades continuïn omplint de vida la nostra ciutat, cal que tothom –administracions, el sector comercial i el veïnatge– s’impliqui. Cal que tothom defensi la tradició de la venda de flors a La Rambla.

Des d’Amics de La Rambla fa anys que defensem i promocionem aquesta tradició. Cada octubre organitzem la Festa Major de La Rambla amb les flors com a protagonistes i actualment amb la col·laboració del Gremi de Floristes de Catalunya, Impulsem i Barcelona Activa, estem fent el projecte “Les flors, a La Rambla” que amb formació en l’ofici de florista i promoció de la cultura de la flor vol tornar a posicionar les flors de La Rambla en l’imaginari dels barcelonins.

Però ens cal suport i implicació. Si volem que l’Anna, la Carolina i la Mercè, el Pitu, la Laura, la Raquel, el Josep i els altres floristes continuïn oferint les seves flors al mig de La Rambla, cal que les administracions defensin i tinguin cura de les parades de flors de La Rambla i ens cal també que vosaltres, barcelonins i barcelonines, compreu més flors i, sempre que sigui possible, compreu més flors a les parades de flors de La Rambla!

.

Fermín Villar Chavarria és president d’Amics de La Rambla

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa