Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’IBI de Barcelona s’apujarà amb el pressupost “expansiu” del 2020
  • CA

L’habitatge i la lluita contra l’emergència climàtica seran els dos grans objectius del pressupost de l’Ajuntament de Barcelona per al 2020, que vol ser “expansiu”, amb un increment del 9,2% en els ingressos, amb 2.898,2 milions d’euros que passa per apujar l’IBI i per la fe en un creixement de les transferències de l’Estat. 

El primer esborrany dels comptes, presentat aquest divendres, preveu també un increment similar de la despesa, d’un 9,5%, amb  250,80 milions, un 9,5 % més que aquest 2019, en què s’estava en pròrroga pressupostària del 2018.

Pel que fa a les inversions, el govern d’Ada Colau i Jaume Collboni vol incrementar-les en 92,1 milions, fins a arribar als 549,8 d’inversió total, en què la construcció i compra d’habitatge per al parc públic de vivendes seria un dels capítols principals, juntament amb plans urbanístics i equipaments.

Ho han anunciat avui el regidor de Presidència, Pressupost i Pla de Barris, Jordi Martí, i la regidora de Comerç, Mercats, Règim Intern i Hisenda, Montserrat Ballarín, que han presentat la primera proposta de treball per començar a perfilar els comptes. Martí ha deixat clar que “encara s’ha de concretar molt” perquè tot just acaba de començar la negociació amb la resta de grups municipals, ja que el govern dels comuns i el PSC només té 18 regidors i no podria aprovar els números, ja que en calen 21 per arribar la majoria absoluta.

“Un increment del 9% en ingressos és molt important, els creixements vegetatius dels pressupostos públics estan entre l’1% i el 2%”, ha dit Martí.  

La base d’aquesta previsió d’increment d’ingressos és, segons Martí, “l’exigència del finançament que correspon a altres administracions, particularment de l’Estat”. “Esperem un increment important dels fons estatals perquè esperem que el 2020 hi hagi pressupost de l’Estat”, ha explicat. Segons els seus càlculs, les transferències de l’Estat poden augmentar en 83,5 milions d’euros si hi ha pressupost. Es tracta, però, d’un interrogant que no es podrà resoldre fins d’aquí a uns mesos i que depèn dels resultats de les eleccions estatals, que es repeteixen el 10 de novembre després que no s’hagi pogut formar govern amb els resultats del 28-A, i dels pactes que es puguin arribar a concretar.

Fiscalitat municipal: recàrrec de l’IBI als pisos buits

Però també es volen fer augmentar els ingressos amb la fiscalitat municipal: augmentar-ne la progressivitat (per exemple, a través dl’IBI a partir de la revisió recent del cadastre) i “gravar més les activitats que afecten negativament i el clima i la qualitat de l’aire”.

El més significatiu del que s’ha esbossat avui és la modficació de l’IBI, amb la qual el govern municipal vol “que paguin més els que tenen més”, en paraules de Jordi Martí. L’increment mitjà serà d’un 5,46% en el rebut i l’objectiu és arribar a un increment de 43 milions d’ingressos amb l’impost de béns immbles, amb “un increment anual equivalent als d’abans de la revisió cadastral” del 2017. 

Per introduir-hi matisos i “progressivtat”, el tipus bàsic es rebaixarà –del 0,75% al 0,66%– i s’eliminarà el topall per dalt. A més a més, es prepara un recàrrec per als pisos buits, ajuts al pagament per als col•lectius amb més dificultats –que l’Ajuntament xifra en unes 10.000 famílies– i un increment de l’IBI associat als BICES (béns immobles de característiques especials).

Partint dels indicadors que preveuen un “refredament del creixement econòmic” i de la “solvència” de les finances de l’Ajuntament,  Martí defensa que l’Ajuntament “ha de posar tota la carn a la graella” amb dos objectius clars: revertir la desigualtat, “amb una aposta clara per l’habitatge” i contribuir a la lluita emergència climàtica.

“Amb el que hem fet fins ara hi ha indicis que a Barcelona s’ha aturat el creixement de les diferències, però això només és l’inici. Hem de continuar i ho hem de fer amb una aposta per l’habitatge accessible, perquè l’habitatge és el que incrementa les diferències”, ha argumetat. Per a ell –ja va quedar clar en una entrevista recent al TOT Barcelona– el pla de barris és la clau “contra la segregació territorial”

[r:4]

Martí ha afegit que una altra de les prioritats serà la seguretat. “Ja hem estat dient que garantir la seguretat és un objectiu d’aquest govern i això ja de tenir un reflex en el pressipost”, ha admès.

Més notícies
Colau empeny ERC i JxCat cap al pressupost amb l’acord de la taxa turística
Notícia: Colau empeny ERC i JxCat cap al pressupost amb l’acord de la taxa turística
Comparteix
La foto dels quatre signants d'aquest dilluns podria ser el preludi d'un acord més global per aprovar els comptes municipals per al 2020
Maragall s’ofereix a aprovar el pressupost de Colau i Collboni “sense un xec en blanc”
Notícia: Maragall s’ofereix a aprovar el pressupost de Colau i Collboni “sense un xec en blanc”
Comparteix
El líder d'ERC a l'Ajuntament està disposat a fer "tot el que sigui possible"
Ernest Maragall: “No serem la contrapartida submisa d’un acord de pressupostos al Parlament”
Notícia: Ernest Maragall: “No serem la contrapartida submisa d’un acord de pressupostos al Parlament”
Comparteix
El cap de l'oposició separa la negociació del pressupost de l'aprovació dels comptes de la Generalitat i de la reacció dels comuns a la sentència
Jordi Martí, regidor de Presidència, Pressupostos i Pla de Barris / Jordi Play
Jordi Martí: “Caldria que la Generalitat tornés a convocar la Llei de barris”
Notícia: Jordi Martí: “Caldria que la Generalitat tornés a convocar la Llei de barris”
Comparteix
El regidor de Presidència explica en quin punt es troba la negociació del pressupost i confia que ERC hi donarà suport amb facilitat

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Serafí Bandarra i Grataconys a octubre 05, 2019 | 10:39
    Serafí Bandarra i Grataconys octubre 05, 2019 | 10:39
    Colau,convertiràs viure a Barcelona amb un luxe.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa