Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El govern Colau prem l’accelerador per aprovar pressupostos sense grans concessions
  • CA

Barcelona podria tenir aquest Nadal un pressupost municipal nou per primer cop en cinc anys. El govern d’Ada Colau i Jaume Collboni ha premut l’accelerador perquè la tramitació dels comptes es completi al ple del 20 de desembre, avançant-se a la lenta negociació de pressupostos al Parlament. Com s’ha fet visible aquest dimecres en l’aprovació inicial, l’executiu municipal pressiona l’oposició independentista a cedir pel bé del pressupost català. Els comuns, que són qui lidera la negociació, tenen a ERC en el punt de mira i de moment n’han aconseguit dues abstencions “crítiques” que els han permès tirar endavant la pujada d’impostos i la proposta de pressupost.

La principal evidència d’aquesta estratègia és que han sotmès els comptes a votació sense tenir assegurats els vots i sense gairebé negociar. L’oposició en bloc ha criticat que se’ls enviés la documentació només 48 hores abans i en PDF en comptes d’Excel, el que els ha dificultat comparar les xifres dels anys anteriors i formar-se una opinió clara.

[r:1]

A més el govern ha convocat una comissió extraordinària quan l’ordinària se celebrarà dimarts vinent. L’objectiu era complir els terminis burocràtics per portar el document a aprovació definitiva al ple del 20 de desembre, tot i que els comptes –a diferència de les ordenances fiscals– es pot aprovar també un cop l’any ha començat. Després que Quim Torra i Ada Colau es pronunciessin a favor al juliol d’una aprovació simultània, després els 4 partits en dansa han sostingut que les dues negociacions han de ser independents i no monedes de canvi. Tot i així, també es fa evident que el govern que porti a votació primer els seus comptes tindrà més poder de pressió.

El regidor de Pressupostos, Jordi Martí, no ha amagat que només busca el vot d’ERC i JxCat per als comptes. Ciutadans, PP i Manuel Valls sembla que no formen part de la negociació, ni a l’Ajuntament ni tampoc a l’altre costat de la plaça Sant Jaume. Sobre la manca de negociació, ha retornat la pilota a la teulada de l’oposició: “El meu telèfon està obert i l’equip tècnic està disponible per quantes reunions vulguin fer”.

Martí i Maragall escenifiquen el tempteig

Martí li ha llençat el guant a Ernest Maragall i ha donat per fet que finalment les converses amb ERC donaran fruit. “És lògic que tinguem formes de veure-ho diferent dels partits de dretes”, argumentava. El cap de files republicà no parava d’advertir-li que no li agrada la proposta presentada: vol més “ambició progressista”, amb més despesa per capita i una mínima perspectiva de les inversions dels 4 anys de mandat. “Els demano que no confonguin l’abstenció amb res que no sigui l’exigència d’omplir tots els dèficits i llacunes”, ha dit a Martí. Si no s’obren a fer concessions, ha avisat, al desembre votaran en contra: “Hi ha la mateixa distància entre l’abstenció i el sí, que entre l’abstenció i el no”.

[r:2]

Jordi Martí ha vist l’oportunitat de seguida i ha assegurat que ell està “més a prop del que diu Maragall” que la resta de grups municipals i s’ha permès recordar-li que tots dos són exmilitants socialistes: “Tu i jo tenim una trajectòria que fa difícil fer creure que estiguem gaire distants!”. Novament el govern bipartit de Barcelona insisteix en el frame d’un tripartit a l’ombra amb ERC, a qui qualifica repetidament d’aliat preferent per disgust dels al·ludits.

Maragall vol deixar una petjada vistosa als comptes, com a guanyador de les eleccions i cap de l’oposició que és, però de moment els comuns no li ho posen gaire fàcil. El pressupost que passa ara a exposició pública no conté cap transacció significativa: és la proposta del govern municipal, amb un augment d’impostos i de despeses que reflecteix el model de ciutat del bipartit.

La unitat independentista

Els republicans tenen prou vots per proporcionar sols l’aprovació a Colau –com ha passat aquest dimecres amb la llum verda inicial– i alhora són els interlocutors a la Generalitat a través de la conselleria d’Economia, que ostenta Pere Aragonés. Els comuns ho tenen molt clar. JxCat també se n’adona i aquest matí Elsa Artadi en roda de premsa ha deixat clar que no entraria en el joc.

