Començar l’escolarització dels fills implica decidir quin projecte educatiu volem en molts sentits. També, si optem per l’ensenyament públic, el concertat o el privat. Que una escola tingui un bon projecte depèn de molts factors, i no té una relació directa amb el preu. Amb tot, la revista Forbes, especialitzada en el món dels negocis i les finances, ha fet una anàlisi d’escoles a l’Estat espanyol i ha publicat un llistat de les 100 millors escoles, entre les quals n’hi ha quatre de Barcelona: la St Peter’s School, la Benjamin Franklin International School, l’Oak House School i l’Escola Virolai.
Aquestes escoles han estat escollides d’acord amb uns criteris establerts per un comitè experts, com ara la ràtio d’alumnes per classe i per professor, classes amb diferents nivells, així com els resultats, l’oferta d’idiomes i modalitats de batxillerat, entre altres. Els tres primers, ubicats a la ronda de Dalt, són escoles internacionals d’elit, mentre que l’Escola Virolai, l’única d’origen català, és una concertada situada a prop del Parc Güell.
St Peter’s School: entre 12.000 i els 20.000 euros anuals
El preu de les classes ronda entre els 8.300 anuals a educació infantil—o 6.360 si no es queden a dinar— i ascendeix fins als 13.400 a primària i els 15.840 euros a secundària. La tarifa de primera inscripció és de 1.600 euros a P1 i P2, de 2.500 dels tres als cinc anys, de 3.700 a primària i entre 3.000 i 3.200 euros a secundària. La tarifa d’inscripció anual, d’altra banda, va des dels 1.200 euros fins als 3.000.
L’escola ofereix un programa pedagògic que combina una metodologia internacional, com ara el Batxillerat Internacional i el IB Continuum en anglès, i una estratègia centrada en el “pensament crític, ciència i tecnologia”, així com un aprenentatge actiu. “La innovació constant és fonamental. Aquest curs hem implementat el Comitè d’Innovació del col·legi, format per professionals externs i experts en àrees com la tecnologia, la ciència i l’economia, i que revisa els continguts del nostre currículum”, explica la directora de comunicació, Carme Escorcia.

L’escola de Barcelona té assignatures com Exponentials, on “els alumnes aprenen sobre noves tecnologies com blockchain o nous avenços científics com la tecnologia CRISPR-CAS9, que permet modificar l’ADN”, a més d’un laboratori de ciències infantil.
Benjamin Franklin: dels 12.850 als 18.990 euros (i 6.000 extra euros el primer curs)
Les classes tenen un preu d’11.750 euros anuals a educació infantil, 14.750 a primària, 15.110 a l’ESO i 17.990 a batxillerat. El cost de la matrícula és de 1.100 euros i la taxa d’inscripció, que es paga un sol cop, és de 6.000 euros.
700 alumnes de més de 50 nacionalitats que parlen 45 llengües diferents estudien a la Benjamin Franklin International School, que proposa un pla d’estudis estatunidenc des de Educació Infantil fins Batxillerat. Una tercera part dels alumnes són, de fet, americans, una altra tercera part són espanyols i catalans i la resta són d’altres nacionalitats. La missió de l’escola és, segons expressen al seu web, “involucrar la nostra comunitat educativa diversa en l’excel·lència acadèmica i l’èxit de tots els estudiants”. Segons la directora, “els nostres estudiants es convertiran en futurs líders polítics, empresaris, juristes, científics o creatius que provocaran un autèntic canvi sostenible als seus països i a altres de tot el món”.
Escola Virolai: entre 75 euros i 460 euros anuals
Es tracta de l’opció amb el preu més econòmic: deu mensualitats, des de 75 euros per a l’ensenyament reglat concertat, fins a 460 euros per a l’ensenyament de Batxillerat. La primera escola de Catalunya a obtenir, en la primera avaluació, la certificació de qualitat E2Cat +500. L’escola basa l’ensenyament en l’acompanyament tutorial i el creixement personal. Així ho explica la directora, Sandra Entrena: “El nostre model garanteix l’exigència diferencial del nostre alumnat, és a dir, els ajudem a conèixer les seves aptituds i els seus interessos, i els estimulem a créixer, basant-nos en el desenvolupament de la seva autoestima i de la seva capacitat d’esforç i d’exigència personal”.
Aquest curs han ampliat l’oferta formativa amb una proposta de tres Cicles de Grau Superior online: Administració de sistemes informàtics en xarxa (ciberseguretat), Transport i logística i Comerç Internacional. També han reforçat la seva aposta per la robòtica i la programació invertint en noves instal·lacions a tots els centres Virolai.
Fa cinc cursos que el col·legi va implementar un nou model de Batxillerat propi, el INNOBAT que, segons Estrena, “sense renunciar a les matèries instrumentals, inclou formació més competencial i integral, amb activitats relacionades amb entorns de treball i de recerca reals i que proporciona als nostres alumnes orientació professional, així com la possibilitat de contactar amb persones i empreses que els poden ser molt útils en el seu futur professional”.
Oak House School: entre 8.000 i 9.000 euros anuals
Els preus varien entre els 8.000 i els 9.000 l’any. “A Oak House School creiem que tots els nens i nenes tenen dret a ser compresos com a individus i necessiten temps i oportunitats per desenvolupar-se com a aprenents creatius i competents en un entorn inspirador i on tenen molt d’accés a l’aire lliure”. Així ho detalla Sandra Varela, directora de Comunicació del centre. Aquesta llibertat de moviment és coneguda com a Free Flow.
El pla d’estudi de l’escola durant els dos primers anys de l’infant és Early Years Foundation Stage Framework d’Anglaterra, però també s’inspira en diferents enfocaments educatius com Reggio Emilia, que considera el medi ambient com el tercer mestre, o en les escoles bressol daneses que donen suport a la independència dels nens i inclouen l’accés durant tot l’any a entorns rics a l’aire lliure, especialment els boscos. Més endavant, guanya pes l’oratòria i el debat. Pel que fa a estudis de Batxillerat, Oak House ofereix cursar el Batxillerat Internacional amb l’anglès com a llengua vehicular o el Batxillerat Nacional que incorpora també diferents matèries en llengua anglesa.