El govern Colau prem l’accelerador per aprovar pressupostos sense grans concessions

BComú i PSC aprofiten que l'Ajuntament debat els comptes abans que la Generalitat per collar ERC i JxCat

Barcelona podria tenir aquest Nadal un pressupost municipal nou per primer cop en cinc anys. El govern d’Ada Colau i Jaume Collboni ha premut l’accelerador perquè la tramitació dels comptes es completi al ple del 20 de desembre, avançant-se a la lenta negociació de pressupostos al Parlament. Com s’ha fet visible aquest dimecres en l’aprovació inicial, l’executiu municipal pressiona l’oposició independentista a cedir pel bé del pressupost català. Els comuns, que són qui lidera la negociació, tenen a ERC en el punt de mira i de moment n’han aconseguit dues abstencions “crítiques” que els han permès tirar endavant la pujada d’impostos i la proposta de pressupost.

La principal evidència d’aquesta estratègia és que han sotmès els comptes a votació sense tenir assegurats els vots i sense gairebé negociar. L’oposició en bloc ha criticat que se’ls enviés la documentació només 48 hores abans i en PDF en comptes d’Excel, el que els ha dificultat comparar les xifres dels anys anteriors i formar-se una opinió clara.

[r:1]

A més el govern ha convocat una comissió extraordinària quan l’ordinària se celebrarà dimarts vinent. L’objectiu era complir els terminis burocràtics per portar el document a aprovació definitiva al ple del 20 de desembre, tot i que els comptes –a diferència de les ordenances fiscals– es pot aprovar també un cop l’any ha començat. Després que Quim Torra i Ada Colau es pronunciessin a favor al juliol d’una aprovació simultània, després els 4 partits en dansa han sostingut que les dues negociacions han de ser independents i no monedes de canvi. Tot i així, també es fa evident que el govern que porti a votació primer els seus comptes tindrà més poder de pressió.

El regidor de Pressupostos, Jordi Martí, no ha amagat que només busca el vot d’ERC i JxCat per als comptes. Ciutadans, PP i Manuel Valls sembla que no formen part de la negociació, ni a l’Ajuntament ni tampoc a l’altre costat de la plaça Sant Jaume. Sobre la manca de negociació, ha retornat la pilota a la teulada de l’oposició: “El meu telèfon està obert i l’equip tècnic està disponible per quantes reunions vulguin fer”.

Martí i Maragall escenifiquen el tempteig

Martí li ha llençat el guant a Ernest Maragall i ha donat per fet que finalment les converses amb ERC donaran fruit. “És lògic que tinguem formes de veure-ho diferent dels partits de dretes”, argumentava. El cap de files republicà no parava d’advertir-li que no li agrada la proposta presentada: vol més “ambició progressista”, amb més despesa per capita i una mínima perspectiva de les inversions dels 4 anys de mandat. “Els demano que no confonguin l’abstenció amb res que no sigui l’exigència d’omplir tots els dèficits i llacunes”, ha dit a Martí. Si no s’obren a fer concessions, ha avisat, al desembre votaran en contra: “Hi ha la mateixa distància entre l’abstenció i el sí, que entre l’abstenció i el no”.

[r:2]

Jordi Martí ha vist l’oportunitat de seguida i ha assegurat que ell està “més a prop del que diu Maragall” que la resta de grups municipals i s’ha permès recordar-li que tots dos són exmilitants socialistes: “Tu i jo tenim una trajectòria que fa difícil fer creure que estiguem gaire distants!”. Novament el govern bipartit de Barcelona insisteix en el frame d’un tripartit a l’ombra amb ERC, a qui qualifica repetidament d’aliat preferent per disgust dels al·ludits.

Maragall vol deixar una petjada vistosa als comptes, com a guanyador de les eleccions i cap de l’oposició que és, però de moment els comuns no li ho posen gaire fàcil. El pressupost que passa ara a exposició pública no conté cap transacció significativa: és la proposta del govern municipal, amb un augment d’impostos i de despeses que reflecteix el model de ciutat del bipartit.

La unitat independentista

Els republicans tenen prou vots per proporcionar sols l’aprovació a Colau –com ha passat aquest dimecres amb la llum verda inicial– i alhora són els interlocutors a la Generalitat a través de la conselleria d’Economia, que ostenta Pere Aragonés. Els comuns ho tenen molt clar. JxCat també se n’adona i aquest matí Elsa Artadi en roda de premsa ha deixat clar que no entraria en el joc.

[r:3]

Ha lamentat que el seu gest d’abstenir-se al ple d’octubre per permetre que es tramités la pujada d’impostos no s’ha correspost amb l’obertura de negociacions. I que la manca de reunions els envia el missatge que al govern “no li interessa” pactar sinó que busca “que se li aprovi [el pressupost] a canvi de res. “No és la millor targeta de presentació”, ha avisat. En aquest sentit, Artadi ha deixat caure que “li agradaria que ERC tingués la mateixa actitud” i li ha llançat un dard: “Si decideix que tramita el pressupost i fa seguidisme del govern, JxCat s’erigeix com a cap de l’oposició”, ha dit.

Més informació

Nou comentari