[r:3]

Ha lamentat que el seu gest d’abstenir-se al ple d’octubre per permetre que es tramités la pujada d’impostos no s’ha correspost amb l’obertura de negociacions. I que la manca de reunions els envia el missatge que al govern “no li interessa” pactar sinó que busca “que se li aprovi [el pressupost] a canvi de res. “No és la millor targeta de presentació”, ha avisat. En aquest sentit, Artadi ha deixat caure que “li agradaria que ERC tingués la mateixa actitud” i li ha llançat un dard: “Si decideix que tramita el pressupost i fa seguidisme del govern, JxCat s’erigeix com a cap de l’oposició”, ha dit.

Més notícies
El pressupost “expansiu” de Colau pel 2020 supera el primer tràmit
Notícia: El pressupost “expansiu” de Colau pel 2020 supera el primer tràmit
Comparteix
L'abstenció d'ERC permet a comuns i socialistes enviar el pressupost a l'aprovació
ERC permet la tramitació del pressupost però amenaça de tombar-lo si no és més “ambiciós”
Notícia: ERC permet la tramitació del pressupost però amenaça de tombar-lo si no és més “ambiciós”
Comparteix
Els republicans asseguren que s'abstenen en comissió "per responsabilitat", però reclamen uns comptes "veritablement progressistes"
Elsa Artadi (JxCat) intervenint al ple de l'Ajuntament de Barcelona, en una imatge d'arxiu / Jordi Play
JxCat rebutja per ara la tramitació del pressupost de Barcelona
Notícia: JxCat rebutja per ara la tramitació del pressupost de Barcelona
Comparteix
El grup es queixa que no han rebut la documentació completa fins fa 48 hores i demana més temps per negociar
Cs, en contra del pressupost de Colau i Collboni per “la pujada generalitzada d’impostos”
Notícia: Cs, en contra del pressupost de Colau i Collboni per “la pujada generalitzada d’impostos”
Comparteix
El grup taronja presentarà al·legacions al projecte d'ordenances fiscals perquè es redueixi la càrrega fiscal dels barcelonins
ERC creu que el govern municipal “no ha entès” la posició de Maragall amb el pressupost
Notícia: ERC creu que el govern municipal “no ha entès” la posició de Maragall amb el pressupost
Comparteix
Els regidors Jordi Coronas i Jordi Castellana reclamen als comuns i el PSC "ambició" amb l'endeutament
L’IBI de Barcelona s’apujarà amb el pressupost “expansiu” del 2020
Notícia: L’IBI de Barcelona s’apujarà amb el pressupost “expansiu” del 2020
Comparteix
L'equip de govern anuncia que vol incrementar ingressos i despeses més d'un 9% i marca l'habitatge i l'emergència climàtica com a prioritats
Colau empeny ERC i JxCat cap al pressupost amb l’acord de la taxa turística
Notícia: Colau empeny ERC i JxCat cap al pressupost amb l’acord de la taxa turística
Comparteix
La foto dels quatre signants d'aquest dilluns podria ser el preludi d'un acord més global per aprovar els comptes municipals per al 2020
Maragall s’ofereix a aprovar el pressupost de Colau i Collboni “sense un xec en blanc”
Notícia: Maragall s’ofereix a aprovar el pressupost de Colau i Collboni “sense un xec en blanc”
Comparteix
El líder d'ERC a l'Ajuntament està disposat a fer "tot el que sigui possible"
Collboni serà tinent d’alcaldia de les àrees econòmiques però el pressupost el faran els comuns
Notícia: Collboni serà tinent d’alcaldia de les àrees econòmiques però el pressupost el faran els comuns
Comparteix
L'Ajuntament es divideix en sis tinences i es recupera la regidoria de Seguretat
Ernest Maragall: “No serem la contrapartida submisa d’un acord de pressupostos al Parlament”
Notícia: Ernest Maragall: “No serem la contrapartida submisa d’un acord de pressupostos al Parlament”
Comparteix
El cap de l'oposició separa la negociació del pressupost de l'aprovació dels comptes de la Generalitat i de la reacció dels comuns a la sentència
L’abstenció “crítica” d’ERC i JxCat permet a Colau i Collboni tirar endavant una pujada d’impostos
Notícia: L’abstenció “crítica” d’ERC i JxCat permet a Colau i Collboni tirar endavant una pujada d’impostos
Comparteix
Les noves ordenances fiscals per 2020 preveuen encarir el rebut de l'IBI i disparen el cost de les terrasses més cèntriques i de l'aparcament en superfície

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa