El govern d’Ada Colau i Jaume Collboni enfila l’últim any de mandat amb molts fronts oberts i algunes discrepàncies internes, però amb el luxe de circular per la política catalana sense haver de parar atenció al revisor de l’esquerra. No hi ha ningú embalat per aquest costat, cap partit ni actor social que realment els vulgui i pugui avançar per l’esquerra. I com que no cal patir per aquest flanc, rumb al centre a tota vela.

L’exemple més evident és la Copa Amèrica. Aquesta setmana el TOT Barcelona ha publicat un cicle de reportatges sobre el llegat polític i econòmic que han deixat les dues edicions llevantines de la competició de vela. Des de València, hem recollit moltes veus i testimonis sobre una cita que ha quedat tenyida per la corrupció dels anys de més megalomania del PP. 

La contundència de dirigents d’Unides Podem, PSPV-PSOE i Esquerra Unida sobre l’aposta de Barcelona és inaudita. Companys de files!! No es tallen un pèl en les desaprovacions obertes a Ada Colau, el PSC i la Generalitat catalana. No se’n saben avenir que partits pretesament d’esquerra dura com els comuns celebressin amb total triomfalisme ser la seu d’unes regates “elitistes” el 2024. És més, fan notar que Ada Colau i Pere Aragonès van usar la mateixa frase calcada que va fer servir Rita Barberá: som més xulos que ningú i farem “la millor Copa Amèrica” que s’hagi fet mai enlloc. Líders veïnals de València fins i tot ironitzen sobre alliçonar als de Barcelona pel seu silenci.

En la crònica política municipal aquesta absència d’atacs contundents pel flanc esquerra és el pa de cada dia. Als plens, a les comissions i fins i tot als tribunals. Colau i Collboni s’enfronten a atacs polítics i judicials per plans que desagraden al sector dretà de la ciutat, en especial a grans patronals i representants del vehicle privat. Atacs a la ZBE, la reforma de Via Laietana, la Superilla, el veto hoteler… Tantes envestides per la dreta fan passar per esquerranós qualsevol liberal: a falta de miracles, un bon martiri també ajuda a ser santificat.

Però no és el mateix qüestionar per exemple la Superilla de l’Eixample des de la dreta que fer-ho des de l’esquerra. Com a mínim no ho és gens a nivell electoral. El votant obrer i perifèric que sustenta dels dos partits del govern municipal passa olímpicament de l’impacte de les obres en les vendes dels comerços cèntrics o en la salut de la ‘marca Barcelona’. En canvi, no restaria gens indiferent davant l’evident prioritat de l’Eixample davant de Nou Barris en la despesa pública. O sobre la cronificació dels desnonaments durant l’alcaldia amb més expectatives en habitatge.

Però no, pel costat esquerra no hi ha mar brava. ERC presideix la Generalitat i també necessita cultivar una certa centralitat. Junts coqueteja amb banda i banda del tauler ideològic, però al final el seu electorat és més aviat de centre-dreta. Les tres dretes unionistes de l’Ajuntament continuen predicant al desert les seves dèries, inamovibles. Qui realment hauria d’ocupar l’espai més a l’esquerra de Colau és la CUP de Barcelona, però el seu fracàs electoral de 2019 i les misèries del postprocés l’han deixada fora del discurs mediàtic capital. Si hagués obtingut representació Primàries, tot i que menys escorada a l’esquerra també hagués qüestionat l’status quo barceloní. El moviment veïnal rondina però en veu baixa, perquè l’incomoda que se’l pogués confondre amb l’histriònic anticolauisme de les xarxes socials.

Així les coses, Barcelona viatja cap al centre a marxes forçades. A les eleccions del 2023 hi haurà molt relat rebel i pirotècnia… però poca transformació profunda. Que canviï tot perquè no canviï res, i visca l’status quo i l’ordre business friendly. La competició per la vara d’alcalde potser serà renyida, però per fer revolucions roges no s’augura gens de competència.

Més notícies

A falta de miracles, un bon martiri

Notícia: A falta de miracles, un bon martiri
Comparteix
"La imputació de Colau és una mala notícia per la campanya electoral que patirem els soferts electors capitalins"
Notícia: A falta de miracles, un bon martiri - Mobile

La superilla de Juan Palomo

Notícia: La superilla de Juan Palomo
Comparteix
L'obra clau del mandat a l'Eixample no l'haurà votat ningú i supedita el futur del centre de la ciutat
Notícia: La superilla de Juan Palomo - Mobile

Les eleccions de 2023 miren cap a l’Eixample

Notícia: Les eleccions de 2023 miren cap a l’Eixample
Comparteix
Colau va entrar a l'Alcaldia amb el focus a Nou Barris però ara té la mirada posada al districte més cèntric
Notícia: Les eleccions de 2023 miren cap a l’Eixample - Mobile

Ni tan sols grans esdeveniments

Notícia: Ni tan sols grans esdeveniments
Comparteix
La Copa Amèrica fa evident l'esgotament del model urbà de la Barcelona dels anys 90
Notícia: Ni tan sols grans esdeveniments - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Sou cegues? a abril 16, 2022 | 01:05
  Sou cegues? abril 16, 2022 | 01:05
  No hi ha esquerres. De que carall parles?
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a abril 17, 2022 | 13:10
   Pere Llimonera i Citronell abril 17, 2022 | 13:10
   Efectivament, no hi ha esquerres... de tot el que es parla per aquests 'Móns' és de partits separatas suprematas d'Ultra-Dreta del Nacional Catalanisme de pàtries inventades (l'extrema dreta Catalana dels partits separatas com "Junts pel 3%", "Esquerra Republicana i de les JONS", els "DesoCUPats" i d'altres encara pitjors").
 2. Icona del comentari de: Descolonitzet el cap a abril 16, 2022 | 01:10
  Descolonitzet el cap abril 16, 2022 | 01:10
  Governar? Però si totes sabem que mana el Borbó.
 3. Icona del comentari de: STOP AL YATE ARAGONES DEL CAUDILLO!!! a abril 16, 2022 | 06:36
  STOP AL YATE ARAGONES DEL CAUDILLO!!! abril 16, 2022 | 06:36
  YATES I ESQUI, COLAU.ARAGONES, que regaliment caviar, mentre la gent passa gana. FOTEM.LOS FORA JA!! A AQUESTS GRANS FILLS DE PUTIN, ricatxos de merda, insultadors del poble. NI YATES, NI ESQUI, esquerres d'or i franquistes.maragallians
  • Icona del comentari de: Anònim a abril 16, 2022 | 10:45
   Anònim abril 16, 2022 | 10:45
   Clar que si xato, el iot l'ha de fer servir els de sempre, els González, Aznar, Pujols, Mas i tota la trepa sociovergent. Els caudillos del 3% i del robatori del Palau. Torneu els calers lladres juntaires!
 4. Icona del comentari de: Jm a abril 16, 2022 | 13:57
  Jm abril 16, 2022 | 13:57
  Es viu massa bé sent director general autonòmic o similar. Fins que no entengueu que la nostra parla es motiu d'odi, en la gran majoria de la població espanyola, ens fotran ballar per on voldran, el gobierno d'allà i el govern d'aquí, que per lo que he vist està compixat amb el d'allà.
 5. Icona del comentari de: Miren a abril 16, 2022 | 18:48
  Miren abril 16, 2022 | 18:48
  Si observem com actuen els que es creuen i s'autoanomenen d'esquerra, comprovarem que sols és una qüestió de situació. Si considerem alguns fets i accions de gent i moviments que s'autodefineixen com d'esquerres ens adonarem que estan més a la dreta del que diuen. I és que ningú no és allò que diu que és, ni tampoc allò que pensa que és, sinó allò que fa.
 6. Icona del comentari de: Narcís a abril 16, 2022 | 19:16
  Narcís abril 16, 2022 | 19:16
  Les esquerres haurien d' omplir/ evitar els errors, defectes àdhuc injustícies de la dreta .. que no pas fúmer qui viu millor, quan aquest millor només n' és procurar ser/ viure normal ( així doncs, a què ve comparar barris o districtes ! ) ! PD : esquerres ? quines esquerres ? les que diuen representar població depauperada .. quan cobren conceptes inexistents i d' altres absurds en el Parlament així d' impostos d'aquells i de tots ?

Nou comentari

Comparteix